Paștile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos,  Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paștilor marchează începutul anului ecleziastic creștin.
Despre această sărbătoare, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, vorbește cu emoție, pentru el, Paștile reprezentând o sărbătoare sfântă, în preajma căreia familia se reunește și continuă tradiția transmisă din generație în generație.

„Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, iar eu sunt un creștin convins și, ca atare, respect cu sfințenie perioada postului, perioada pregătirii Sărbătorilor Pascale și, în mod special, sărbătorile în sine”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Despre Paștile copilăriei, Ion Lungu spune că în acea perioadă copiii se îmbrăcau cu haine noi, pe care le purtau pentru prima dată în duminica Floriilor, la biserică. De altfel, și în prezent, la sate, încă se mai păstrează tradiția înnoirii de Paști.

„Paștele înseamnă, în primul rând înnoire, așa am fost învățați de când eram copii când erau alte vremuri. Atunci ne îmbrăcam cu haine noi. Întotdeauna părinții noștri ne cumpărau haine noi pe care le purtam prima dată în ziua de Florii. Atunci nu era ca acum, când poți să faci Paștile în fiecare zi, ci era un lucru deosebit. La țară se celebrau trei mari sărbători: Paștile, Crăciunul și Hramul bisericii”, a explicat Ion Lungu.

Despre prezent și modul în care familia Lungu își petrece sărbătorile, edilul Sucevei povestește emoționat de momentul în care se întâlnesc cu toții pentru a merge la biserică și de momentul în care iau prima masă pascală, în jurul orei 5:00 dimineața, după ce preotul sfințește bucatele din coș. Ion Lungu vorbește cu bucurie și despre cel mai mic membru al familiei, nepoțelul Patrick, cel care-i înseninează viața și îl face să radieze de bucurie. În fapt, după cum a spus edilul, „este o binecuvântare să fii bunic”.

„Încercăm să păstrăm aceste tradiții, ne pregătim pentru Sărbătorile Pascale. Începând cu seara de Înviere se adună toată familia, mergem cu toții la luat Lumina Sfântă, la miezul nopții, după care eu rămân la slujba de Înviere, iar ceilalți merg acasă și așteaptă să mă întorc să luăm prima masă împreună. Desigur că, conform tradiției și obiceiurilor, soția mea pune întotdeauna într-o cană cu apă un ou roșu și un bănuț cu care ne spălăm pe față, iar cine e cel mai norocos ia bănuțul. Acum avem un pretendent care e abonat la bănuț, nepotul meu, Patrick, care trăiește și el sărbătorile cu intensitate și este interesant că niciodată când îl trezim să luăm masa pascală împreună, nu este mofturos. Este o mare bucurie și o binecuvântare de la Dumnezeu să fii bunic și aceste lucruri nu trebuie povestite, ci trăite”, a mai precizat primarul Lungu.

În ceea ce privește unitățile de cult, primarul Lungu spune că nu are nicio biserică preferată, întrucât Dumnezeu este peste tot, iar slujba este aceeași. Ba mai mult, edilul participă mereu la Sfânta Liturghie, pe rând, la toate bisericile din municipiul Suceava.

„Toate bisericile sunt preferatele mele și, aproape în fiecare duminică merg, prin rotație, la toate bisericile din oraș. Și în această săptămână voi participa la slujbă la mai multe biserici, iar în noaptea de Înviere voi merge, cel mai probabil, la biserica din Salcea”, a spus Ion Lungu.

În ceea ce privește copilăria și strânsa legătură de familie, Ion Lungu vorbește cu nostalgie și cu un mare respect despre părinții lui, dar și despre frați. De altfel, edilul Sucevei își amintește cu plăcere de toate etapele vieții și spune că este o onoare să fie primarul municipiului reședință de județ.

„Am un frate geamăn și încă un frate mai mic, care e primar la Salcea. De fiecare dată, de Paști, după cum am mai spus, părinții ne cumpărau haine noi, iar noi le îmbrăcam de Florii. În această fotografie eram îmbrăcat în pulover și în pantaloni și eram foarte mândru”, a spus primarul.

 

„De asemenea, după ce am mai crescut, părinții ne-au cumpărat la toți cravate, lucruri mai deosebite și chiar dacă aveam acea frezură, așa era moda atunci”, a explicat Ion Lungu.

„Pe măsură ce am mai crescut, lucrurile s-au mai schimbat și, dacă dau filmul înapoi, mi-aduc aminte cu bucurie și plăcere de etapele copilăriei și ale vieții: am absolvit liceul, am mers în Armată, am dat la Facultate, în timpul studenției m-am căsătorit și mi-am luat alt rol în primire: cel de tată, de cap de familie, de om responsabil”, a explicat Ion Lungu.

„Vremea a trecut și am ajuns în 2004, la prima mea candidatură la Primăria Suceava, de atunci am albit, dar este o onoare să fiu primarul municipiului Suceava”, a conchis edilul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Din 2004 Ion Lungu este primarul municipiului Suceava, omul care a schimbat fața orașului și omul care ține la tradițiile religioase. În fapt, Ion Lungu este cel care se îngrijește ca școlile să fie dotate, bisericile să fie restaurate și ca sucevenii să aibă posibilitatea de trăi într-un oraș decent.

În ceea ce privește Paștile, fiecare dintre noi, cel mai probabil, continuă tradiția transmisă din generație în generație și celebrează în felul lui Învierea Domnului Iisus Hristos.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.