Sâmbătă, 27 noiembrie, a avut loc dezvelirea bustului lui Franz Ritter (Cavaler) des Loges, primarul Sucevei în perioada 1891-1914. La eveniment au luat parte oficialități locale și din afara granițelor țării.

Evenimentul, organizat de Primăria Sucevei, a debutat cu dezvelirea bustului celui mai longeviv primar al municipiului Suceava, ulterior fiind organizată o slujbă de pomenire  a celor 41 de primari ai Sucevei din ultimii 150 de ani. De asemenea, în cadrul evenimentului, edilul Ion Lungu a acordat mai multe titluri de Cetățean de Onoare.

„Trebuie să avem un respect permanent pentru înaintașii noștri. Nu doar pentru că a fost cel mai longeviv primar ci a fost, practic, primarul care a transformat Suceava din târg în oraș cu investiții care se cunosc, apă, canalizare, uzina electrică, cale ferată de la Ițcani până în oraș, turnul mănăstirii Sf. Dumitru. Sediul Renel de astăzi e construit în acea perioadă, sediul  Primăriei Suceava, astăzi sediul Consiliului Județean și al Prefecturii. Încercăm și noi să continuăm modernizarea orașului”, a declarat Ion Lungu.

De asemenea, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, prezent la eveniment, a trecut în revistă lucrurile mărețe făcute de Franz Ritter (Cavaler) des Loges. Acesta a subliniat că autoritățile contemporane mai au multe de făcut pentru a se putea ridica la nivelul lui Franz des Loges.

„Un bun gospodar trebuie să aibă viziune. Dacă nu începi cu ABC-ul civilizației, respectiv apă, canal, curent electric, transporturi, școli și sănătate, nu e bine. Dincolo de asta, trebuie să spun că am intrat în linie dreaptă și avem un proiect foarte ambițios care are în vedere modernizarea Palatului Administrativ”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a subliniat că dezvelirea bustului celui mai longeviv primar al Sucevei cu o zi înainte de Ziua Unirii Bucovinei cu țara este o mare bucurie.

„Țin să reafirm municipalității sucevene sprijinul total instituțional în toate proiectele de dezvoltare”, a subliniat Alexandru Moldovan.

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, prezent, sâmbătă, la dezvelirea bustului fostului primar al Sucevei Franz Cavaler des Loges care a pus bazele modernizării Sucevei, a transmis că autoritățile locale trebuie să depășească stadiul de apă și canalizare și că ar trebui să vorbească despre investiții actualizate timpului în care trăim.

„Suntem într-o zi importantă. E un moment bun și să vorbim despre ceea ce ne propunem să facem de aici încolo. Și astăzi vorbim de aceleași lucruri: apă, canal, străzi, electricitate. După 130 de ani. L-am auzit pe primar spunând de lucrurile acestea că se dezvoltă în continuare. Poate ar fi trebuit să vorbiți și de lucruri mai noi, în ton cu vremurile, despre autobuzele electrice, despre ceea ce vreți să faceți pe zona verde a Sucevei și cred că lucrurile acestea ne mai despart un pic de viziunea de acum 130 de ani a înaintașului nostru. e obligă pe noi care suntem astăzi, vremelnici, în funcțiile acestea publice de președinte de Consiliu Județean, de primar, de parlamentar, să facem mai mult, că poate cândva, peste 100 de ani, loc este, vor mai fi statui și vor vorbi alții și despre noi”, a declarat Ioan Balan.

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi l-a provocat pe edilul Ion Lungu să facă o comparație a realizărilor pentru că dintre cei 52 de primari pe care i-a avut Suceava până acum el se apropie de lungimea mandatelor lui Franz des Loges.

„A fost un primar de manual pentru că în cei 23 de ani a reușit să acopere tot și ce înseamnă infrastructură și cultură și educație și sănătate. Domnul primar Ion Lungu mi-a adresat o provocare în timp ce era oficiată slujba religioasă în sensul că în pleiada de 52 de primari pe care i-a avut Suceava în ultimii 150 de ani a fost primar o singură dată o femeie pentru puțin timp, un an, 1949-1950.

Accept provocarea domnule primar, însă cred că provocarea cea mai importantă o aveți dumneavoastră pentru că din cei 52 de primari pe care i-a avut Suceava dumneavoastră aveți șansa să vă apropiați cel mai mult de mandatul pe care l-a avut Franz Ritter. Atunci când veți face bilanțul mandatelor dumneavoastră puteți face o comparație egală în timp în privința realizărilor”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.