„La țară-nfloresc toți pomii, de la țară vin și artiștii!”. Născut, acum un sfert de secol, în comuna Drăgoiești din județul Suceava, Ciprian Petroaie avea să urce cu pași mărunți, dar repezi, pe culmile succesului. Om simplu și cu un suflet curat, Ciprian și-a petrecut copilăria alături de părinți, fiind înconjurat de iubirea acestora. Pasiunea sa pentru muzică a fost descoperită în adolescență, acesta  începând să cânte de la vârsta de 15 ani, iar de atunci a încântat publicul cu frumoasele sale melodii.

Muncitor și perseverent, Ciprian Petroaie este o persoană dedicată tradiției și muzicii populare.

     „Despre mine, pot spune că sunt un om simplu și cu un suflet curat. În același timp, mă consider o persoană muncitoare și dedicată în domeniul artistic. În ceea ce privește copilăria mea, pot spune că am avut una atât grea, cât și frumoasă, cu lipsuri dar și cu bucurii, însă cu multă iubire din partea părinților. Atunci când eram copil, nu eram conștient de afinitatea mea pentru muzică și nu m-aș fi gândit niciodată că voi ajunge să calc pe acest drum complicat, dar frumos, pe parcursul căruia am acumulat multe experiențe memorabile, care mi-au format caracterul”, a spus artistul Ciprian Petroaie.

 

De zece ani în slujba cântecului popular

 

Ciprian Petroaie își încântă publicul cu frumoasele-i melodii de aproape un deceniu, timp în care și-a definit și repertoriul muzical. Trebuie spus că acesta se dăruiește întru totul muzicii și le cântă oamenilor din suflet.

     „Ar fi un clișeu dacă aș spune că de mic copil mi-am dedicat viața muzicii populare, deoarece mult mai târziu am conștientizat că îmi este drag portul popular și că mi-a fost dăruit un talent pe care îl consider un privilegiu, respectiv pe la vârsta de 15 ani, odată cu mutarea mea cu studiile în Suceava. Anul viitor voi împlini  zece  ani de carieră muzicală, pe parcursul căreia am reușit să ofer publicului cântece frumoase, din suflet”, a adăugat artistul.

Despre ascensiunea sa în lumea muzicii populare, tânărul a precizat că, la început, a pornit singur pe acest drum, după care a fost luat sub aripa maestrului George Sârbu. Astfel, după inițierea făcută la Ansamblul de Copii și Tineret „Balada”, Ciprian Petroaie a devenit colaborator  permanent al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”. De altfel, tânărul artist a considerat că nimeni nu este mai potrivit pentru o colaborare muzicală decât mama. Așa încât, după încheierea colaborării cu Ansablul „Ciprian Porumbescu”, duetul Doina și Ciprian Petroaie a urcat pe culmile succesului.

     „La început, am pornit pe acest drum singur. Apoi, am fost descoperit de către maestrul George Sârbu, care m-a primit cu brațele deschise în sânul Ansamblului de Copii și Tineret  „Balada” Suceava, unde am făcut primii pași pe scenele mici dar și mari ale țării și unde am cântat pentru prima oară alături de orchestră. Apoi, după o scurtă perioadă de timp, am reușit să ajung colaborator permanent în colectivul Ansamblului Artistic Profesionist  „Ciprian Porumbescu” Suceava, timp de un an și jumătate, unde am reușit să imprim primele mele melodii și să capăt o experiență de a comunica cu publicul și cu orchestra și de a fi pe scenă. Apoi, a fost o scurtă perioadă de timp în care am participat la anumite festivaluri naționale de folclor. După această perioadă, am considerat, împreună cu mama mea, că ar fi bine să facem un duet și să ne creăm un nume artistic împreună. După ce am pornit împreună cu mama pe acest drum, majoritatea colaborărilor și reușitelor pe plan artistic sunt cât de cât cunoscute”, a spus tânărul.

 

Mama, cea mai importantă ființă din viața artistului

 

Mama, icoana vie din sufletul artistului, a fost cea care i-a îndrumat  pașii în copilărie, dar și cea care l-a susținut în ascensiunea sa în carieră. De asemenea, la rândul lui, Ciprian Petroaie a fost cel care a contribuit la revenirea mamei sale pe scenă.

     „La început, rolul mamei a fost de a mă sprijini moral, psihic și financiar, apoi rolul ei a devenit acela de a mă îndruma și a mă sfătui în unele privințe. Pe de-o parte, știu că fără mama nu aș fi ajuns astăzi unde sunt însă, pe de altă parte, pot spune că datorită mie mama a revenit în spațiul artistic”, a spus Ciprian.

Modest și cu foarte mult bun simț, Ciprian Petroaie a subliniat că datorită scenei și publicului este mai empatic  și mai atent la cei din jur. De asemenea, mediul artistic a contribuit și la formarea caracterului acestuia, făcând posibil ca între artist și om să nu existe diferențe.

     „Între mine ca artist și om obișnuit, pot spune că sunt foarte puține diferențe, deoarece m-am identificat în totalitate cu latura mea artistică, pe care o consider o componentă esențială a caracterului meu. Datorită faptului că am devenit artist, am învățat să fiu o persoană mai dezinvoltă și mai empatică, am reușit să îmi înfrunt timiditatea și anumite frici și să comunic mai bine cu cei din jurul meu și cu publicul în special”, a precizat artistul.

Despre artiștii care l-au influențat și pe care îi apreciază, Ciprian a spus că nu poate face un clasament al acestora, întrucât  toți l-au inspirat într-un fel sau altul și de la fiecare a învățat câte ceva.

În ceea ce privește muzica, tânărul a spus că niciodată nu și-a canalizat atenția permanent doar pe un singur obiectiv, ci a încercat să îi dea „timpului timp” și să lase lucrurile să se întâmple în ordinea firească. Potrivit acestuia, în prezent, a terminat în proporție de 85% ceea ce pregătește pentru următorul album.

De la Ansamblul de Copii și Tineret „Balada”, la o colaborare cu maestrul Nicolae Botgros

 

Tânărul artist a spus că experiența colaborării cu Orchestra Națională de Muzică „Lăutarii” din Chișinău și cu maestrul Nicolae Botgros reprezintă un vis devenit realitate.

     „Pentru mine, această experință a fost un vis devenit realitate și mă bucur că am cunoscut oameni excepționali și am căpătat încă o experiență majoră în drumul meu ca artist de muzică populară”, a subliniat Ciprian Petroaie.

În altă ordine de idei, Ciprian Petroaie le mulțumește tuturor celor care îi ascultă muzica și care l-au înțeles și susținut și în momentul în care a avut pauze.  De asemenea, acesta le promite oamenilor că nu va mai părăsi scena și că va rămâne mereu alături de ei, pentru a le însenina zilele și pentru a le inunda inimile de iubire.

      „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au ascultat și m-au sprijinit chiar și atunci când am avut o perioadă de pauză și nu am apărut în fața publicului și le promit că de acum încolo voi rămâne pe scenă pentru ei”, a conchis artistul Ciprian Petroaie.

Sursă foto: Arhivă personală Ciprian Petroaie

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.