Parada obiceiurilor de iarnă din Bucovina a început vineri, 27 decembrie, de la ora 11:00, trupele de mascați, colindători și urători plecand de la Stațiunea de Cercetări Agricole urmând traseul obișnuit: Stadionul Areni, Primăria Municipiului Suceava, Policlinica Areni, Palatul de Justiție, Centrul comercial „Bucovina”, Muzeul Bucovinei și Palatul Administrativ Suceava.

La sosirea în fața Palatului Administrativ, trupele au fost întâmpinate de premierul Romaniei, Ludovic Orban, care a venit special pentru acest eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan, deputatul Ioan Balan, deputatul Angelica Fădor, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, precum si alte oficialitati.

Despre evenimentul de la Suceava, Ludovic Orban a subliniat că nu a mai văzut niciodată astfel de reprezentații, susținând că sunt extraordinare.

„Mă bucur că am  venit la Suceava și am luat parte la Parada Obiceiurilor de Iarnă. Nu am mai văzut niciodată așa  ceva, așa o bogăție de tradiții și obiceiuri”, a declarat premierul Ludovic Orban, care a adăugat că toate obiceiurile și costumele din Bucovina sunt extraordinare.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că la acest eveniment au luat parte formații din înreaga Bucovină, întrucât au fost prezenți colindători și din Republica Moldova și Ucraina. De altfel, acesta i-a mulțumit premierului pentru că a fost alături de bucovineni într-o zi atât de importantă.

„Îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru că și-a făcut timp să  vină la noi. Asta denotă o formă de respect pentru Bucovina, pentru ce se întâmplă aici, pentru tradiții, obiceiuri”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,  care i-a mai spus premierului că: „Aici ați văzut Bucovina întreagă, pentru că au fost obiceiuri și din Nordul Bucovinei.

Trebuie precizat că la eveniment au luat parte cete de colindători și urători din aproape toate localitățile din județul Suceava.

În seara aceleași zile,  președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a primit titlul de „Omul anului 2019” din partea Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Ucraina.

Diploma i-a fost oferită lui Gheorghe Flutur pe scena din centrul Sucevei, acolo unde s-a desfășurat Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă.

Trebuie menționat că diploma a fost acordată pentru contribuția deosebită adusă de Gheorghe Flutur la organizarea de acțiuni educaționale și culturale în vederea valorificării patrimoniului cultural românesc și pentru efortul depus în păstrarea identității neamului românesc peste hotarele țării.

„Pe Casa de Cultură din Suceava scrie Bucovina – Tradiţii, Cultură, Natură, într-un cuvânt autentic. Şi consider că autenticul trebuie încurajat. Împart acest titlu cu locuitorii din Sudul Bucovinei, cu promisiunea că vom fi în continuare aceeaşi apărători şi susţinători ai fraţilor noştri din Nordul Bucovinei. Este un titlu foarte onorant pentru mine”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.