Deși legislația interzice și contextul epidemiologic impune adoptarea unor reguli stricte cu privire la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SarsCov2, din păcate unii agenți economici sau persoane private nu manifestă responsabilitate și organizează evenimente private, ignorând normele sanitare și legale.
Prin mobilizarea de forțe suplimentare și intesificarea activităților de control polițiștii încearcă alături de ceilalți lucrători din cadrul instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne dar și în colaborare cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Teritorial de Muncă să identifice la timp pe cei care nu respectă legea și pun în pericol sănătatea publică.
La nivelul județului au fost identificate aproape 150 de unități economice care au ca obiect de activitatea organizarea de evenimente private. Toți administratorii acestor unități au fost instruiți cu privire la normele legale care intezic organizarea unor astfel de activități în această perioadă.

Cu toate acestea și în cursul zilei de ieri au fost identificate locații în care petreceau cca. 200 de persoane. De asemenea, au fost identificate persoane care nu respectau măsurile impuse de Direcția de Sănătate Publică Suceava.

Doar în ultimele 24 de ore au fost verificate 151 de societăți comerciale, persoane fizice autorizate, obiective și locații, cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse.

Au fost verificate 1338 persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse și au fost controlate peste 50 de mijloace de transport.

Polițiștii au aplicat într-o singură zi aproape 200 de sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 55 din 2020 în valoare de peste 40.000 lei.

La data de 01.11.2020, orele 13:30, polițiștii SPR 10 Gura Humorului, au obținut date cu privire la faptul că la un restaurant de pe raza comunei Berchișești este organizată o nuntă.

În interiorul restaurantului au fost identificate 100 de persoane care serveau masa, din verificările efectuate constatându-se faptul că era în desfășurare o nuntă, organizată de doi miri din satul Capu Codrului, com. Păltinoasa.
S-a procedat la legitimarea tuturor persoanelor aflate în interiorul restaurantului. Participanții au fost sancționați cu avertismente conform Lg. 55/2020, iar organizatorii evenimentului, respectiv mirele cu suma de 2000 lei și un bărbat de 55 ani, din orașul Gura Humorului, în calitate de administrator al restaurantului cu suma de 15.000 lei.
Persoanele implicate în eveniment au fost evacuate din interiorul restaurantului, activitatea fiind anulată.

Menționăm faptul că la data de 24.10.2020 administratorul restaurantului a fost instruit cu privire la prevederile art. 5, alin. 1 și alin. 2 din Hotărârea 48/22.10.2020 emisă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, prin aceea că se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, etc.) în spațiile închise precum și în cele deschise. Totodată, cu ocazia controlului efectuat la aceeași dată privind respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei
COVID-19, administratorul fusese sancționat contravențional conform art. 42, lit. i din HG 857/2011 cu amendă în valoare de 1600 lei.

Având în vedere aspectele constatate a fost sesizată și Direcția de Sănătate Publică Suceava pentru luarea măsurilor ce se impun conform competenței. Totodată, având în vedere planul de acțiune al Poliției municipiului Vatra Dornei privind modul de respectare a măsurilor dispuse prin instituirea stării de alertă pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov2, împreună cu reprezentanți din cadrul ITM Suceava, au fost efectuate verificări la unitățile de cazare de pe raza comunei Şaru Dornei.

Cu ocazia controlului efectuat la o pensiune din Şaru Dornei s-a constatat că în incinta restaurantului aparţinând pensiunii se aflau 48 de persoane adulte, care participau la o petrecere privată organizată cu prilejul unei logodne.

S-a stabilit că administratorul pensiunii este o femeie de 38 ani, localnică, care a fost sancționată contravențional pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Covid-19, cu amendă în valoare de 3000 lei, conform Legii nr. 55/2020 – art. 65 lit. J, raportat la art. 1 pct. 12 din Anexa 3 a H.G. nr. 856/ 2020 și s-a procedat la oprirea evenimentului, iar toţi participanţii au părăsit localul.

Având în vedere aspectele constatate s-a procedat și la reinstruirea administratorului pensiunii cu privire la obligaţia de a nu organiza evenimente private. Totodată a fost informată Direcția de Sănătate Publică Suceava pentru luarea măsurilor ce se impun conform competenței.

„Polițiștii recomandă încă o dată să evitați aglomerările de persoane și să vă protejați pe dumneavoastră și pe cei din jur. Respectați măsurile impuse. Nu dorim sancționarea cetățenilor, însă vom acționa cu femitate astfel încât toți să conștientizeze că sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante. Multumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul șef Ionuț Epureanu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.