Miercuri, 10 iulie, la ora 18, Grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi două echipaje de salvatori de la Detaşamentul Suceava, au intervenit în urma apelului pe 112, ce anunţa dispariţia sub apele lacului Lipoveni a unui tânăr în vârstă de 17 ani.

Căutările au început cu barca pneumatică şi cu accesoriile specifice acestui tip de misiune, după care, cu ajutorul unui sonar, un aparat destinat descoperirii şi determinării de la suprafaţă a obiectelor aflate sub apă, s-a limitat zona în care s-ar fi putut afla trupul tânărului.

Misiunea s-a desfăşurat până la miezul nopţii, iar pentru vizibilitate s-a folosit un balon special de iluminat. La solicitarea colonelului Dan Hoffman, s-a luat hotărârea ca un echipaj de scafandri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi să vină în sprijinul colegilor suceveni.

Ieri, 10 iulie, misiunea s-a reluat la prima oră. Pompierii au marcat perimetrul indicat de martorii care au văzut ultima oară victima, dar şi în care au fost semnalate modificări semnificative pe sonar. După ce au făcut toate pregătirile necesare, scafandrii au început căutările din apropierea malului spre largul apei. Trupul minorului a fost reperat, după aproximativ jumătate de oră, la o distanţă de aproximativ 15 metri de dig. După ce a fost scos pe uscat, a fost predat organelor abilitate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență readuce la cunoştinţa populaţiei câteva reguli ce trebuie respectate la scăldat, cu scopul de a evita pe viitor astfel de tragedii. În primul rând, scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate. Este bine să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine ori nu aveţi deprinderile necesare sau să evitaţi înotul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere. De asemenea, este interzis să înotaţi în stare de ebrietate sau pe timp de noapte şi e de preferat să evitaţi folosirea saltelelor cu aer, a camerelor de cauciuc sau a scândurilor. Pentru că tragediile cele mai mari sunt atunci când copiii se îneacă, părinţii trebuie să supravegheze în permanenţă comportamentul lor lângă şi în apă. Să nu-i lase nicio clipă singuri. Nu în ultimul rând, recomandă să evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, ştiţi că s-au mai produs incidente, ultimul exemplu, al lacului de acumulare de la Lipoveni, fiind cel mai concludent în acest sens.

DSC_0407 DSC_0408 DSC_0409 DSC_0413 DSC_0415 DSC_0419 DSC_0425 DSC_0427 DSC_0430 DSC_0431 DSC_0434 DSC_0435 DSC_0444 DSC_0462 DSC_0469 DSC_0471 DSC_0472

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.