Luna martie a fiecărui an marchează manifestări cultural-artistice dedicate Francofoniei. La Suceava, săptămâna francofoniei a devenit luna francofoniei de mai bine de 10 ani.

„Francofonia în comunitate”, proiect francofon inițiat de Biroul Francez, datând din anul 2012, în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei și al Asociației „Alianța Franceză din Suceava”, își propune să încurajeze învățarea limbii franceze și să promoveze valorile Francofoniei în comunitatea suceveană, prin cursurile de limbă franceză și activitățile tematice din fiecare săptămână, reunite sub genericul „După-amiezi francofone”.

Miercuri, 10.03.2021, ora 17.00, online, va avea loc o întâlnire francofonă la distanță cu foști studenți E. Ionescu și Erasmus+, Kéba Diedhiou (Senegal) și Stéphanie Emeraude Blé (Coasta de Fildeș).

Vor fi menționate experiențe românești și francofone, se vor face referiri la universitățile lor, la sistemul de învățământ, se vor exprima opinii și așteptări de la Francofonia actuală.

Activitatea este coordonată de  prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu și de  lector univ.dr. Mariana Șovea, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

Joi, 11.03.2021, ora 17.00, are loc concursul internațional „Mathématiques sans frontières Junior”/„Matematici fără frontiere”, ediția a XVIII-a în România, dedicat elevilor din școlile gimnaziale, desfășurat online. El va fi susținut în 67 de școli din țară, cu participarea a 214 clase. Elevii noștri se alătură colegilor lor din cele 39 de țări europene participante, rezolvând probleme de matamatică cu subiect unic, oferind explicații în franceză și în engleză sau în altă limbă, la alegere.

Detalii se pot găsi pe site-ul : http://maths-msf.site.ac-strasbourg.fr/

Coordonatorul concursului la nivel național este prof. Mihaela Ursaciuc, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura-Humorului.

Activitățile tematice planificate în fiecare miercuri pot fi urmărite pe adresa de facebook a Biroului Francez: facebook.com/Biroul-Francez-Casa-Prieteniei-1705411698690534, pe site-ul Consiliului Județean: cjsuceava.ro/index.php/biroul-francez sau pe site-ul Asociației Alianța Franceză din Suceava: https://afsuceava.ro.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.