Gyorgy Frunda critică OUG privind migraţia aleşilor locali. Consilierul onorific al premierului Victor Ponta spune la RFI că „în România este o migraţie politică prea mare, la toate nivelele”. Frunda crede însă că demersul PNL la Curtea de Apel nu are şanse.

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a anunţat miercuri că partidul va contesta la Curtea de Apel Bucureşti Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care permite migraţia aleşilor locali. PNL va cere încetarea mandatelor primarilor care-şi părăsesc partidele şi sesizarea Curţii Constituţionale.

Gyorgy Frunda nu dă prea multe şanse acestui demers: „Cred că nu are şanse PNL-ul. Vor avea şanse cei care sunt direct interesaţi. Se numeşte asta juridic calitate procesuală. Poate să atace hotărârea respectivă, legea respectivă pe contencios administrativ doar cine are un interes direct. Asta din punct de vedere al posibilităţilor de anihilare juridică a acestei Ordonanţe de Urgenţă”.

Frunda crede pe fond că „nu e bine să se încurajeze migraţia. Dimpotrivă, cred că în România este o migraţie politică prea mare, la toate nivelele, de la consiliile locale până în Parlamentul României. Nu uitaţi că în ultimul an s-au înfiinţat partide politice şi grupuri parlamentare de partide politice care nici măcar n-au participat în alegerile parlamentare. Nu uitaţi că s-au dezechilibrat şi s-au format noi majorităţi, de la consiliile locale în Parlamentul României. Aceasta duce la o instabilitate politică, la lipsa unei politici coerente pe durată de patru ani a partidelor care participă la cursa electorală şi în fine, în concluzie, la înşelarea electoratului, pentru că una promiţi, una-ţi stabileşti ca şi scop pentru mandatul pe care-l ai, iar după un an-doi treci la alt partid şi faci cu totul altceva”.

Gyorgy Frunda cere modificarea Constituţiei: „Eu cred că trebuie modificată Constituţia, trebuia modificată legislaţia românească şi introduse restricţii de plecare a tuturor oamenilor politici, la toate nivelele, dintr-un partid politic în altul. Pot să devină independenţi, dacă nu se înţeleg cu partidul respectiv, pot să demisioneze, dar nu este admis, pentru că nu este nici moral, nu este nici legal să formezi grupuri noi sau majorităţi parlamentare sau locale noi”.

OUG adoptată recent de Guvern le permite aleşilor locali ca în termen de 45 de zile să aleagă în ce partid vor să activeze, fără să-şi piardă mandatul. Ei pot opta şi pentru varianta de a rămâne independenţi.

sursa: rfi.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.