Joi, 2 iulie, a avut loc la sediul MECS ședința Comisiei de Dialog Social (CDS) de la Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS), FSLI fiind reprezentată de Simion Hancescu-președinte și Cornelia Popa Stavri-vicepreședinte. În cadrul acestei întâlniri, s-au abordat mai multe subiecte, printre care , structura anului școlar 2016-2017.

Simion Hancescu a propus ca vacanța de primăvară să se mute înainte de Paști cu o săptămână și ”Școala Altfel” să fie flexibilă pentru toate unitățile de învățământ. Această propunere privind vacanța de primăvară a fost aprobată în unanimitate, dar cea de-a doua propunere nu a fost acceptată, invocându-se faptul că în acea săptămână au loc olimpiadele școlare la gimnaziu și liceu, care au date fixe.

S-a discutat varianta ca anul școlar 2016-2017 să înceapă cu o săptămâna mai devreme și să se prelungeasca vacanța de iarnă cu o săptămână. Această propunere vine din partea Asociației Elevilor și a FSLI, lucru acceptat, în principiu de MECS.

– În ceea ce privește draftul ordinului de ministru privind normativele de personal, domnul Mihai Păunică a precizat că în urma unui cotrol efectuat de Curtea de Conturi, s-a cerut ca până la data de 30 iulie a.c., MECS să stabilească normative pentru acordarea indemnizațiilor celor care ocupă funcții de conducere și normative pentru personalul auxiliar și nedidactic.Cele două federații sindicale au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui ordin, pentru că nu a fost discutat în comisia tehnică de lucru. Este un ordin necesar, dar nu în această formă, pentru că aplicarea lui va conduce la dimininuarea numărului de posturi în învățământ. Simion Hancescu a precizat că este inoportun să se discute acum acest draft, pentru că este necesară o analiză temeinică pentru fiecare ciclu de învățământ și pentru fiecare funcție de conducere. Acestă variantă afectează, în primul rând, învățământul preșcolar, dar și celelalte cicluri. Federațiile sindicale au cerut să se întrunească urgent Comisia tehnică, pentru a discuta aceste norme, dar nu în funcție de numărul de elevi, ci de spațiul care trebuie igenizat. A fost atrasă atenția că introducerea pe ordinea de zi a acestui draft încalcă prevederile art.4 (alin.2) din Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Învățământ, care spune că un proiect de act normativ poate fi avizat în CDS, dupa ce acesta se discută într-o comisie tehnică de lucru. S-a acceptat discutarea lui într-o comisia tehnică săptămâna viitoare, după care să fie supus validării CDS.

– Majorarea de 12% pentru personalul nedidactic. Reprezentanții ambelor federații sindicale și-au exprimat nemulțumirea referitoare la faptul că în această ordonanță nu este cuprins personalul nedidactic de la inspectoratele școlare și nici din cadrul MECS.

– Comisiile de bacalaureat. Simion Hancescu a susținut că măsura care a fost luată, din motive obiective, legată de corectarea lucrărilor de bacalaureat în alte județe, a condus la suplimentarea resursei umane din centrele județene/municipale pentru primirea, numărarea, verificarea și repartizarea lucrărilor, precum și deplasarea în județe cu lucrările elevilor,iar toate aceste activități suplimentare nu apar în ordinul privind plata la aest examen. Domnul secretar de stat Gigel Paraschiv-președintele CDS, a recunoscut că avem dreptate și se va încerca să se găsească o soluție în acest sens.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.