Joi, 31 octombrie, a avut loc Reuniunea de Management Instituțional, organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava. La această întrunire au luat parte inspectorii generali și școlari, directorii unităților de învățământ din județ, prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, precum și reprezentanți ai instituțiilor responsabile cu autorizarea școlilor. De asemenea, la reuniune a luat parte și un reprezentant al Centrului Militar Județean care i-a informat pe directori că în perioada următoare se fac înscrieri în unitățile școlare cu profil militar.
Pe de altă parte, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Gabriela Mihai a făcut o prezentare a învățământului sucevean și a rețelei școlare. De asemenea, inspectorul Gabriela Mihai a vorbit și despre inspecția școlară care se efectuează în școli, dar și despre evaluarea externă efectuată de ARACIP.
În ceea ce privește ARACIP-ul, Gabriela Mihai a subliniat că toate unitățile școlare din județ care nu au fost autorizate, acreditate și evaluate, sau a căror acreditare a expirat, trebuie neapărat să depună o cerere de evaluare în perioada imediat următoare.
„Școlile care nu depun cerere pentru evaluare ARACIP riscă să rămână în afara rețelei școlare”, a subliniat șefa învățământului sucevean, prof. Gabriela Mihai.
Potrivit acesteia, în anul școlar 2018 – 2019, în județul Suceava au fost evaluate de ARACIP un număr de 15 unități școlare, iar dintre acestea 8 au primit calificativul nesatisfăcător (NS). Școlile nu au îndeplinit 1 – 5 indicatori din standardele de calitate, astfel: trei unități școlare au primit câte trei calificative nesatisfăcătoare, trei unități școlare au primit câte un calificativ nesatisfăcător, o unitate de învățământ a primit patru calificative nesatisfăcătoare, iar o școală a primit cinci astfel de calificative.
ARACIP-ul este o instituție publică de interes național, în subordinea Ministerului Educației Naționale, cu personalitate juridică și cu buget propriu de venituri și cheltuieli, înființată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, aprobată prin Legea nr. 87/2006.
Această instituție se ocupă cu evaluarea externă a calității educației oferite de instituțiile de învățământ preuniversitar și de alte organizații furnizoare de educație, precum și cu autorizarea, acreditarea și evaluarea periodică a unităților de învățământ preuniversitar.
Lasa un raspuns