Cine-i în spatele gândurilor? Cine-i atât de nebun să-și pună pe foaie cele mai aprinse sentimente și gânduri? Cine-i atât de nebun să viseze la o lume în care sufletul e pus pe primul loc?

Din luna ianuarie, visul Isabellei Prutean a prins contur și toate gândurile încâlcite sau descâlcite pe care le-a avut au ajuns în casele cititorilor.


Întrebată fiind de unde până unde îndrăzneala de a intra la o vârstă atât de fragedă în lumea celor care scriu, aceasta a răspuns:
N-am poate nici un drept să visez atât de departe. N-am poate experiența necesară. N-am poate numele necesar. N-am poate nimic din ce ar trebui să aibă un scriitor. Și-o fac totuși. Mai hotărâtă ca niciodată. Respir, iubesc, trăiesc și scriu cu patos. Am îndrăzneala de a privi în și prin oameni. Am curajul de a rămâne eu. A rămâne eu într-o lume în care să faci ce-ți spune sufletul e poate cel mai grotesc defect.
Când am scris prima dată? Demult. Când unii nu-și puseseră încă jucăriile în cui. Am publicat un volum de versuri în anul 2005. Recunosc cu ușurință, că era un volum învăluit în aburii copilăriei.
Ce vreau acum? Să scriu. Să tremure sufletele când se regăsesc în cuvinte. Să aline cuvintele. Să mângâie. Să asculte. Să le fie lecție sau îmbrățișare cititorilor.”
Cartea „Gânduri încâlcite” poate să fie descrisă simplu. Un dar din suflet pentru alte suflete. Un manual de regăsire a sufletului și de înțelegere a vieții, un drum disperat de găsire a sensului în viață, de atingere a fericirii și de percepere a celor mai importante aspecte ale vieții. Idei și gânduri despre oameni, așezate atent sub forma unui jurnal. Sub forma unui jurnal scris în drumul de inițiere în viața conștientă și care pune sufletul pe locul principal.


Cartea este o căutare. Într-o lume în care toți îşi caută sufletul pereche, prin „Gânduri încâlcite” îndrăzneşti să îl cauți şi să îl cunoşti mai întâi pe al tău! Pentru că altfel, n-ai putea nicicând să le dăruiești relații de calitate celorlalți. Pentru a vă purta prin lumea „Gândurilor încâlcite”, prezentăm principalele teme abordate de autoarea Isabella Prutean:
Cartea vorbește despre viață, cu bune și rele, cu momente pe care le înțelegem și momente în care ne simțim din ce în ce mai mici, despre felul în care experiențele frumoase se combină într-o armonie perfectă cu cele negative pentru a ne transforma în cine trebuie să ne transformăm. E despre drumul către fericire. Un sentiment pe care îl căutăm mai întâi în alții, apoi în lucruri materiale, uitând că acest scop se poate afla doar în noi și hrănind astfel sentimentul efemer de fericire cu dependențele pe care le dezvoltăm de-a lungul timpului atât cu privire la lucruri, cât și cu privire la oameni.
Capitolele din carte sunt despre toate greșelile pe care un om le poate face în căutarea iubirii și a fericirii pentru ca mai apoi să se dezmeticească și să dea nas în nas cu realitatea.
Iubirea este o temă la fel de prezentă în gândurile Isabellei Prutean. Însă e o iubire ce ne duce mult mai aproape de autentic. Iubirea necondiționată, acel sentiment unic pe care îl căutăm cu toții fără să realizăm că de fapt trebuie să-l construim. O iubire în totalitate a celuilalt, cu defecte, cu așteptări năruite și idei împrumutate de la societate. E o călătorie de înțelegere a termenului de iubire și o detoxifiere de tot ce oamenii au primit prin educație, exemplu și societate.
Dumnezeu este prezent și El în „Gânduri încâlcite”, iar cititorul poate simți felul în care de-a lungul timpului autoarea s-a apropiat de El. Însă surprinzător pentru cei care deschid această carte, este faptul că Dumnezeu este văzut altfel. Este văzut departe de tot ce alții ne-au învățat despre El.
Moartea apare și ea timidă în paginile cărții, iar sentimentele pe care Isabella Prutean le conturează cu privire la ea sunt la fel de interesante ca și restul conținutului. De la furie, la vină, regret și tristețe, până la acceptare și înțelegere a ei.
Una peste alta, „Gânduri încâlcite” prezintă un haos de emoții, sentimente, gânduri și stări. E fără doar și poate o călătorie de cunoaștere a propriei persoane și de reîntâlnire cu sufletul. Este genul de carte care te poate ține câteva ore bune pe canapea, într-o seară de vară, gândindu-te pe parcursul ei la tot ce funcționează sau nu în viața ta și la schimbările pe care trebuie să le faci. E cartea care-ți aduce și alinare atunci când te regăsești în situații, dar și lecții tăioase menite să-ți deschidă ochii.
347 de pagini în care e prinsă o adevărată nebunie de emoții!