Ionel Oprea, generalul chirurg numit secretar de stat în Ministerul Sănătății și trimis la Suceava pentru a prelua conducerea spitalului, a explicat motivele pentru care Înaltpreasfințitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, infectat cu Covid-19, a fost transferat cu elicopterul la București.

Într-un interviu acordat pentru  jurnaliștii platformei Dela0.ro, generalul Oprea a precizat că lipsa personalului medical a fost unul dintre motivele pentru care s-a luat această decizie.

„Nu avem oameni. Nu avem infirmiere, brancardieri. Sunt la rândul lor bolnavi și nu s-au întors încă. Avem 480 de  la o capacitate de o mie de paturi și abia am putut asigura turele. Am avut probleme să asigurăm personalul medical și de Paște. Avem practic personal cât să facem față minimal”, a explicat generalul Oprea.

Întrebat cine a decis transferul Înaltpreasfințitului Pimen la București, Ionel Oprea a precizat că decizia a aparținut aparținătorilor și medicului de sector.

„Colegii (n.r. – Înaltpreasfințitului Pimen) au insistat să-l transfere la Iași sau la București, dacă nu avem condiții”, a precizat acesta.

După ce în presă s-a scris că înaltpreasfințitul nu a plecat de la Suceava în stare gravă, fiind anunțată doar o formă medie a simptomelor, secretarul de stat infirmă acest lucru, susținând că starea lui Pimen era medie spre severă.

„Din ce am înțeles nu era chiar bine, era mediu-sever. Iar noi nu putem în acest moment să asigurăm condiții potrivite pentru tratarea unui  de vârsta sa. Nu puteam risca”, a transmis generalul Ionel Oprea.

Trebuie precizat că ÎPS Pimen are 90 de ani, vârstă la care o infecție simptomatică cu coronavirus poate avea consecințe fatale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.