Ionel Oprea, generalul chirurg numit secretar de stat în Ministerul Sănătății și trimis la Suceava pentru a coordona situația iscată a vorbit într-un interviu acordat ziarului SuceavaLive, în Sâmbăta Paștelui, despre situația momentului de la Spitalul Județean Suceava.

Acesta nu a ascuns faptul că imaginea de ansamblu de la spitalul sucevean s-a schimbat în bine și i-a rugat pe suceveni să fie oameni responsabili, să nu meargă în vizite de Paști, de data această, ci să se folosească de telefon pentru a le transmite gândurile bune celor dragi.

„ Cât de critice sunt zilele care urmează nu vă pot cuantifica, însă cât de importante, pot să vă spun! În acest moment nu avem o avalanșă de pacienți, adresabilitatea fiind chiar constantă, ceea ce este un lucru extraordinar, dar care trebuie menținut. Acest lucru nu va fi posibil dacă sucevenii nu vor respecta izolarea la domiciliu, controlul contactelor, adică să nu se ducă să își viziteze rudele, ci mai bine să le dea un telefon, și, evident, dacă nu vor respecta normele de igienă. Sperăm să trecem cu bine această perioadă care a fost estimată ca una de vârf. Îmi doresc ca acest vârf să îl transformăm într-un platou și lucrurile să evolueze spre bine”, a transmis generalul Oprea.

Acesta a explicat că dacă se va reuși împiedicarea creșterii abrupte a numărului de cazuri, nu se vor realiza condiții de dezvoltare a virusului, iar focarul se va stinge încet. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății recunoaște că orice reacție negativă și de nerespectare a regulilor din partea populației atrage cu sine scenarii sumbre pentru Suceava.

„ Dacă nu facem abuzuri în această perioadă avem șanse să jugulăm acest virus. Dacă sucevenii  nu vor respecta ce îi rugăm, în perioada următoare ne vom trezi cu o avalanșă de cazuri, iar acest scenariu, credeți-mă, este sumbru”, a mai subliniat Ionel Oprea.

Nimeni nu pleacă la familii. Militarii rămân, de Paște, în Spitalul Județean Suceava

Dincolo de gradele de pe  umăr sau de echipamentele de protecție se află oameni. Medicii militari care și-au lăsat viața normală în urmă și au venit în focarul de la Suceava sunt, și ei, oameni.  Aceste sărbători pascale le vor petrece în spitalul de la Suceava, cu gândul la cei dragi, dar cu inima deschisă pentru pacienții din spitalul sucevean.

„ Întreaga echipă se află la spital. Aici vom sta pe perioada Paștelui. Starea noastră este pozitivă și nu vom pleca de lângă pacienți și de lângă ceilalți colegi – medici. Trebuie să recunosc că suntem impresionați de ospitalitatea bucovineană. Lumea se oferă să ne dea mâncare. Vă mulțumim”, a mai transmis generalul Oprea.

Spitalul de la Suceava- șanse să devină cel mai bine dotat spital pe perioada acestui virus

În cadrul unei ședințe care a avut loc la Palatul Administrativ din Suceava pe tema gestionării problemei pandemiei de coronavirus, unul dintre punctele vulnerabile identificate a fost cel legat de asigurarea concentrației de oxigen pacienților. Despre acest aspect, generalul a spus că problema va fi rezolvată în scurtă vreme, mobilizarea autorităților fiind una foarte bună.

„ Vom avea săptămâna viitoare capacitatea maximă a sistemului care asigură oxigen pacienților. Sper să nu  folosim niciodată acest sistem și să nu avem nevoie de el, dar el va exista! Totodată, dacă vom reuși să îndeplinim proiectul pe care l-am făcut și vom adăuga numărul ventilatoarelor care ne sunt promise, Spitalul Județean Suceava va fi primul din țară la capitolul dotare și tratare a pacienților cu noul COVID. Aș vrea ca alături de dumneavoastră să reușim să îi cooptăm pe toți sucevenii sub deviza că << Suceava va fi ce-a fost și mai mult de-atât>>”, a declarat pentru SuceavaLive generalul chirurg Ionel Oprea.

Sâmbătă, 18 aprilie, la Spitalul Județean Suceava, în secția ATI se aflau 25 de persoane, dintre care 4 ventilate mecanic.

„ Rugați-i pe suceveni să fie responsabili! Dumnezeu să ne ajute pe toți”, a conchis generalul Oprea.

One Response

  1. maria

    Daca este asa cum spuneti, domnule general, atunci de ce nu a ramas la Suceava ips Pimen? De ce a fost dus la Bucuresti cu elicopterul? Sau, asa cum a spun cineva “el are valoare” si ca “la Suceava se joaca de-a medicii daca sa puna combinezonul sau nu”, noi cei care nu avem sutane de aur, nu suntem deputati etc.. nu avem decat sa crapam.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.