George Maior a primit, marti, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA. Fostul director al SRI a afirmat in cadrul audierilor ca este inadmisibil ca SUA sa fie doar al 11-lea investitor in Romania. Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi “pentru”, unul “impotriva” si o abtinere.

George Maior a declarat că este “o onoare şi o provocare” să participe la aceste audieri, “având în vedere importanţa relaţiilor strategice dintre România şi SUA”. El a transmis că a discutat elementele principale ale mandatului său de ambasador cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Fostul director al SRI a subliniat că relaţiile bilaterale româno-americane s-au dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului Strategic, fiind “un element central al politicii externe şi a politicii de securitate a României”.

El a declarat că în mandatul său “o preocupare constantă” va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească din SUA, potrivit Mediafax.

De asemenea, George Maior a afirmat că un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind că Parteneriatul Strategic ar avea de câştigat prin includerea României în Programul Visa Waiver.

Fostul director al SRI a subliniat că cele zece teme ale Declaraţiei Parteneriatului Strategic “trebuie permanent adâncite, dezvoltate, aprofundate în dialogul politic, strategic cu autorităţile americane”.

Pe de altă parte, George Maior a precizat că un aspect care trebuie aprofundat în cadrul Parteneriatului Strategic este relaţia economică bilaterală: “Consider că este inadmisibil ca SUA, cea mai importantă economie din lume, să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat”, a precizat viitorul ambasador, care a dat asigurări că va întreprinde acţiuni pentru a atrage investiţii americane, în special în IT şi energie.

Totodată, George Maior a precizat că Rusia reprezintă “o ameninţare pentru regiune”: “Acest lucru trebuie subliniat către factorii americani (…), pentru a conştientiza faptul că există un risc în acţiune pentru ţările din regiune şi pentru România”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.