Gest extrem de ciudat în cadrul Administrației Prezidențiale. Departamentul de comunicare al Administrației Prezidențiale a transmis două comunicate, aparent diametral opuse, cu ocazia congresului UDMR de săptămâna trecută.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut doua mesaje radical diferite pentru congresul UDMR din 17 aprilie organizat la Cluj-Napoca, la care au participat liderii tuturor partidelor mari cu declaratii de curtoazie la adresa Uniunii. In primul mesaj, presedintele Iohannis admitea ca minoritatea maghiara se confrunta cu o “multe chestiuni ramase nerezolvate”, cu “subiecte sensibile”, cum ar fi autonomia, si vorbea despre “extinderea drepturilor minoritatilor”. Acest mesaj a aparut vineri pentru scurt timp pe pagina Administratiei Prezidentiale, dar a fost sters, dupa cum au descoperit jurnalistii maghiari de la Transindex.ro.

„Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităților naționale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar și nevoia de garanții mai bune pentru protejarea și promovarea identitatii lor naționale. Există, în același timp, multe provocări care vizează întreaga societate și clasa politică în ansamblul ei”, este un fragment din comunicatul inițial în care președintele recunoaște că minoritatea maghiară se confruntă cu probleme.

„Dialogul și construcția pas cu pas împreuna cu liderii politici ai majorității reprezintă singura soluție viabila. Doar așa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spațiul public despre autonomie. Subiectele sensibile în relațiile dintre majoritate și minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar dacă eforturile necesare par uneori enorme și distanța dintre cele două părți insurmontabila. Atât respectarea sau extinderea drepturilor minorităților, cât și decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obținute și consolidate doar deschizând și menținând canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politica românească”, se arăta în comunicatul iniţial al preşedintelui României, potrivit sursei citate.

În primul mesaj se vorbea și despre corupție și integritate, în contextul în care UDMR se confruntă cu problema deputatului fugar Marko Attila, în cazul căruia DNA a cerut arestarea preventivă, și cu cazul Nagy Zsolt, condamnat definitiv la închisoare.

La Congresul de la Cluj-Napoca, unul din consilierii lui Klaus Iohannis a citit un comunicat mult mai scurt. Din text lipseau părţile privitoare la drepturile minorităţilor și la cazurile de corupţie, un subiect delicat pentru UDMR.

Jurnaliștii de la Transindex susțin că au contactat Administrația Prezidențială, dar Biroul de presă de la Cotroceni au spus că nu sunt abilitați să răspundă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.