De trei decenii, între autoritățile din comuna suceveană Cornu Luncii și autoritățile și ONG-urile din orașul Altotting din Bavaria s-a format o frumoasă legătură de prietenie și colaborare. De-a lungul anilor, prietenii bavarezi au vizitat de nenumătare ori Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Sasca Mică și de fiecare dată au venit încărcați cu daruri.

 

Luni, 6 iulie, Herbert Hofauer, fostul primar al oraşului Altotting din Bavaria şi preşedintele Crucii Roşii Altotting, însoţit de Thomas Meier au adus din nou ajutoare pentru persoanele cu dizabilităţi de la CRRN Sasca Mică.


Astfel, pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi la clinicile medicale din Fălticeni şi Suceava sau pentru diferite terapii de recuperare, Crucea Roşie din Altotting a donat CRRN Sasca un microbuz Renault cu 8 locuri.

„Primăria oraşului Altotting, Crucea Roşie Altotting, ONG Eine patenschaft fur Sasca Mică (O năşie pentru Sasca Mică ) din Altotting, Spitalul Altotting, Paulus Stift, Atelierile Ruperti, ONG Bavaria -România şi multe alte societăţi caritabile şi foarte mulţi prieteni din Bavaria, timp de 30 de ani au fost alături de cele 400 de persoane cu nevoi speciale de la Centrul Social Sasca Mică.
CRRN Sasca Mică a trecut printr-un moment foarte greu, în timpul pandemiei 301 persoane au fost infectate cu COVID-19, dar prietenii din Bavaria nu i-au uitat, au fost alături şi la bine şi la greu. Prietenii din Bavaria sunt cei mai mari susţinători ai Satului Social de la Sasca Mică şi promit sprijin şi ajutor pentru realizarea primului sat social din România”, a precizat primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

Părintele Florea Puiu Gabriel a binecuvântat donaţiile şi s-a rugat pentru sănătatea binefăcătorilor din Bavaria, a persoanelor cu nevoi speciale şi pentru salariaţii Centrului Social Sasca Mică care şi-au riscat viaţa pentru binele şi sănătatea beneficiarilor din centru.


Trebuie menționat că, fiind unul dintre cele mai mari centre de profil din România, primarul Gheorghe Fron a căutat în permanență să îmbunătățească serviciile oferite prin investițiile făcute în resurse umane, respectiv formarea profesională continuă a personalului, schimburi de experiență în țară și în Germania.

„Perfecţionările şi specializările salariaţilor făcute în Bavaria sau la Sasca,c u ajutorul specialiştilor bavarezi, au făcut ca prestigiul şi performanţele CRRN Sasca Mică să fie recunoscute în întreaga ţară”, a precizat edilul din Cornu Luncii.

În acest sens, cel mai ambițios proiect al primarului Gheorghe Fron prevede transformarea centrului de la Sasca Mică într-un complex rezidențial de servicii și facilități la nivel european.

„Dorim construcția unor clădiri pentru decongestionarea spațiilor de locuit destinate persoanelor cu nevoie speciale, în aria în care ne aflăm, după modelul de dezvoltare al complexului social Stiftung Attl – Wasserburg Germania, unde trăiesc 481 de beneficiari, copii, adulți și bătrâni împărțiși în 52 de grupe închise și deschise. Pentru că se dispune de suficient teren unde s-ar putea dezvolta pe orizontală, peste 3 hectare, iar primăria Cornu Luncii a pus la dispoziție terenuri pentru planurile și proiectele de dezvoltare, considerăm că CRRN Sasca Mică poate funcționa foarte eficient din punct de vedere financiar, administrativ și ca resursă umană datorită condițiilor existente și modelului de lucru”, a mai precizat primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.