La solicitarea  președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost timp de două zile în județul Suceava. Invitația a venit pentru a găsii soluții pentru procesarea laptelui pe plan local. Gheorghe Flutur a precizat că personal nu își dorește ca laptele din zona Sucevei să fie procesat în altă parte.

„La invitația mea ministrul agriculturii Adrian Oros a fost prezent în Suceava. L-am invitat pentru că în urmă cu o lună de zile fabrica de lapte de La Dorna anunța că își închide activitatea. Nu puteam să rămân indiferent. Atunci au venit doi secretari de stat, iar de data aceasta a venit ministrul agriculturii, președintele Autorității Sanitar Veterinare și președintele Agenției pentru Arii Protejate.

Județul Suceava este pe primul loc pe țară la producția de lapte. 2,2 milioane de hectolitri de lapte, din producția totală de 20 de milioane, adică peste 10% din laptele României, provine din județul Suceava. Eu ca președinte de Consiliu Județean, dar ca și sucevean sunt împotriva plecării materiei prime în cisterne să fie prelucrată în alte județe. Și am cerut măsuri concrete, în sensul că va trebui să încurajăm să apară din nou fabrici și făbricuțe de lapte. Eu am făcut asta ca ministru al agriculturii și au apărut mai multe fabrici de lapte pe programele SAPARD. Asta vreau să facem în continuare și am discutat lucruri concrete”, a arătat șeful administrației județene.

Astfel, el a precizat că în județul Suceava sunt 82 de localități care au terenuri în arii protejate.

„Există o legislație care dă anumite avantaje pentru procesarea produselor din zona respectivă în arii protejate. Din acest motiv, cu 70% din primăriile din Suceava vom înființa o asociere, un cluster în parteneriat cu această Agenție a Ariilor Protejate pentru promovarea produselor produse aici. Vreau să intre și Asociația Produs în Bucovina pentru că acest lucru înseamnă produse sănătoase, dintr-o zonă în care se respectă rețete tradiționale, în care furajele au o anumită calitate, mai ales în flora spontană din zona de munte a județului Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur.

În același timp, el a precizat că a discutat cu ministrul agriculturii și despre promovarea unui program pe zootehnic.

„Județul Suceava are un potențial uriaș. Avem peste 350.000 hectare de pășuni și fânețe. Și am cerut un program de ferme pepinieră care să furnizeze berbecuți, purcei sau viței, care pot fi crescuți de ferme sau acasă la oameni. Li se dă la o anumită greutate, când este mic purcelul sau berbecuțul și le dai pentru abatorizare la o anumită greutate. În felul ăsta putem să valorificăm munții noștri, pentru că parte din ei au rămas nepășunați din lipsa forței de muncă”, a afirmat președintele CJ Suceava.

One Response

  1. Midnight_Cowboy

    E o chestiune de zile până când alegătorii din zonele de șes,bahnă și munte ale „Bukowinei mele dragi,pentru care imi dau lacrimile…”,cf. gauleiter Flutur,vor pune ștampila unde trebuie,pe cine trebuie,ca să nu li se ia dreptul de hop-țup-țup și dreptul de a fi printre cei mai săraci din țară…Măsurile au fost luate,unde mai erau dubii au fost mutați ,ori cu strămurarea ori cu momeli ,primarii roșii, spre cele necesare,ei duc spre fostul inamic expertiza lor de ciumați roșii,acuma ei sunt buni,se iau și cu plata în rate,doar cu buletinul,numai să iasă domnul Gheorghe,în fine…
    Care are tot timpul asupra sa una buc. goarnă,cca una buc. lopată de mâncat kkt pedelist de campanie,mască,cască,bască,geacă portocalie rămasă de la nemuritorul Petrov…Cele cu care anunță succesuri nesfârșite,iaca,peste tot companiile aeriene se sufocă de kovid ,numai la el în Herzoghtum tot deschid noi curse,încă nu știm cum devine cazul cu astea,ce fac ele ca să ne crească PIB-ul sfrijit,când sunt diasporenii care vin,care de la cules hasmațuki,care de la șters la kur capitaliștii zaharisiți din Italia și Spania,deci când sunt ei turiști străini și când diasporeni dedicați votului in trei zile,dați-mi de lucru zice Flutur,puneți-mă să mă contorsionez mai mult,am proiecte kklu,numa să ziceți și vi le pun în operă, so fort!
    Cum am mai făcut,mai zice dumnealui,fără să dea detalii… Oare ce vrea să zică,ia să vedem…
    „…Avem peste 350.000 hectare de pășuni și fânețe. Și am cerut un program de ferme pepinieră care să furnizeze berbecuți, purcei sau viței, care pot fi crescuți de ferme sau acasă la oameni. Li se dă la o anumită greutate, când este mic purcelul sau berbecuțul și le dai pentru abatorizare la o anumită greutate. În felul ăsta putem să valorificăm munții noștri, pentru că parte din ei au rămas nepășunați din lipsa forței de muncă”, a afirmat președintele CJ Suceava…”
    Iată ce susține un președinte de Consiliu Județean,unul care se pricepe la toate,frizând patologicul cu unele ziceri,interpretând orice critică ca pe un atac la martir,adecă,dacă îi zici ca e ridicol în costumele sale de vodevil unkrainean&comunist,se îmbracă mai abitir,îi dau lacrimile (cf. interviu cu un alt papagal…) belește și mai mulți jderi pentru bundițele sale de un kitsch monumental,pentru costumele sale corcite,ceva intre pălăria de gabor din Mureș,izmene de la Maieru,bundiță de la Vama&Frasin,ciubote de la second hand Milișăuți,cameșă de sorginte necunoscută…
    Vedeți in citatul de mai sus,o exprimare recentă dintr-o zonă din care LACTALIS tocmai a plecat,ezact la apogeul mandatului său de gauleiter de mucava,toate poncifele,toate locurile sale comune – mai întâi, să observați că dumnealui „cere”,însă n u se știe cui cere,e o taină,cum ar zice un juranlist deștept de la „Cațavenicii”,ca vârsta lui Dumnezeu… Nu se știe niciodată ce răspuns oficial primește,însă,nu-i așa, „..Li se dă la o anumită greutate, când este mic purcelul sau berbecuțul și le dai pentru abatorizare la o anumită greutate…” deoarece „.. . În felul ăsta putem să valorificăm munții noștri, pentru că parte din ei au rămas nepășunați din lipsa forței de muncă…”,ceea ce este un adevăr axiomatic,forța de muncă nu mai pășunează loco,ci aiurea,pin cele străinătățuri,care sunt bune sau rele,dupe cum e interesul electoral,că se duce bucovineanul/bucovineanca de la Vatra Dornii și,în loc să pască în Bukowina sau să abatorizeze berbecuți,merge acolo să strângă hasmațuki sau să șteragă la kur capitaliștii zaharisiți de la Austria,Germania,Italia sau Spania..Iar băștinașii rămași în țară,stând pe-o bucă,în sală,pe baloți de paie,se luminează brusc și declară: da,stimate Gheorghe,așa este ,a bas les imperialistes francais de Lactalis,vive le porc roumain,le berbecutz &la vache de viande crescută în sistemul lohn,o mai veche marotă a domnului Flutur din precedentele sale campanii electorale,unele mai puțin reușite…
    Rețineți:ce scrie mai sus,ezact asta este – vaca de carne crescută in sistemul „lohn”,acuma puteți aprecia succesul metodei… Desigur,indigenii nu aveau habar,acuma se vor colectiviza și îi voi băga in ***da mamii lor pe neserioșii investitori de la Lactalis,noi le-am dat pășunile și iaca ce ne-au făcut ei,s-au dus la boangheni,cu tot cu brand,însă alegătorii din zona de munte o să se cooperativizeze cf. plan vaca+lohn+carne+lapte,o să instituie pază la frontiera Bukowinei-lactate cu boanghenii și las dacă mai trece măcar umbra de la cisterne!
    Mă rog,mai sunt câteva vicii,inclusiv de logică,dar cine mai stă să cate,dupe cum se zice la Bukowina,stai că cat la inamic,că,de pildă,cum au rămas munții nepășunați,din lipsa forței de muncă? Rezultă că pe munți îi gâdialu pajiștile pe vremea lu’ Lactalis,n-avea cine să le pască deoarece… Stăteau dornenii cu laptele în doniță,abea acuma o să-l ducă la colhozelul/fabricuța de berbecuț,de vacuță,de purcel,de lăptic,de cașcavaluț,in sistemul – nu-i așa – de lohnuț,sau lohănel,ma rog,dupe cum stai cu studiile și cu diplomele,cf. secțiunea balan…
    Ceea ce este altă gogoașă electorală pentru care Flutur ar trebui să se ducă gornist la Comănești,că situația cu laptele și colectarea la La Dorna era cam așa: francezii „colectau” lapte de la ukraineni,de la poloni și de la unguri…Că laptele din pajiștile nepășunate ale dornenilor era „neconform”,adecă mai eftin ca apa de izvor dar mai scump,la costuri,decât ar fi vrut francezii,geaba miroase a flori,că depinde și ce fel de flori și cât costă buchetul…
    In fine,dacă era de rezolvat cu „fabricuțe”,cu „berbecuți” purcei,viței lohăniți in stil fluturesc,ar fi facut-o dornenii și până acuma că nu de minte duc ei lipsă! Și nici de politruci care să vină o dată la patru ani,să-i caute la târlă,de voturi…
    In surdină,se aude forța de muncă,cea „nepășunată”,cântând cântece de jale,in sensul că de ce m-ați dus de lângă voi/de ce m-ați dus de-acasă/să fi rămas cioban la oi/să fi rămas la coasă…
    Dar rămâne întrebarea principală: cui „cere”,în stilul său inimitabil,domnul Flutur?

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.