Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a participat la evenimentul „100 de ani de administrație românească în Bucovina”, care a avut loc la USV, unde a vorbit despre necesitatea descentralizării rapide, dar și despre modul de de alocare a resurselor financiare pentru funcționarea unităților administrative.

Acesta a transmis că unele U.A.T.-uri din județ ar trebui să fie comasate cu altele, pentru că, în acest moment nu se pot susține și stau ”cu mâna întinsă” către autoritățile centrale

 

Avem 114 unități administrative și suntem județul cu cele mai multe unități administrative din țară. Părerea mea este că în viitor va trebui să pornim de la modul de alocare a resurselor financiare pentru funcționarea unităților administrative. Astăzi, centralizarea nu ne ajută pentru că unitățile administrative depind, în mare majoritate, de Centru.

Dacă vom găsi surse și formule directe în viitor, redevențe, ca aceste părți din veniturile pe resursele naturale încasate din județul Suceava, să meargă la bugetele locale, ar însemna o resursă pentru a funcționa și atunci nu ar mai migra primarii o dată la 4 ani, dintr-o parte în alta, după resurse”,  a declarat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava este de părere că o cauză pentru slaba absorbție a fondurilor europe o reprezintă centralizarea excesivă.

Cred că dacă am avea curajul să verificăm foaia de parcurs a unui primar, de exemplu de la Broșteni sau Cârlibaba, câte drumuri face pe săptămână până la Suceava, cred că ar trebui să ne dea de gândit: ne trebuie mai multă descentralizare. Cum noi, la Suceava, prea des și pentru lucruri mărunte, ne ducem spre București.

Vorbim despre centralizare și greu se face. Vă spune un om care a fost ministru și rezistența numărul 1 la descentralizare este în aparatul ministerelor. Când le dai hârtie sau le ceri părerea despre centralizare, niciodată nu se poate. și asta este o piedică în calea dezvoltării, în calea dinamismului, a competiției și a concurenței, chiar între U.A.T.-uri. Cred că acestea sunt niște provocări despre care trebuie să vorbim, să avem curajul să vorbim, trebuie să ne referim și la modele, să vedem încotro ne îndreptăm”, a mai declarat președintele CJ Suceava.

Din punctul de vedere al lui Gheorghe Flutur, administrația publică românească are nevoie de modernizare și de descentralizare rapidă, în special pentru o absorbție mai bună a fondurilor europene.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.