Duminică, la Vatra Dornei a avut loc o şedinţă comună a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local din municipiul Vatra Dornei, pentru a vizualiza pe teren situaţia exactă a zăpoarelor de pe râurile Dorna şi Bistriţa, şi de la confluenţa acestora.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, cel care s-a aflat duminică la Vatra Dornei, a spus că Apele Române vor începe să spargă podurile de gheaţă cu utilajele şi angajaţii din judeţul Suceava, urmând ca în perioada următoare în zonă să fie aduse două utilaje grele pentru intervenţii mai complexe.

“Este vorba despre două excavatoare cu braţ hidraulic pentru dislocarea gheţarilor din zona cu blocaje, de la confluenţa celor două râuri. În urma întâlnirii de la Dorna au fost stabilite zonele în care vor acţiona cele două utilaje. Vreau să mulţumesc celor de la Apele Române că au înţeles urgenţa şi că trebuie să intervenim de pe acum, pentru că se anunţă iar încălzirea vremii şi nu vrem să ajungem la evaluări de pagube”, a declarat Flutur.

In continuare trebuie făcut culoar spre Rusca şi Dorna Arini, prin dinamitarea podurilor de gheaţă, cu atenţie şi supraveghere din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului.

De asemenea, pentru prevenirea unor inundaţii se are în vedere construcţia unui baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, care va avea rolul de a opri zăpoarele, astfel încât să se evite blocajele de gheţuri de la confluenţa cu râul Bistriţa.

gheata pe raul dorna

“Vrem să evităm astfel ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Acum a fost un an cu alternativă bruscă îngheţ-dezgheţ, care a dus la o situaţie ce nu s-a mai întâlnit. Râul Dorna Dorna s-a dezgheţat mai repede decât Bistriţa, iar acolo a apărut situaţia fără precedent în care Bistriţa îngheţată nu a putut primi gheţarii de pe Dorna”, a mai subliniat președintele CJ.

Alte lucrări care vor trebui făcute, împreună cu Primăria Vatra Dornei, sunt cele de consolidare a digurilor din zonele cu locuinţe şi din zona industrială.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.