Căminul pentru persoane vârstnice din orașul Salcea este unul din cele 60 de cămine înființate în anul 2011, prin programul guvernamental „Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, implementat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, prin primăriile localităților respective.

Gheorghe Flutur, senator PNLCăminul a funcționat, până în octombrie 2015, cu fonduri asigurate de Ministerul Muncii, după care, finanțarea a rămas strict în sarcina Consiliului Local Solca. Însă, la fel  ca și multe alte localități din județul Suceava, primăria din Solca se confruntă cu probleme serioase privind bugetul.

„Primăria Solca aduce în discuție și un alt aspect referitor la finanțarea căminului de la bugetul propriu; fiind un centru de primire regional, doar doi dintre cei 70 rezidenți sunt din Solca, restul fiind din județ, iar cheltuielile sunt suportate doar de orașul Solca”, a transmis senatorul Flutur.

Acesta a precizat că la cămin mai trebuiesc asigurate, temporar, și în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii care sunt aduși de primăriile unor orașe mari din județ.

„Analizând Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului de interes național «Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoanele vârstnice», aflat în dezbatere publică, primarul orașului Solca apreciează că fondurile pe care le-au putea obține sunt insuficiente. Suma maximă care poate fi solicitată este de 30% din standardul minim de cost la nivel național pentru căminele pentru persoane vârstnice, în funcție de capacitatea căminului și lista de așteptare a acestuia. Sunt eligibile pentru decontare, doar cheltuielile cu salariile personalului de specialitate angajat al căminului”, a susținut Gheorghe Flutur.

Datorită situației în care se află Primăria Solca, senatorul dorește ca Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, să analizeze posibilitatea de a asigura sprijin financiar, fără de care, practic, nu va putea fi asigurată funcționalitatea căminului. De asemenea, acesta dorește precizarea fondurilor ce se vor aloca în anul 2016 județului Suceava, de către Minister sau prin instituțiile coordonate, în domeniile muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.