Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a spus, la ceremonia de investirea a noului prefect, Alexandru Moldovan, că Suceava are o șansă istorică ca un profesionist să se ocupe de frâiele Instituției Prefectului. Flutur a declarat că se bucură că la o lună de la instalarea Guvernului condus de Ludovic Orban este instalat și noul prefect al județului Suceava și speră că va avea o colaborare bună cu Prefectura pentru dezvoltarea județului.

„Mă bucur că la o lună de la instalarea guvernului Orban debutăm la Suceava cu instalarea noului prefect. Poate că se putea și mai repede, dar au fost alegerile prezidențiale și era firesc ca această instituțiune să se ocupe de alegeri. Vreau să-i mulțumesc fostului prefect pentru colaborare și să-i urez succes tânărului Alexandru Moldovan.

Aș vrea să subliniez faptul că aveți în față un profesionist, un om apolitic. Noul prefect este jurist, a mai lucrat opt ani în Prefectura Suceava, deci cunoaște instituția foarte bine și de cinci ani este director al Direcției de Administrație Publică Locală din Consiliul Județean. Suceava are astăzi o șansă mare ca un profesionist să se ocupe de frâiele Prefecturii, iar județul va avea de câștigat. Noi cei de la Consiliul Județean, pierdem un coleg care pleacă la Prefectură, dar îmi exprim încrederea că va fi o colaborare foarte bună în continuare respectând, fiecare, fișa postului”, a precizat Gheorghe Flutur.

Flutur a spus că își dorește că pe viitor Instituția Prefectului să funcționeze foarte repede precizând ca acesta este o instituție cu „foc continuu”. Acesta i-a solicitat noului prefect ca la ședințele de Colegiu Prefectural, pe lângă șefii de instituții să fie invitați să participe și reprezentanții administrațiilor publice locale, cu teme foarte bine pregătite, pentru deblocare și prevenire a unor situații nedorite.

„Vrem să încheiem anul și să decontăm lucrările și datoriile la PNDL. Aș dori să știm care este situația exactă a acestor proiecte, câte sunt în județ și stadiul lor exact, pentru ca Guvernul să facă decontările pentru lucrările făcute, pentru deblocară agențiilor economici și pentru închiderea acestora. Aș dori ca la aceste întâlniri să participe și Consiliul județean pentru că acesta a fost ocolit atunci când au fost întâlniri de acest fel. Nu o spun ca reproș, dar nu putem avea într-un județ instituții care nu știu unele de altele.

De asemenea, îmi doresc să ne întâlnim și să stabilit prioritățile bugetare pentru anul 2020, și le solicit primarilor și șefilor de deconcentrate să se gândească la propuneri pentru a putea fi prinse în bugetul pe anul viitor. Și ca exemplu, un obiectiv care trebuie modernizat va fi vama Siret. În același timp, să discutăm propunerile care trebuie să meargă de la Suceava către bugetul de stat.  Îmi vine în minte o discuție care noi nu am avut-o despre alocările de resurse pentru îndiguirea râurilor din județul Suceava. Nu se poate ca județene Neamț și Bistrița Năsăud să ia jumătate din banii la nivel de România pentru îndiguiri și la noi să ajungă foarte puțin.

Apoi să discutăm despre cadastrarea județului Suceava, în ce stadiu suntem, pentru că sunt oameni care se judecă după ce în localitățile lor s-a finalizat acest proces de cadastrare. În același timp, instituțiile statului trebuie să colaboreze, și să se ne sincronizăm pentru că nu putem să raportăm, de exemplu, că în județul Suceava au fost 300.000 de turiști, la Statistică iar alte date de alte instituții să arate că au fost 500.000 de turiști”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a adăugat că în ceea ce privește colaborarea dintre Consiliul Județean și Prefectura Suceava, aceasta trebuie să aibă două direcții cât se poate de clare.

Prima trebuie să fie legată de siguranța și bunăstarea cetățenilor și aici avem încă foarte multe de făcut. Trebuie s ne concentrăm pe prevenire, ți nu trebuie să se supere nimeni, iar Poliția are nevoie de dotări. Nu vrem să fim un nou Caracal. O altă direcție trebuie să fie dezvoltarea, colaborarea pentru dezvoltarea județului Suceava, marea provocare fiind absorbția de fonduri europene. ”, a afirmat Gheorghe Flutur.

La final președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a cerut primăriilor și instituțiilor abilitate să urgenteze, prin avize și hotărâri, proiectul pentru apă și canalizare de care vor beneficia mai multe localități. Proiectul va fi semnat pe 16 decembrie și are o valoare de circa un sfert de milion de euro.

Totodată, Flutur a spus că actualul guvern a reușit să deblocheze situația gravă de la Vatra Dornei, acolo unde guvernul PSD nu a lăsat la Ministrul Dezvoltării niciun leu pe capitolul termoficare, deoarece aceștia erau direcționați către PNDL-uri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.