Președintele Consililui Județean Suceava, Gheorghe Flutur, este de părere că România a făcut progrese importante pe linia dezvoltării în cei 10 ani de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene iar schimbările aduse comunităților locale și regionale odată cu aderarea la UE au fost extrem de benefice.

Ziua de 9 mai nu este doar ziua în care s-a născut proiectul european, este și o zi a voinței de solidaritate, ziua unei Europe unite care s-a consolidat de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate. Rolul politicienilor și a celor din administrația publică este ca, împreuna cu structurile Uniunii Europene, să implementeze proiecte prin care să se dezvolte fiecare comunitate, iar dacă e să existe o urgență aceea ar fi accelerarea absorbției fondurilor europene și eliminarea decalajelor între regiuni”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta consideră prioritare sunt proiectele referitoare la prevenirea inundațiilor, proiectele pentru școli în vederea obținerii autorizațiilor ISU și sanitare, crearea de submăsuri noi în cadrul programelor existente.
Amintesc aici de infrastructura de turism, clădirile de patrimoniu, Programul Operațional Comun România-Ucraina, identificarea de soluții pentru finanțarea orașelor mici, monoindustriale cu bani europeni, și finalizarea ghidurilor solicitantului. Aștept ca Guvernul să urgenteze proiectul de cadastrare a României, altfel existând riscul ca fermierii să nu-și mai primească subvențiile”, a transmis Flutur.
Potrivit președintelui CJ Suceava, este necesară inițierea unor discuții între Guvern și beneficiarii fondurilor europene pentru a identifica soluțiile de eliminare a blocajelor în absorbția fondurilor europene.