Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunță că la Muzeul Bucovinei au loc, în zilele de 16-17 februarie 2017, întâlniri de lucru cu specialiști din România și Ucraina pe tema introducerii în Lista UNESCO a civilizației Precucuteni-Cucuteni-Tripolie.

„Cultura Cucuteni, care a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic, se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Această civilizație este bine reprezentată în județul Suceava, unde avem peste 150 situri arheologice, dar și în județele din regiunea de Nord-Est, precum și din Ucraina și Moldova. Dorim întocmirea unei documentații pentru a fi inclusă această civilizație în Lista UNESCO”, a declarat Gheorghe Flutur.

Gheorghe FluturLa Suceava se află specialiști din Ucraina, din Cernăuți și Kiev. Din România participă specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului, directorii muzeelor din Regiunea de Nord-Est, directorii centrelor culturale din Suceava și Botoșani, specialiști de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Etapele de parcurs: se întocmește scrisoarea de intenție către Institutul Național al Patrimoniului, apoi se trimite la UNESCO, unde se va intra pe procedurile specifice.

Efectele acestui demers nu sunt deloc puține: se protejează patrimoniul specific acestei civilizații și siturilor unde au loc cercetări.

Totodată, este binecunoscut faptul că includerea unui obiectiv în Lista UNESCO reprezintă o mai bună vizibilitate pentru obiectiv și pentru zonă, ceea ce conduce și la creșterea potențialului turistic al zonei, deci și al județului Suceava. Trebuie spus și că, județul Suceava, prin Muzeul Bucovinei a fost propus lider de proiect.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.