Cu ocazia împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, primarul comunei sucevene Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a primit două distincții din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”- Subfiliala Roman, ”General Vasile Nădejde”.
Premierea s-a făcut în cadrul Simpozionului Național cu tema ”Unirea care trăiește în sufletele noastre-Între ideal și împlinire. Romanul celebrează Basarabia”, dedicat Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, care a avut loc pe 27 martie în sala de festivități a Primăriei municipiului Roman organizatori fiind Primăria Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-Subfiliala Roman, ”General Vasile Nădejde”, Primăria Cornu Luncii, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Subfiliala ”Petru Mușat” Roman, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” Bălți și Univesitatea de Stat Cahul.
Gheorghe Fron a primit o ”Distincție de prețuire” ”în semn de recunoștință pentru strădania și implicarea deosebită în organizarea Simpozionului Național cu tema ”Unirea care trăiește în sufletele noastre-Între ideal și împlinire. Romanul celebrează Basarabia”, dedicat Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă contribuind astfel la promovarea memoriei naționale și a valorilor identitare ale neamului românesc. Prin efortul și devotamentul dumneavoastră acest eveniment devine o punte între trecut și prezent, un omagiu adus celor care au făurit Unirea de la 27 martie 1918”.
Primarul sucevean a mai fost onorat și cu o ”Distincție de Excelență” ”în semne de profundă apreciere pentru devotamentul său față de valorile spirituale șl naționale. Activitatea dumneavoastră de-a lungul vremii a fost un far de lumină pentru comunitatea românească, iar munca voastră neobosită în slujba credinței și unității ne întărește convingerea că identitatea noastră națională și religioasă trebuie păstrată cu sfințenie. Fie ca lucrarea dumneavoastră să fie un exemplu pentru toate generațiile iar Unirea Basarabiei cu România să rămână mereu un simbol al unității și frăției dintre toți românii de pretutindeni”.
Gheorghe Fron, care este născut în localitatea nemțeană Boghicea și care a făcut liceul la Roman a fost extrem de emoționat pentru că s-a reîntors acasă.
„După 45 de ani după ce am terminat liceul aici la Roman am revenit cu drag acasă într-o zi mare 27 martie Ziua Basarabiei. Când spun Basarabia deja îmi dau lacrimile. Suntem înfrățiți cu foarte multe localități din Basarabia. Comuna Cornu Luncii este în Bucovina dar fosta graniță austriacă trece prn mijlocul comunei. Suntem prima localitate înfrățită cu Țara și cei ne-au eliberat Armata Română în frunte cu domnul geberal Iacob Zadik este de pe mealgurile romașcane.
Noi suntem singura comună din România care avem Muzeul Unirii și de aceea suntem azi aici și am venit în număr mare alături de foarte mulți ofițeri din Armata Română și artiști să fim alături de frații noștri din Basarabia. Aș vrea să-i salut aici pe tata, pe unchii și pe verișorii mei. Fac parte dintr-o familie foarte mare. Suntem 105 urmași după bunicu și pe fiecare stradă din Roman am câte o rudă. Nu știu dacă domnul profesor Curpăn Gheorghe a ajuns aici. Este omul care m-a învățat, m-a aducat și vreau să-i mulțumesc din tot sufletul cum vreau să le mulțumesc și celorlalți prpfesori care mai sunt în viață”, a spus Gheorghe Fron.
De menționat că la succesul evenimentului au pus umărul artiștii vocali și instrumentiștii Grupului Folcloric „Lunca Moldovei” din comuna Cornu Luncii, coordonat de profesorul Ionuț Cozma și de îndrăgiții rapsozi populari Gabriel Treteag și Petronela Popa. Mai trebuie spus că imnul național a fost cântat la trompete de fanfara din Cornu Luncii iar la final toți participanții s-au strâns într-o Horă a Unirii.
„La organizarea prestigiosului eveniment, care a avut loc în ziua de 27 martie 2025 în sala de festivități a Primăriei municipiului Roman, judeţul Neamț, cu prilejul împlinirii a 107 de la Unirea Basarabiei cu România, a contribuit in mod decisiv Subfiliala Roman „General Vasile Nădejde” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Dintre membri neobosiți ai acesteia, i-am reținut, în mod special, pe mr. (retr) Ioan Botezatu și pe P.C. părinte arhimandrit Andrei Ioniță, pe care am ținut să-i onorăm cu Medalia de Onoare a Filialei Județene Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Aceeași medalie am mai conferit-o arhiepiscopului Romanului si Bacăului, I.P. Ioachim Băcăuanul, colonelului (r) Cătălin MACHEDON- președintele Filialei Județene Neamț a A.N.C.E. R.M. și domnului Cristinel AIOANEI din cadrul Filialei Județene Bacău a aceleiași organizații. Am regăsit uniți cu aceștia, în cuget și simțiri, vrednici români din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Primăria municipiului Roman, Primăria comunei Cornu Luncii, Subfiliala „Petru I Mușat” Roman a A.N.C.M.R.R., Universitatea de Stat „Alecu Russo” Bălți și dun Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Cahul.
În remarcabila comuniune de spirite de buni români care au făcut posibilă organizarea evenimentului, un rol determinant l-au avut artiștii vocali și instrumentiștii Grupului Folcloric „Lunca Moldovei” din comuna Cornu Luncii, coordonat de profesorul Ionuț Cozma și de îndrăgiții rapsozi populari Gabriel Treteag și Petronela POPA. Este de menționat că mulți dintre componenții acestui grup fac parte din Cercurile „Cultul Eroilor” care funcționează în unitățile de învățământ din comuna Cornu Luncii, judeţul Suceava.
Apreciind că spațiul virtual este permisiv in alegerea dimensiunii textelor reproduse, vă rog să-mi permiteți să-i nominalizez pe membrii grupului folcloric ce i-au animat pe cei prezenți cu intonarea Imnului Național, cu numeroase cântece patriotice și piese folclorice celebre din patrimoniul nostru national: Mesajele de salut prezentate de colegii noștri de organizație, gl.bg. (r) dr. Ion Burlui, ing. Gheorghe Fron și m.m. pr. (retr) Dumitru Davidel au fost bineprimite de participanții la eveniment. Un conținut emoționant l-a avut cel prezentat de decanul de vârstă al filialei noastre, m.m. pr. (retr) Dumitru Davidel, care a ținut să aducă la cunoștință auditoriului rolul determinant pe care îl are primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, fiu al comunei Boghicea din județul Neamț, în vibranta problematică a cultului eroilor ce se desfășoară la nivelul județului Suceava. Felicitări pentru prestația remarcabila a moderatorului evenimentului, pr.lect.univ. dr. Aurel-Florin Țurcanu.
Mulțumim organizatorilor pentru distincțiile de prețuire ce ne-au fost acordate în semn de respect pentru viziunea noastră comună în permanenta, profunda, dulcea și nobila cauză a UNIRII ROMÂNILOR! Mulțumim arhiepiscopului Romanului si Bacăului, I.P. Ioachim Băcăuanul, pentru frumoasa primire de care ne-am bucurat la sediul lăcașului pe care îl păstorește. La mulți ani în Unire frați români! Căutare, organizare, reușită”, au transmis și cei de la Cultul Eroilor Suceava.
Poate i-au acordat cele doua aprecieri pentru ajutorul neprecupetit dat HOTILOR de agregate minerale, dat ani de zile cat au exploatat agregate minerale , zona mal drept raul MOLDOVA, unde au distrus si devastat cu, complicitatea inconstienta a celor de la Agentia de Mediu SUCEAVA, Sistemul de Gospodarire a Apelor SUCEAVA, Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU, raul MOLDOVA! Cetatenii au ramas fara apa in fantani, s-au distrus zona de protectie malul drept si talvegul raului MOLDOVA ! Asa ca mai trebuia sa i se mai dea o diploma pe care sa scrie „Inconstientul – Distrugatorul raului MOLDOVA „….FRON dute acasa la pensie ai facut destul rau, raului MOLDOVA !!!