Gheorghe Străjer sau Gogu, cum îl cunosc cei din comună, este omul care de ani de zile își pune toată priceperea în promovarea comunei Pojorîta, prin intermediul ansamblului „Plaiurile Pojorîtei”, pe care îl coordonează și alături de care a dus numele Pojorîtei în toată lumea.
Gogu a fost dintotdeauna îndrăgostit de poveștile despre folclorul bucovinean, dar și despre pașii de dans. Pentru el, dansul popular nu este doar o simplă pasiune, ci felul prin care poate aduce oamenii mai aproape de tradiție, de ceea ce, de fapt, ne reprezintă.
Sigur că acesta nu este cel mai simplu lucru pe care un om îl poate face, dar pentru Gheorghe Străjer este, cu siguranță, cel mai frumos. La fel ca în dans și în proiectul său s-a întâmplat să fie „doi pași înainte și doi înapoi”, însă asta nu l-a împiedicat să își ducă visul mai departe.
Este important de menționat și că Gheorghe Străjer le explică tinerilor și de ce dansează așa, de ce portul popular este alcătuit din anumite elemente, care sunt valorile specifice fiecărei zone, iar în acest fel dansul devine mult mai ușor, pentru că există o cultură în spate, o poveste de care să te legi.
Astăzi, acesta nu se sfiește să povestească cum, înainte de anii 2000, pe când lua lecții de la badea Dorin Cocîrță, „tezaur uman viu”, pentru a reține pașii dansa singur ore întregi după terminarea repetițiilor.
Și-a luat dansul cu el și în armată, unde pentru a-și elimina frica că ar putea uita dansurile, în timp ce colegii săi se odihneau, el dansa.
Dansul este poezia piciorului, iar Gogu știe asta poate cel mai bine. La el în ansamblu tinerii vin şi pentru relaxare. E ca o terapie, pe care mulţi o practică de ani buni.
Cu o răbdare parcă nefirească, înzestrat cu darul de a le transmite celor din jur pașii de dans pe înțelesul tuturor, Gheorghe Străjer este astăzi tare iubit de cei pe care îi coordonează.
„Gogu ne este și părinte și prieten și coregraf și toate la un loc. Noi știm că el iubește mult dansul popular pentru că ne spune mereu că dacă cineva i-ar lua dansul, ar fi ca și cum i-ar lua viața. Uneori și noi ne gândim de unde are atâta răbdare și bunătate?”, spun tinerii de la „Plaiurile Pojorîtei”.
Alături de acești tineri, Gheorghe Străjer s-a dus peste tot, în țară și în străinătate și a povestit tuturor că acasă la ei oamenii știu să își păstreze valorile imateriale, dar neprețuite.
Laureați ai mai multor festivaluri, câștigători a premii importante, artiștii de la „Plaiurile Pojorîtei” s-au făcut remarcați, iar astăzi sunt apreciați de toți cei care îi văd evoluând.
În acest sens și costumul popular al celor de la ansamblu a avut un rol important pentru că acesta se află la loc de cinste şi străluceşte ca un diamant din orice colț l-ai privi, pentru că străjerul Pojorîtei a înțeles bine că un costum autentic va fi întotdeauna apreciat și le-a transmis asta și tinerilor săi. Și colecția sa personală este una impresionantă, acasă la el regăsindu-se costume vechi pe care el le-a cules din toată zona.
În colţul său de Rai, pe care şi l-a făurit asemenea unui altar, colecţia sa etnografică se completează perfect cu distincțiile și trofeele pe care le-a adunat și pe care le ține ca pe icoane.
Astăzi, la petreceri sau la alte evenimente, când își vede tinerii dansând, Gogu spune, mai în glumă, mai în serios, „aceștia sunt ai mei”, inima sa bătând în ritm cadenţat, asemenea unui joc popular bucovinean, iar în ochii săi dansând lacrimile.
Gheorghe Străjer, coregraful preferat al suedezilor care își iau concediu pentru a veni la Pojorîta
Ați fi surprinși să aflați că există mai multe grupuri de persoane din Suedia care vin vara la Pojorîta pentru a învăța dansuri populare din Bucovina. Aceștia se cazează în localitate și în fiecare zi vin la repetiții unde Gogu îi învață să danseze. Aceștia îl filmează, își iau notițe, însă de fiecare dată rămân impresionați de modul de predare al bucovineanului nostru. Pentru ei asta reprezintă un concediu de vis, mai ales că se întorc acasă și cu mulți pași de dans învățați în Pojorîta Bucovinei.
Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorîta, susținător necondiționat al acestora
Ansamblul „Plaiurile Pojorîtei” a luat ființă în anul 2008 când Ioan Bogdan Codreanu a devenit primar. Edilul a crezut încă de atunci în potențialul lui Gheorghe Străjer de a aduna lângă el oameni valoroși care să aibă același scop ca al lor: să promoveze comuna în care s-au născut.
„Acesta este un proiect în care noi am crezut pentru că știam că este vorba de tot ce am primit de la înaintași și avem datoria să ducem mai departe. Am încercat să le transmit faptul că și autoritatea locală este interesată de ceea ce fac ei și îi susține. Știu că acolo unde au mers și vor merge ei vorbesc despre Pojorîta și au dus numele de Pojorîta acolo unde noi nu îl puteam duce sau îl puteam, dar mai greu”, a transmis edilul stațiunii turistice.
De menționat este și faptul că Primăria Pojorîta a asigurat și multe deplasări ale ansamblului în țară și a realizat un proiect prin care le-a asigurat artiștilor costume populare din patru zone ale țării.
Gheorghe Străjer își mai dă o provocare în anul 2019: își dorește înființarea unui ansamblu de copii pentru a avea continuitate.
Anul 2018 a fost unul rodnic pentru artiștii de la Ansamblul „Plaiurile Pojorîtei”, aceștia participând la numeroase evenimente. Așa se face că împreună au reușit să își cumpere un microbuz pentru deplasările lor, iar agenda pe 2019 se anunță a fi la fel de plină.
Deși dansatorii de la ansamblul din Pojorîta știu astăzi mulți pași de dans, dragostea pentru ceea ce fac i-a reunit într-o singură inimă. O inimă mare. Mare cât Pojorîta!
Lasa un raspuns