Primul pas spre îmbogățire este economisirea. Majoritatea oamenilor fac marea greșeală de a cheltui tot sau chiar mai mult decât ce câștigă și astfel ajung să muncească la nesfârșit fără să investească sau să aibă rezerve puse deoparte. Te încadrezi în categoria celor risipitori sau a celor care vor să-și crească și mai mult economiile? Acest articol este pentru tine.
Ți-am pregătit, așadar, o listă de măsuri sigure care să te ajute să economisești bani
- Monitorizeaza-ti cheltuielile.
Fii atent la fiecare cheltuială pe care o ai, este posibil să cumperi foarte multe lucruri doar din impuls și să ajungi să le regreți mai târziu. Observă la cât timp mănânci în oraș, cât de des apelezi la servicii de ridesharing sau cât de mult cheltuiești la ieșirile cu prietenii.
- Organizează-ți cheltuielile.
Cheltuielile tale pot fi împărțite în două feluri: nevoi și dorințe sau cheltuieli fixe și cheltuieli variabile. Cheltuielile fixe reprezintă chiria, taxe lunare, rate, asigurări etc. Cheltuielile variabile sunt legate de mâncare, divertisment, haine, transport etc. Scopul este să prioritizezi nevoile și cheltuielile fixe și să scazi cât mai mult din banii alocați dorințelor și cheltuielilor variabile. Gătește acasă și ai grijă să nu faci risipă de mâncare, un adevărat „viciu” al românilor.
- Fă-ți un buget lunar și o listă de cumpărături
Odată ce ai aflat care sunt cheltuielile lunare, stabilește-ți un buget pe care să ai grijă să nu-l depășești. Un alt truc este să mergi întotdeauna la cumpărături cu o listă de acasă și să cumperi doar ce este scris pe ea. Când mergi fără o listă riști să cumperi multe produse din impuls și să te întorci acasă fără măcar să fii luat tot ce era necesar.
- Orice ban economisit este bine-venit
Nu te gândi că economiile se fac doar cu sume mari. Indiferent de cât ai câștiga, 10% din acel câștig pus deoparte poate fi baza unei investiții. Economisirea se face atunci când cheltuielile tale sunt mai mici decât venitul.
- Găsește ceva pentru care să economisești
Îți va fi mai ușor să strângi bani atunci când ai în minte un motiv. Stabilește-ți câteva scopuri care să te motiveze să fii econom. Poate vrei să strângi pentru o afacere sau pentru o achiziție care să-ți ușureze viața.
- Plătește totul la timp
Plătește-ți la timp și pe rând fiecare datorie, astfel încât să nu se strângă prea multe deodată. Evită să faci credite dacă nu este absolut necesar.
- Alege calitatea
Dacă poți, investește în lucruri de calitate precum hainele și încălțămintea din materiale bune care te vor ține mai mult timp. Nu este recomandat să apelezi la cele mai scumpe branduri și să dai o avere pe haine, ci să alegi articole vestimentare care să reziste și care să fie la ofertă. De exemplu, cămășile de bărbați aflate la reducere de pe gama.ro. Poți să vezi aici colecția și să te bucuri de haine la un raport ideal preț-calitate.
Odată ce te-ai obișnuit cu aceste măsuri, îți va veni natural să economisești. Analizează fiecare cheltuială și elimină-le pe cele care nu sunt necesare. Economisește cu un scop anume, care să te motiveze. Secretul nu este să fii zgârcit, ci să investești în tine, adică în ceea ce contează cu adevărat.
Sursă foto: shutterstock.com
Lasa un raspuns