Mai sunt câteva zile până începe luna cadourilor și toată lumea începe să caute daruri pentru cei dragi. Cum pandemia a mutat cumpărăturile online, goana după cadouri se poate transforma în pagubă, dacă nu suntem atenți la infractorii cibernetici care atacă mai des în această perioadă. Specialiștii spun că o ofertă prea bună ar trebui să ne atragă atenția, la fel și un premiu venit de nicăieri.

Atacatorii cibernetici sunt mai ocupați ca niciodată în apropierea sărbătorilor și deja au început să trimită mesaje de phishing. Recent, mulți utilizatori au primit acest mesaj, aparent din partea unei benzinării, prin care sunt anunțați că dacă participă la un sondaj, pot câștiga până la 50 de mii de lei. În realitate este vorba despre o păcăleală.

Mihai Rotariu, reprezentant DNSC: Nu dați curs sub nicio formă mesajelor promoționale sau celor care promit un câștig sigur, dacă urmează să furnizați anumite date, atacatorii lucrează intens în perioada asta pentru a ne întinde astfel de capcane.

Oamenii au ocazia să testeze dacă sunt vulnerabili pe site-ul siguranțaonline.ro. unde pot testa dacă sunt sau nu vulnerabili în fața atacurilor cibernetice, scrie digi24.ro.

Specialiștii în securitate online spun că există mai multe metode prin care ne putem feri de înselăciuni în perioada goanei după cadouri.

Silviu Stahie, expert securitate cibernetică: Dacă avem contact cu un anunț așa, ofertă extraordinară, nu strică să verificăm magazinul respectiv, căutăm review-uri despre el, dacă mai sunt alți clienți mulțumiți de acest magazin…

Reporter: Ți-ar atrage atenția o ofertă prea bună?

Tânără: Probabil că mă vorbesc singură în a nu o cumpăra, dacă e prea bună, nu e adevărată!

Reporter: Ce te-ar face să îți atragă atenția?

Femeie: Solicitarea anumitor informații până să ajung să plătesc.

Tânăr: Doar de pe site-uri serioase cumpăr. Dacă faci cumpărături acolo, este mai puțin periculos.

Atacurile online au început să crească și în timpul anului, nu doar de sărbători, din cauza pandemiei, după ce oamenii au mutat cumpărăturile din magazine, pe internet, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.