O parte dintre consilierii locali ai municipiului reședință de județ sunt extrem de vehemenți în ultimele luni de zile în privința transformării unei instituții publice într-o grădiniță. Asta după ce partidul al căror membri sunt aceiași consilieri locali care au transformat sediul unei grădinițe într-un frumos sediu de partid.

APM suceava

Cel mai probabil, povestea nu vă este străină. Este vorba despre sediul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, sediu pe care consilierii PNL vor neapărat să-l transforme într-o grădiniță. Și asta din cauza lipsei acute de grădinițe în cartierul Obcine. Tot ei însă, cu aproximativ un an de zile în urmă, au considerat că în zona centrală numărul grădinițelor este suficient de mare, motiv pentru care au transformat sediul unei grădinițe în sediu de partid. Lăsând asta la o parte, trebuie să le aducem la cunoștință vehemenților consilieri locali câteva lucruri extrem de importante în această situație.

Documentarea în prealabil pentru depunerea unui astfel de proiect de hotărâre este extrem de importantă. Dacă acești distinși consilieri s-ar fi interesat puțin, ar fi aflat despre faptul că Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a fost înființată la 1 august 1990, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 983/1990 și Ordinului Ministerului Mediului nr. 11/1990. Sediul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava din str. Bistriței nr. 1A se află pe o suprafață de teren, proprietate privată a statului român, de 2500 mp, concesionată pentru 99 de ani Agenției pentru Protecția Mediului Suceava de către Consiliul Local Suceava, prin HCL nr. 92/17.12.1992 și contractul de concesiune nr. 590/17.02.1994, pentru care anual APM plătește către Primărie o redevență de 2408 dolari la cursul curent al BNR.

Cu puțin interes, consilierii locali care își doresc transformarea sediului APM în grădiniță ar fi înțeles faptul că în această clădire există laboratoare de mediu pentru analize fizico-chimice la probe de aer, apă, sol și deșeuri, unul dintre singurele trei laboratoare de acest gen din țară acreditate RENAR. Mai sunt două astfel de laboratoare, unul în Bacău și unul în Galați, iar cel din Suceava este acreditat încă din anul 2009, această acreditate presupunând costuri din bugetul de stat.

Un alt aspect foarte important pe care consilierii locali nu l-au avut în vedere a fost acela că toate aceste documente prezentate de noi, la care mai amintim și de certificatul de urbanism nr. 346/21.12.1993, Ordinul Ministrului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului nr. 311/01.06.1994, acordul Ministerului Finanțelor nr. 648/1994, autorizarea de construire nr 447/27.09.1994, dar și altele se pot găsi în arhiva Primăriei municipiului Suceava.

Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, Vasile Oșean, a afirmat că a auzit de acest proiect de transformare a sediului APM în grădiniță din mass-media și a ținut să-i lămurească pe consilierii locali care au inițiat acest proiect. „Toate documentele necesare întocmirii unui astfel de proiect de hotărâre locală se află în arhiva Primăriei Municipiului Suceava și, cu o minimă dorință a lucrului bine făcut, se putea consulta de către inițiatorii proiectului de HCL în discuție. Aceiași inițiatori puteau face o vizită de documentare la APM Suceava, pe care este vădit că nu o cunosc și nu știu care sunt atribuțiile legale ale acesteia în context județean, național și european”.

Conform conducerii APM Suceava, „sediul în discuție este proprietate publică a statului român, prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și se află în administrarea Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, neputând face obiectul vreunei înstrăinări în alte scopuri, străine protecției mediului la nivel județean”.

Astfel, probabil tentativa câștigului de imagine politică printr-o tehnică de manipulare a partidului în cauză ar putea avea efecte „bumerang”, în condițiile în care ideea de a câștiga o clădire pentru copiii din cartierul Obcine nu a fost fundamentată în niciun fel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.