Dacă ai o cameră de bord și vrei să postezi pe social media imaginile pe care le-ai surprins ar trebui să te gândeşti de două ori. Legea care protejează datele persoanale, celebrul GDPR, ti-ar putea aduce o amendă destul de mare.

Confom legii nimeni nu are dreptul să publice imagini cu noi fără să ne ceară acest drept.

În mod normal astfel de imagini nu ar fi trebuit să fie postate pe Facebok. Dacă șoferul mașinii care a intrat pe contrasens ar fi făcut o sesizare, cel care a postat imaginile s-ar fi ales cu o amendă usturătoare. În astfel de cazuri videoclipurile pot fi însă de folos polițiștilor.

„Avem acea prevedere care statuează faptul că poliţistul doar prin propriile simţuri sau prin mijloace tehnice certificate şi omologate poate să constate şi să aplice contravenţie. Pe de altă parte, în mod neoficial sau informal, aceste imagini, de multe ori, ne-au ajutat”, a declarat Cosmin Andreica, reprezentant al sindicatului Europol.

Legea este totuși clară și stabilește că persoana care înregistrează și publică astfel de imagini își asumă și niște riscuri.

Ce prevede legea GDPR: „Persoanele fizice care au instalate camere video în autoturisme publică imaginile pe Internet sau rețele de socializare ținând cont de circumstanțele prelucrării, persoanei fizice în cauză i-ar putea reveni obligațiile GDRP cum ar fi obligația de informare a persoanei vizate, a reducerii la minimum a datelor și a asigurării securității acestora”.

Și șoferii care fac rideshring și au camere de bord care filmează în interiorul mașinii trebuie să respecte anumite reguli.

Acești șoferi mai au și varianta de a-și inscripționa mașina pentru a înștiința călătorii că sunt înregistrați. Legea permite așadar deținerea unor astfel de dispozitive însă înregistrările trebuie folosite numai în situații în care au loc anumite infracțiuni iar imaginile pot fi de ajutor forțelor de ordine, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.