De mai bine de trei luni, cu sprijinul constant al reprezentanţilor mass-media, poliţiştii mediatizează intens recomandările preventive pe linia prevenirii înşelăciunilor şi furturilor datorate permiterii accesului în locuinţă a unor persoane necunoscute. Cu toate acestea, în special persoanele vârstnice cad în continuare victime ale unor astfel de infracţiuni prin diverse moduri de operare.

Din fericire pentru persoanele păgubite, de această dată, datorită mobilizării rapide şi a măsurilor operative întreprinse, poliţiştii suceveni au reuşit să identifice un grup de persoane specializat în astfel de fapte, toţi suspecţii fiind prinşi, reţinuţi şi introduşi în arestul IPJ Suceava.

La data de 08 octombrie, ora 10.30, poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat de 54 ani, din orașul Vicovu de Sus, a fost victima unei infracțiuni de tentativă de furt, în sensul că mai multe persoane au forțat ușa de acces în locuință și au încercat să îi sustragă bunuri, însă fiind surprinse au părăsit în grabă zona cu un autoturism.

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit că locuinţa respectivă este situată în oraşul orașul Vicovu de Sus, iar în imediata apropiere a imobilului se află amplasat un magazin unde partea vătămată este angajată ca gestionar, împreună cu soția sa.

La 08 octombrie, în jurul orei 10.00, în incinta magazinului au intrat un trei persoane de sex feminin, două dintre ele având vârste cuprinse între 50-55 ani, iar cealaltă în vârstă de circa 20 ani, care au cumpărat produse alimentare. Acestea erau însoțite de o persoană de sex masculin, care nu a intrat în incinta magazinului, ci a rămas în fața locuinței lângă un autoturism.

Partea vătămată a avut unele suspiciuni față de aceste persoane, motiv pentru care s-a deplasat la domiciliul său pentru a vedea dacă totul este în regulă. Ajungând la poarta de acces a constatat că aceasta era deschisă, cu toate că el inițial a închis-o și a asigurat-o. Ulterior a intrat în curte, timp în care persoanele susmenționate au ieșit din magazin și au mers după el în curte, încercând să creeze o diversiune spunându-i că mașina lor este stricată și că el trebuie să le ajute neapărat să o repare. În acel moment, partea vătămată a observat cum dinspre locuința sa a apărut o altă persoană, care s-a furișat pe lângă el, după care toate cele cinci persoane au urcat în autoturismul susmenționat și au plecat. Ulterior, partea vătămată și-a dat seama că în locuință a pătruns cineva deoarece a găsit sertarele dulapurilor deschise. Din locuință nu i-au fost sustrase nici un fel de bunuri sau valori.

Tot miercuri, la ora 17.30, poliţiştii Postului de poliţie Todirești au fost sesizați prin 112 de un localnic de 68 ani, despre faptul că în timp ce se afla în grădină la munci agricole, persoane necunoscute au pătruns în locuința sa, de unde i-au sustras bani și bijuterii din aur.

Cu ocazia cercetării la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că autorii au pătruns în imobilul persoanei vătămate prin folosirea fără drept a cheii de la ușă și au sustras din interior, bani și bijuterii în valoare 4.500 lei, după care au plecat cu un autoturism.

Având în vedere similitudinile existente în cele două cauze şi modul de operare, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-au dispus măsuri operative complexe de identificare a autoturismului implicat. Pe raza întregului judeţ au fost organizate filtre rutiere, peste 200 de poliţişti din structurile de ordine publică, rutier şi investigaţii criminale acţionând în vederea localizării vehiculului, având semnalmentele indicate de părţile vătămate.

În mai puţin de o oră, în urma activităților specifice întreprinse de polițiști, autoturismul a fost identificat pe raza orașului Gura Humorului, iar ocupanții acestuia, un bărbat de 63 ani și patru femei cu vârste între 18 și 68 de ani, toți din județul Dolj, au fost conduși la sediul de poliție pentru cercetări, ocazie cu care asupra uneia dintre suspecte au fost identificate bunurile sustrase. Ulterior s-a procedat la prezentarea fotografiilor persoanelor identificate şi bărbatului din oraşul Vicovu de Sus și soției acestuia,ocazie cu care aceștia au declarat că sunt aceleași persoane care au fost la 08 octombrie în magazin și în curtea lor.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tentativă la infracțiunea de furt calificat” şi „furt calificat” faţă de o femeie de 62 ani, una de 68 ani, o femeie de 61 ani, un bărbat de 63 ani şi o tânără de 18 ani, toţi din municipiul Craiova. Toate cele 5 persoane au fost reţinute pentru 24 ore, urmând să fie prezentate instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Autoturismul înmatriculat în Bulgaria și folosit la comiterea furtului şi a tentativei de furt a fost indisponibilizat la sediul poliției.

Poliţiştii reamintesc faptul că un mod de operare distinct îl reprezintă folosirea unor pretexte de a intra în locuinţe sau curţi şi a observa locaţiile în care părţile vătămate depozitează bani, bunuri sau valori. Printre aceste modalităţi se numără vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu, oferta de a efectua anumite lucrări gospodăreşti, iniţierea unor afaceri aparent avantajoase, cerşitul, solicitarea de ajutor pentru anumite cauze sociale sau probleme personale. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de solicitări de a permite accesul în locuinţă sau în perimetrul curţii. De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică, fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile. Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane. Poliţiştii recomandă efectuarea de activităţi de comerţ doar în spaţiile special amenajate şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind actele de comerţ. În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că puteţi să fiţi înşelaţi, apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.