După ce săptămâna trecută poliţiştii au destructurat un grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni cu violenţă, trei persoane din oraşul Gura Humorului fiind arestate în urma efectuării unor percheziţii domiciliare, poliţiştii au desfăşurat activităţi investigative în cauze de tâlhărie şi furt cu prejudiciu însemnat sesizate pe raza comunei Pătrăuţi şi în zona limitrofă.

Începând din luna mai 2015, un bărbat de 30 de ani din localitatea Pătrăuţi, dar care locuia efectiv în municipiul Suceava, a constituit un grup infracţional din care mai făceau parte doi tineri de 20 şi 35 de ani din comuna Pătrăuţi, precum şi un taximetrist de 23 de ani din comuna Pătrăuţi. De asemenea, ocazional la grupare au aderat prin diverse acte infracţionale şi alţi doi tineri de 21 şi 28 de ani din comuna Pătrăuţi. Din documentarea activităţii infracţionale rezultă indicii clare privind legăturile infracţionale dintre cei patru, ierarhia în grup şi specializarea în punerea în executare a diferitelor faze ale rezoluţiei infracţionale.

Astfel, tânărul de 30 de ani care locuieşte în Suceava este liderul grupului şi coordonează activitatea infracţională. Ele este recunoscut în această calitate de ceilalţi membri ai grupării, trecutul infracţional asociat faptelor săvârşite în afara teritoriului ţării, creându-i un ascendent în faţa celorlalţi trei tineri. Taximetristul în vârstă de 23 de ani, are sarcina de a identifica victimele şi a oferi detalii cu privire la acestea, precum şi de a valorifica diversele bunuri produs al infracţiunilor. Ceilalţi doi bărbaţi de 20 şi 35 de ani au ca sarcină principală punerea în executare a rezoluţiei infracţionale, fiind specializaţi atât în fapte de furt cât şi în tâlhării, în cazul în care agresarea victimelor era necesară.

Activitatea infracţională a grupului a început în luna mai 201, la o lună după ce liderul grupării a fost expulzat de către autoritățile de aplicare a legii dintr-un stat străin, la începutul lunii aprilie 2015. Astfel, în noaptea de 29/30 mai 2015, în jurul orelor 01:00, în timp ce dormea în locuința sa din comuna Pătrăuți, un bătrân a fost trezit de zgomotele făcute de către un bărbat necunoscut. Partea vătămată l-a întrebat pe bărbat ce caută în locuința sa și cum a pătruns în imobil, însă autorul nu a zis nimic și l-a imobilizat pe bătrân, punându-i și mâna la gură. A întrebat-o unde ține banii, iar apoi în casă au mai intrat doi bărbați care pe rând i-au aplicat lovituri cu palmele în zona capului. La plecarea autorilor din locuință, aceștia au amenințat victima cu moartea, spunându-i să nu anunțe organele de poliție. Ulterior aceasta a constatat că din locuință i-au fost sustrase sumele de 10.000 lei și 1600 dolari SUA. Ulterior, în noaptea de 09/10.08.2015, cei trei tineri au pătruns prin forțarea ușii de acces în locuința un alt bărbat din comuna Pătrăuți, județul Suceava, de unde au sustras suma de 10.000 lei, bijuterii din aur și alte bunuri. Autorii au spart locuința sus menționată în timp ce persoana vătămată era plecată în concediu de odihnă cu familia sa, beneficiind de informaţiile furnizate ce celălalt membru al grupării, taximetristul de 23 de ani.

Având în vedere modul de operare şi datele din anchetă, poliţiştii au conexat cauzele , existând suspiciuni privind implicarea grupării şi în comiterea altor infracţiuni. Pentru identificarea persoanelor bănuite şi asigurarea materialului probator, în dimineaţa zilei de 09 septembrie 2015, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava, poliţiştii Postului de Poliţie Pătrăuţi şi luptătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale au efectuat 6 percheziţii domiciliare pe raza comunei Pătrăuţi dar şi în municipiul Suceava.Au fost identificate toate cele 4 persoane bănuite, fiind conduse la sediul IPJ Suceava pentru audieri. De asemenea, au mai fost audiaţi şi martori şi alte persoane care au putut oferi detalii cu privire la activitatea infracţională a grupării. În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie în cauză. În urma extinderii cercetărilor, până la această oră, a fost probată săvârşirea de către grupare a încă trei furturi şi o tâlhărie, pe raza comunei Pătrăuţi, dar şi în Dărmăneşti. La această oră, audierile sunt continuate la sediul IPJ Suceava, faţă de persoanele în cauză urmând a se dispune măsuri preventive.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia celor care nesocotesc normele legale că vor acţiona în continuare cu fermitate maximă, comportamentele de tip antisocial de natură a afecta gradul de siguranţă al cetăţenilor nefiind tolerate.

Conducerea IPJ Suceava îi avertizează încă o dată pe cei pretabili la săvârşirea de fapte antisociale că poliţiştii vor acţiona cu profesionalism şi fermitate maximă în orice situaţie de natură a aduce atingere ordinii şi liniştii publice, măsurile privative de liberate urmând a fi dispuse conform prevederilor legale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.