Parte dintr-o Românie în care se poate dacă nu renunți la ceea ce ți-ai propus, Roman Mezdrea, din comuna suceveană Poiana Stampei, oferă tinerilor zilelor noastre o frumoasă și admirabilă lecție despre ceea ce înseamnă să fii un bun român în țara ta.

Astăzi, acesta este beneficiarul unui proiect european pentru care a muncit mult, dar care poate fi studiu de caz pentru toți tinerii care își iubesc glia și își doresc să fie antreprenori în țara lor. Și cum nimic nu e ușor, iar  succesul nu se cunoaște din prima, reușita lui Roman Mezdrea devine astăzi un plus nu doar pentru el, ci și pentru comunitatea în care își desfășoară activitatea.

„Soluţii inovative pentru o agricultură competitivă” este denumirea proiectului accesat de tânărul din comuna Poiana Stampei, iar unul dintre criteriile de selecţie a fost ca solicitantul să combine cel puţin două operaţiuni care conduc la realizarea unui lanț alimentar integrat după cum urmează: producție agricolă primară – procesare – comercializare și producție agricolă primară.

„Pe 10 octombrie am inaugurat făbricuța de procesare a laptelui de la Poiana Stampei, acesta fiind un proiect realizat prin GAL «Bazinul Dornelor», pe Măsura 5, Axa 2. 90% din suma investită sunt fonduri europene nerambursabile, restul fiind contribuția mea. Valoarea proiectului, care a început în septembrie 2019, este de 144.000 de euro”, a declarat Roman Mezdrea.

Investiția, ce respectă toate normele europene, a beneficiat și de dotări cu utilaje necesare muncilor agricole, în felul acesta vremea rea fiind singura care i-ar mai putea da de cap tânărului din comuna Poiana Stampei pe timpul verii.

„În cadrul proiectului am achiziționat utilaje agricole pentru recoltarea fânului și am construit făbricuța de procesare a laptelui, aici, mergând pe trei containere modulare, configurate și compartimentate conform cerințelor DSVSA. De asemenea, pentru spațiul de procesare am achiziționat un tanc de răcire pentru lapte, o vană de pasteurizare de 200 de litri, un separator de smântână profesional și o presă pneumatică pentru brânzeturi. Totodată, am achiziționat două vitrine frigorifice pentru prezentarea și vânzarea produselor”, a mai  adăugat Roman Mezdrea.

 

Roman Mezdrea: „Nu voi intra decât într-un lanț cu produse tradiţionale”

 

Astăzi, locuitorii comunei Poiana Stampei pot cumpăra produsele realizate după rețetele locale chiar de la sediul făbricuţei, însă planurile lui Roman Mezdrea continuă să fie mărețe. Acesta își dorește mult ca produsele sale autentice să ajungă la cât mai mulți oameni din județ și nu numai.

Cu toate acestea, este hotărât să colaboreze doar cu cei care fac aceleași produse de calitate, acesta subliniind că nu va intra într-un lanț de magazine mari doar de dragul prezenței pe raft a produselor sale.

„Urmează să intru într-un lanț de magazine care oferă spre comercializare produse tradiționale. În acest sens, am sprijin de la Agenția Montană Poiana Stampei, care mă va pune în legătură cu domnul Ion Baciu pentru a-mi vinde produsele în magazinele lui. În prezent suntem în curs de atestare a produselor noastre sub sigla de «produs montan».

Noi realizăm produse tradiţionale pe care orice gospodină le-ar putea produce în propria gospodărie, doar că singura diferenţă este reprezentată de echipamentele de volume mai mari, din inox şi conforme cu cerinţele europene”, a conchis Roman Mezdrea.

După ce Grupul francez Lactalis a decis să închidă fabricile din Floreni şi Vatra Dornei aflate în portofoliul firmei Dorna Lactate, la Poiana Stampei un alt tânăr anunța înființarea unei ferme zootehnice, cu punct de procesare a laptelui, Primăria venind în sprijinul său cu realizarea punctului de colectare, dar și cu alte investiții.

Astăzi, tânărul Roman Mezdrea, tot din Poiana Stampei, vine cu un alt exemplu de perseverență și reușită.

Se confirmă astfel declarația primarului localității, inginerul Viluț Mezdrea, care spunea, în perioada în care majoritatea autorităților erau tentate să se plângă de situație, că soluția este să se ridice oamenii din zonă cu noi proiecte și investiții pentru a nu mai depinde de nimeni.

Da, se poate! La Poiana Stampei…

3 Responses

  1. Silvia Stanculea

    Felicitari din toata inima.Trebuia ceva sa inceapa de undeva.Dupa imagini fabricuta este, cred ca acolo ,unde a fost turbaria.In partea opusa se vede Praleniul.Omul sfinteste locul,si cu atat mai bine daca este ajutat si de autoritati.Si primarul Vilut Mezdrea este un primar minunat.

    Răspunde
  2. petrica

    cum poate cineva sa gaseasca fabricuta si magazinul daca in toate articolele despre-nu gasesti adresa si indicatii care sa te duca acolo,eu degeaba scriu de ceva vreme parca vorbim la pereti -dialog intre surzi

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.