Guvernul a depus la Directia Nationala Anticoruptie un raport cu privire la situatia fondului forestier din Romania. Verificarile au fost facute la la directiile silvice din Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava si a vizata perioada cuprinsa intre martie 2009 si decembrie 2012. Guvernul reclama defrisarile ilegale din tara si angajatii de la Romsilva. Firmele implicate in traficul fondului forestier sunt acuzate de abuz in serviciu, fals in acte, fals in declaratii si fals intelectual.

Statul a fost bagubit cu sume uriase. Urmeaza sa se calculeze prejudiciul adus statului. „In urma verificarilor efectuate au rezultat indicii privid savarsirea a unui numar de 52 posibile fapte de natura penala”, se arata in documentul trimis DNA-ului, potrivit b1.ro.
Intr-un singur caz 171 de arbori au ajuns in circuitului public. Societatea Ariana SRL a taiat ilegal arborii. Angajatii directiei silvice au uitat sa sesizeze organele judiare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Muresan, a comis infractiunea de fals intr-un referat care viza vanzarea celor 171 de arbori taiati ilegal catre compania Holzindustrie Schweighofer SRL. Numele companiei austriece, primul jucator din industria de profil in tara noastra nu este singurul mentionat in raportul DNA.
Prezent la licitatii, nu si la plata datoriilor
Un alt nume important este cel al societatii Kronospan Sebes SA. Potrivit raportului DNA, ar fi implicata in mai multe activitati infractionale care au presupus, cel putin din partea angajatilor Romsilva comiterea unor infractiuni precum abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in declaratii sau fals intelectual. Firmei i se permitea sa participe la licitatiile organizate de Romsilva, desi inregistra datorii catre regia autonoma, lucru nepermis prin legislatie.
Activitatea infractionala, proportii uriase dupa 2009
Activitatea infractionala ar fi capatat proportii uriase dupa ce, in 2009, Consiliul de administratie al Romsilva a adoptat un regulament de vanzare a masei lemnoase adunata anual din padurile statului, fara sa aiba un temei legal, prin comiterea infractiunii de abuz in serviciu, dupa cum se arata in raportul guvernamental.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.