Biroul de presă al Guvernului României a comunicat aprobarea, modul de repartizare și de utilizare a sumelor prevăzute în bugetul pe 2016 pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și pentru finanțarea de proiecte și programe interetnice și de combatere a intoleranței.

Din suma totală de 109.4 milioane lei prevăzută în bugetul de stat pe anul 2016, 105.4 milioane lei sunt alocate pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. Nu vor beneficia de acești bani organizațiile care primesc subvenții de la bugetul de stat, pentru cheltuieli de funcţionare a sediilor, costuri de personal, acţiuni culturale (cheltuieli pentru presă, carte, manuale şcolare, simpozioane) sau investiţii în bunuri mobile şi imobile.
Banii vor fi repartizați celor 19 organizații ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale reprezentate în Parlament și care sunt membre ale Consiliului Minorităților Naționale. Acestea primesc anual fonduri bugetare pentru a fi sprijinite să funcționeze și să desfășoare activități de păstrare a tradițiilor, limbii și culturii proprii.
Pentru finanțarea și realizarea de activități și proiecte interetnice, de promovare a identității culturale, lingvistice, religioase și a drepturilor cetățenilor aparținând minorităților religioase, precum și de combatere a intoleranței realizate de Departamentul pentru relații Interetnice, la inițiativa sa sau în parteneriat cu structuri din țară și din străinătate, vor fi alocate 4 milioane de lei.
Aceste sume sunt prevăzute în bugetul Secretariatului General al Guvernului care execută operațiunile financiare destinate sprijinirii organizațiilor, potrivit protocolului încheiat de acestea și Deparatmentului pentru Relații Interetnice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.