Replici tăioase, ironii, vorbe aruncate din partea consilierilor locali PNL și a primarului PSD: așa putem descrie a două ședință de Consiliu Local de la Moara.

Consilierii locali ai PNL au convocat o ședință extraordinară, având un singur punct pe ordinea de zi – alegerea viceprimarului.

Consilierii locali ai PSD nu au fost prezenți, iar din punctul de vedere al primarului comunei Moara, Eduard Dziminschi, aceștia nu s-au prezentat deoarece ședința extraordinară de Consiliu Local nu putea avea loc, pentru că nu era legal constituită. Motivul îl reprezintă lipsa expunerii de motive din dosar pentru subiectul ordinii de zi.

Din perspectiva consilierilor locali ai PNL, fără secretarul Consiliului Local nu poate avea loc nicio ședință de CL.

Deși primarul Eduard Dziminschi a semnat transferul secretarului, iar la Prefectura Sucevei s-a emis o dispoziție în acest sens, acesta nu a emis în paralel și o dispoziție privind delegarea atribuțiilor funcției de conducere de secretar, la doi funcționari publici, așa cum prevede legea. Conform legii, în aceeași zi primarul ar fi trebui să dea o dispoziție începând cu data în care secretarul pleacă sau este transferat.

 

Oniu Simion, consilier local PNLOniu Simion, consilier local din partea PNL, a declarat că ceea ce s-a întâmplat este regretabil pentru Primăria Moara.

„De la început s-a pășit cu stângul și s-au căutat tot felul de motivații, cu scopul de a distruge majoritatea consilierilor și să realizeze PSD-ul majoritate în Consiliul Local. Cu alte cuvinte, miroase a dictatură. Ei vor să dețină puterea și să nu mai depindă de nimeni. Iar într-o democrație mi se pare regretabil acest lucru. Primarul spune că nu există expunere de motive, iar din această cauză nu se poate întruni Consiliul Local. Îi precizez primarului că expunerea de motive a fost dată secretarului, însă secretarul voit a fost eliberat din funcție înainte. Iar un alt lucru voit este faptul că nu s-a pus interimar”, a mai declarat Oniu Simion, consilier PNL.

 

Eduard Dziminschi, primar comuna MoaraPrimarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, a subliniat faptul că cei șase consilieri care au semnat cererea pentru ședința extraordinară, nu cunosc legea.

„Ei nu cunosc legea, și e păcat, pentru că unul dintre ei este fost viceprimar și ar fi trebui să aibe câteva noțiuni esențiale. Au venit cu o simplă cerere către secretar, dar fără o expunere de motive. Au venit cu un Proiect de Hotărâre pentru stabilirea viceprimarului, data și ora. Secretarul a luat act, a semnat, dar nu a spus unde este expunerea de motive. Pe lângă cerere, trebuiau să facă și o expunere de motive”, a declarat primarul comunei Moara.

Din punctul său de vedere, ședința extraordinară nu își avea rolul acum, deoarece la ultima ședință de CL s-a stabilit că viceprimarul se va alege la următoare ședință de CL.

„Nu au expunere de motive, iar neavând expunere de motive, nu avea cine să convoace ședința. A fost și un exces de zel din partea lor, pentru a arăta cine sunt ei”, a concluzionat Eduard Dziminschi.

 

Claudia Nechifor, șef serviciu pentru controlul legalității actelor și contencios administrativReprezentantul Prefecturii Suceava. Claudia Nechifor, a precizat că în cursul zilei de ieri, 7 iulie, la sediul instituției s-a prezentat secretarul Baciu de la Primăria comunei Moara, unde o treime din membrii CL aleși au solicitat convocarea unei ședințe extraordinare, având pe ordinea de zi alegerea viceprimarului. Convocarea s-a efectuat, la toți consilierii locali li s-au adus la cunoștință.

„Problema actuală este faptul că nu există un secretar la Consiliul Local Moara sau o persoană delegată cu atribuții de secretar. Secretarul Baciu din Moara a solicitat transferul, s-a emis o dispoziție în acest sens, aceasta a ajuns la Prefect pentru verificarea legalității, însă primarul din Moara nu a emis în pararel și o dispoziție privind delegarea atribuțiilor funcției de conducere de secretar la doi funcționari publici, așa cum prevede legea”, a declarat Claudia Nechifor.

Aceasta a menționat că odată ce a dat dispoziția și a aprobat transferul secretarului, în aceeași zi trebuia dată o dispoziție ca începând cu data în care secretarul pleacă la un alt UAT, să delege atribuțiile pe o perioadă determinată până când se găsea un alt secretar.

„Primarul a depus un jurământ și a jurat că va respecta prevederile legii, a Constituției și a tuturor actelor normative. Noi am făcut și o adresă în acest sens și am solicitat să ni se comunice dispoziția prin care a delegat atribuțiile funcției de conducere de secretar. Nu am primit niciun răspuns până acum. Vom încerca să luăm legătura cu primarul pe cale amiabilă și sperăm că va emite acea dispoziție. În caz contrar, ne vedem nevoiți să ne adresăm atât instanței de contencios administrativ privind obligarea primarului la emiterea unui astfel de act administrativ și eventual o plângere penală pentru neexercitarea conform prevederilor legale a atribuțiilor ce îi revin. Totodată, vom sesiza și Agenția Națională a Funcționarilor Publici”, a încheiat Claudia Nechifor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.