Aproape oricine își dorește să se afle într-o formă fizică excelentă, să aibă o greutate normală și să se simtă bine în propria piele. Desigur, atingerea unor parametri corporali și metabolici de top nu se poate face stând pe canapeaua din living, ronțăind diverse alimente sau dulciuri în timp ce urmărești ultimele sezoane ale unui serial preferat.
Vestea proastă este că trebuie să ieși din starea de relativ confort actual și să depui efort susținut și constant. Vestea bună este că există strategii de antrenament care pot face ca timpul pe care îl petreci la antrenament să fie extrem de bine optimizat și cu rezultate excelente asupra fizicului tău.
Iată câteva beneficii ale antrenamentelor de tip HIIT pe care le poți lua în considerare atunci când îți stabilești propriul program de fitness
HIIT este prescurtarea de la expresia din limba engleză ”High Intensity Interval Training”, care poate fi tradusă prin antrenamente cu intervale de mare intensitate, și este una din ultimele tendințe în lumea exercițiilor fizice. De fapt se află chiar în top 5 în categoria activităților sportive în ultimii 7 ani.
De ce o așa de mare popularitate? Pentru că acest tip de antrenament chiar funcționează și o face în cel mai scurt timp. Antrenamentele HIIT sunt excelente atât pentru cei care sunt sedentari ”de profesie” cât și pentru ultramaratonistii care parcă trăiesc doar pentru a alerga în competiții dintre cele mai dure. Și aceasta deoarece te face mai sănătos și din ce în ce mai rapid.
Deși poate suna complicat, HIIT este, de fapt, foarte simplu de executat aproape în orice activitate fizică, fie că este vorba de exerciții aerobice acasă sau de alergat pe stadion sau în parc. Secretul este să împarți antrenamentul în intervale scurte dar intensive – a căror durată este la alegerea ta, în funcție de abilitățile pe care le ai – întrerupte de scurte perioade de recuperare.
Un avantaj deloc de neglijat al antrenamentului HIIT este că arde grăsimile corporale prin producerea de hormoni de creștere care au rol de menținere și dezvoltare a musculaturi. Or, se știe deja că o masă musculară mai mare este un mare consumator al depozitelor adipoase care se vor topi văzând cu ochii chiar și atunci când ești în stare de repaos. De asemenea, nivelul de rezistență la insulina scade controlând astfel mai bine zahărul din sânge. Un motiv în plus să intri pe Modlet.ro – unul din cele mai mari magazine online specializat pe încălțăminte din România – șă alegi o pereche de pantofi sport pentru bărbați la preț avantajos și să începi să practici antrenamente cu intervale cât mai des posibil.
Cel mai mare beneficiu al acestui mod de antrenament – dovedit științific – este că prin doar douăzeci de minute de activitate fizică cu intervale – de exemplu, patru intervale de alergare la intensitate maximă a câte 30 de secunde fiecare urmate de circa 4 minute de refacere – se poate îmbunătăți funcția mitocondrială, adică capacitatea celulelor din organismul tău de a transforma nutrienții în energie, acesta fiind unul din indicatoriii unei bune stări de sănătate.
Mai mult, un interval de 2 minute de antrenament HIIT sunt echivalente cu 30 de minute de antrenament liniar, clasic, de exemplu alergare cu o viteză medie, constantă, beneficiile unui antrenament complet de jumătate de oră sau mai mult fiind astfel evidente.
Așadar, investiția în sănătate este una din cele mai bune ”afaceri” pe care le poți face de-a lungul vieții, iar antrenamentul HIIT cu intervale sunt instrumentul inteligent cu ajutorul căruia vei observa mult mai rapid roadele eforturilor tale.
Sursa foto: pixabay.com
Lasa un raspuns