Un hobby este o activitate pe care o faci pentru distracție sau pentru plăcere. O faci în timpul liber și nu ești plătit pentru asta. Așadar, pentru că hobby-urile sunt activități de petrecere a timpului liber, mulți renunță la ele, considerându-le un lux pe care nu și-l pot permite.

Însă, hobby-urile reprezintă mai mult decât un simplu mod de a te distra. Astfel de activități recreative au numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.

Hobby-urile te ajută să deprinzi noi abilități și pot contribui la stimularea dezvoltării profesionale și personale.

De asemenea, hobby-urile ajută la ameliorarea stresului. Fiind angajat într-o activitate care îți face plăcere, uiți de problemele zilnice, îți păstrezi calmul și poți fi mai productiv. Reducerea nivelului de stres înseamnă, totodată, îmbunătățirea sănătății fizice și mintale.

Drept urmare, un hobby te poate ajuta să te dezvolți, să te distrezi și să te relaxezi. Însă, este important să identifici acele activități care îți aduc cele mai multe bucurii. Iată câteva idei:

Gătitul

Studiile au arătat că cei care își pregătesc singuri gustările sunt mai sănătoși decât aceia care aleg să meargă la restaurant. Acest lucru se întâmplă deoarece, când oamenii fac cumpărături, aleg alimente mai puțin procesate, cu mai puțin zahăr și grăsimi. Alegerile sănătoase pe care le fac îi ajută să aibă un stil de viață sănătos.

Așadar, să ai gătitul ca hobby te ajută să îți menții o stare bună de sănătate și să economisești bani. Pe lângă aceste beneficii, gătitul are și efecte terapeutice, întrucât stimulează toate simțurile și astfel sunt eliberate endorfine, hormonii responsabili cu starea de bine.

Când ești pasionat de această activitate, ești dornic să încerci cât mai multe rețete, să încerci arome noi și să înveți mai multe despre nutriție. Te poți documenta din cărțile care tratează tema alimentației sănătoase și gustoase, precum cele scrise de Mihaela Bilic, dar și din ghiduri online și volume cu rețete din toate culturile lumii.

Grădinăritul

Grădinăritul este un hobby cu numeroase beneficii. Pe de o parte, îți poți cultiva singur legumele și fructele, pe care să le consumi ulterior, și te poți bucura de o grădină înflorită. Pe de altă parte, grădinăritul reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului), poate fi considerat o activitate sportivă și astfel îți menții o bună stare de sănătate, dar te ajută și să fii aproape de natură și să respiri aer proaspăt. În plus, studiile au arătat că grădinăritul reduce incidența demenței cu 36%.

Cititul

Cititul este mai mult decât o activitate plăcută pe care să o practici înainte de culcare. Cititul te ajută să te concentrezi mai bine, să-ți îmbunătățești vocabularul și să îți întărești puterea de înțelegere. De asemenea, mărește puterea creierului. La fel cum joggingul lucrează mușchii și te ajută să capeți mai multă rezistență, și cititul antrenează creierul. Totodată, studiile au arătat că cititul poate reduce stresul cu până la 69% și te ajută să dormi mai bine.

Hobby-urile sunt educative și te ajută să îți dezvolți abilități noi. Pe lângă faptul că te relaxează și te ajută să crești, hobby-urile pot fi un punct de legătură pentru oameni, contribuind la dezvoltarea unor relații sociale noi.

Sursă foto: fizkes/ Shutterstock

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.