Balada lui Ciprian Porumbescu, simbolul neîntrecut al comunei, este cea mai autentică melodie românească, este sinceră și îți aleargă prin vene, din vene în sinapse, răscolindu-ți trecutul și apoi te transpune în viitor, rămânându-ți în inimă.

Vă invit să hoinărim prin frumoasa comună, care astăzi îi poartă numele celebrului compozitor. Din capul locului trebuie să amintim că numele inițial al comunei era Stupca, deoarece aici își aveau obârșia multe familii de apicultori. La fel și familia lui Ciprian avea un alt nume: Golembiovschi, dar ulterior preotul ortodox Ieraclie, tatăl artistului, cere schimbare în Porumbescu.

În toamna anului 1853, în șipotele Sucevei se năştea muzicianul care mai bine ca nimeni altul de la noi, avea să fie întruparea eroului romantic. Din căsuţa ridicată pe o coastă împădurită şi cu acoperişul alunecat peste pridvor, din Șipote şi până la locuinţa din Stupca, unde drumul i s-a sfârşit în primăvara lui 1883, se întind ani, prea puţini ani de muzică.

Astăzi, la Stupca i-a rămas mormântul şi pe cruce ultimele rânduri din „Cântecul tricolorului”, ca răspuns la una din ultimele lui dorinţe: „Iar când, fraţilor, m-oi duce/ De la voi şi-o fi să mor,/ Pe mormânt atunci să-mi puneţi/ Mândrul nostru tricolor”. Stupca a dispărut o dată cu el… în locul ei s-a născut un sat care-i poartă numele: Ciprian Porumbescu.

De atunci și până astăzi, comuna a trecut prin nenumărate transformări. În 1954, denumirea localității se schimba din „Stupca” în „Ciprian Porumbescu”, iar din 2002 este comună de sine stătătoare, după ce se rupe de satele Bălăceana, Brașca și Ilișești.

Aceste lucruri și nu numai, ce are special această localitate, care sunt planurile de viitor ale administrației locale, viața religioasă și economică le vom descoperi în cadrul emisiunii Hoinar în Bucovina.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.