Hora Bucovinei a adunat în Fosta Tabără Bucșoaia din Frasin, peste 10 000 de oameni. La  eveniment au luat parte  și politicieni. Trebuie precizat că membrii Partidului Național Liberal au participat la horă, îmbrăcați în costume naționale.

De altfel, ardeleanca Ana Ilca Mureșan, cea care este iubită și iubește bucovinenii și Bucovina, a luat parte la evenimentul organizat de Consiliul Județean Suceava. Aceasta spunând că este încântată că poate promova și portul popular din Ardeal.

„De când am văzut prima ediție a Horei Bucovinei am fost entuziasmată și îmi părea rău că nu-s bucovineancă. Aici se păstrază tradiția, mai ,ult decât în alte zone ale țării. Îmi doream din tot sufletul să fiu și eu odată aici pe scenă, mai ales că am și mulți iubitori ai cântecului meu, aici. Mă simt onorată și norocoasă să mă aflu aici să pot promova portul ardelenesc, chiar dacă sunt în Bucovina”, a declarat Ana Ilca Mureșan.

Deputatul liberal, Ioan Balan, prezent la Eveniment, a declarat că evenimentul este un succes în ceea ce privește promovarea autenticului și răsunetului numelui Bucovinei în țară.

 

„Hora Bucovinei este un proiect foarte drag președedintelui Gheorghe Flutur, care a pus și pune foarte mult suflet. De la an la an vedem lucruri mai profunde și mă bucur să văd portul popular autentic bucovinean și mă simt mândru că sunt bucovinean și coleg cu Gheorghe Flutur, un om care iubește tradiția și straiele populare”, a declarat deputatul PNL Ioan Balan, care a mai adăugat că e mândru că Flutur a dus numele Bucovinei peste tot în țară.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a spus că, dacă prima ediție a evenimentului a fost una timidă, cea din acest an este una solidă. Potrivit lui Flutur, proiectele de promovare a Bucovinei încep să aibă efecte, întrucât turiștii sunt foarte interesați de această zonă, iar localnicilor nu le rămâne decât să păstreze tradițiile și să le ducă mai departe.

„Am venit, în acest an, cu un costum popular nou, făcut la mine-n sat, la Botoșana. Îndemnul meu este ca tineretul să păstreze obiceiurile și tradițiile. Hora Bucovinei a devenit un element de referință pentru întreaga țară, întrucât nicăieri în țară nu mai este un astfel de eveniment. Este un eveniment unde se întâlnesc minoritățile Bucovinei, unde se întâlnește un mozaic și o grădină de costume populare, de obiceiuri, de tradiții.  Îmi aduc aminte, prima ediție a fost timidă, însă acum ne-am obișnuit și am văzut că se anunță peste 50 de primării, cu vetre folclorice și dansatori. Noutatea din acest an este că este  o horă de altă dată. Bucovina, prin asta poate fi recunoscută în țară și în lume. Când intrați în parcul acesta, vedeți marile proiecte ale Consiliului Județean Suceava. „Hai în Bucovina”, „Zestrea Bucovinei”, „Paștele în Bucovina”, „Hora Bucovinei”, „Pelerin în Bucovina”, „Gustă din Bucovina”, „Crăciun în Bucovina”, sunt câteva din marile proiecte de forță prin care Bucovina a devenit numărul unu, din punct de vedere al folclorului  și al autenticului în această țară și tot mai multă lume se interesează, iar nouă nu ne rămâne decât să rămânem autentici până ma final”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a apreciat „Hora Bucovinei”, spunând că tradițiile nu sunt nimic altceva decât niște nestemate ale bucovinenilor.

„Îl felicit pe domnul președinte pentru inițiativa de acum 11 ani, când a fost inițiat acest proiect. Astăzi, Hora Bucovinei este un brand, o sărbătoare a Bucovinei și a bucovinenilor gospodari și mândri, care îmbracă portul popular. Sun și eu un mare iubitor de folclor, iar prin ceea ce se întâmplă azi aici, folclorul va merge înainte, iar tradițiile vor fi duse mai departe. Tradițiile sunt niște nestemate ale neamului nostru”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

La Hora Bucovinei au fost prezenți și alți politicieni, între care președintele PSD Suceava, senatorulIoan Stan, deputatul PSD Eugen Bejinariu, liderul ALDE Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, liderul Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor care a venit împreună cu foștii miniștri Daniel Constantin și Nicolae Bănicioiu. De asemenea, au mai fost prezenți și deputatul PNL Dumitru Mihalescul, vicepreședintele CJ Suceava Gheorghe Niță, dar şi subprefectul Silvia Boliacu. De altfel, de la marcantul eveniment nu au lipsit nici primarii din mai multe localități din județ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.