Autoritățile din Constanța trag atenția că, în sezonul estival, hoții ar putea să foloseacă metoda „ziarul” pentru a fura de la turiștii aflați în vacanță pe litoral. Pe lângă metodele arhicunoscute („accidentul”, „pomana” etc), infractorii au găsit alte variante prin care pot păcăli oamenii, transmite Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Constanţa.

Pentru prevenirea acestui tip de infracţiune, poliţiştii atrag atenţia asupra modului în care ar putea acţiona persoanele care comit astfel de fapte. „Această metodă presupune sustragerea unui obiect prin distragerea atenţiei victimei. De obicei, cei care săvârşesc astfel de fapte se adresează unor persoane care stau la terasă şi au pe masă telefonul mobil sau portofelul.

În timp ce oferă victimei ceva spre vânzare sau îi solicită o informaţie, acoperă cu ziarul bunul victimei. La plecare, ia ziarul cu telefonul sau portofelul şi se face nevăzut”, explică poliţiştii, conform Adevărul.

În scopul prevenirii acestui gen de infracţiuni, turiștilor li se recomandă să fie atenţi la obiectele personale lăsate pe masă, la terasă sau în alt spaţiu public.

De asemenea, IPJ Constanţa îi sfătuiește pe oameni să nu fie tentaţi de produsele oferite de vânzătorii voiajori.

Metoda „accidentul” este foarte populară în România. Aceasta consta în apelarea unor persoane, în numele unor presupuse rude care ar fi avut un accident, pentru a le cere bani.

Anul trecut, hoții au folosit aceeași metodă pentru a cere bani în numele unor pretinși bolnavi de COVID-19.

De altfel, un caz special a atras atenția. Poliţiştii au făcut percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Constanţa într-un dosar privind de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune cu un prejudiciu de peste 100.000 de lei.

Potrivit Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) a fost vorba de două acte materiale consumate şi 43 de tentative de înşelăciune, suspecţii cerând, prin telefon, sume de bani în numele unor bolnavi de COVID-19 sau pretinzând victimelor, în convorbirea telefonică, că sunt rude bolnave.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.