În continuarea acțiunii de patrulare desfășurată pe raza pădurilor proprietate privată de pe raza comunei Udești, au fost identificate din nou tăieri ilegale de arbori, unele săvârșite chiar imediat după plecarea din zonă a delegaților care au efectuat primele controale.

În plus, față de constatările din ziua de 7 martie 2019, a fost constată tăierea a încă 21 de arbori de mari dimensiuni, cu un volum total de 58 mc și o valoare de peste 30600 de lei. Fapta respectivă constituie contravenție, chiar dacă s-ar constată că a fost săvârșită de proprietarul pădurii respective.

Un volum de circa 10 mc de materiale lemnoase care se află încă la cioată a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Dolhasca.

„În zona pădurilor respective, în care nu este asigurată paza pădurii prin ocoale silvice, au existat constant  tăieri ilegale și conflicte între proprietari și hoții de pădure. Asigurarea pazei pădurilor prin structuri autorizate, obligatorie pentru tot fondul forestier național, este singura măsură eficientă de gestionare durabilă a pădurilor respective. Costul serviciilor de pază, chiar dacă ar fi achitat de către proprietar, este mult mai mic decât pagubele produse prin furtul masei lemnoase. În cazul prezentat, valoarea masei lemnoase vândută ca lemn de foc este mult mai mică decât cea pe care ar fi achitat-o ocolul silvic în care paza era asigurată prin contract”, a declarat inspectorul șef Mihai Gășpărel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.