Icoana Maicii Domnului va fi adusă de la Cacica pentru a fi aşezată în Catedrala Sfânta Fecioara Maria Regină din Iaşi, urmând a fi purtată în procesiune în timpul vizitei pe care Papa Francisc o va efectua la Iaşi pe 1 iunie, o rugăciune fiind concepută special de Sfântul Părinte.

„Pentru toţi creştinii catolici din Moldova puntea cu Dumnezeu este legată de un chip şi de un loc. Este vorba despre chipul icoanei Maicii Domnului de la Sanctuarul Naţional de la Cacica, din Bucovina, sanctuar pe care toţi moldovenii catolici îl simt ca şi casa lor. Pe 15 august, cu ocazia hramului, foarte mulţi merg acolo şi se roagă, dar şi în timpul anului. De aceea, cu ocazia venirii Sfântului Părinte la Iaşi această icoană va fi adusă în capitala provinciei noastre şi va fi depusă în Catedrală exact înainte ca Sfântul Părinte să ajungă aici’, a declarat preotul Daniel Iacobuţ, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi, eveniment la care au luat parte episcopul Diecezei de Iaşi Petru Gherghel şi episcopul auxiliar Aurel Percă, precum şi primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Preotul Daniel Iacobuţ, responsabilul cu organizarea celebrărilor liturgice, a explicat jurnaliştilor că icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi purtată într-o procesiune din Catedrala Romano-Catolică Sfânta Fecioara Maria Regină până la scena special amenajată în faţa Palatului Culturii, unde Papa Francisc urmează să se adreseze credincioşilor creştini.

‘Ea va fi adusă în procesiune din catedrală pe scena din faţa Palatului. Este un gest simbolic. Sfânta Fecioara Maria va fi dusă în procesiune iar Papa Francisc va călca pe urmele Maicii Domnului atunci când va veni. Acelaşi traseu îl va face şi Papa Francisc’, a declarat preotul Daniel Iacobuţ, responsabilul cu organizarea celebrărilor liturgice. El a explicat că este vorba de o icoană din secolul XVII care a fost adusă de minerii polonezi veniţi pe la 1800 în Bucovina pentru a ajuta la extragerea de sare de la Cacica. ‘Atunci când au venit ei au adus o icoană la care ţineau foarte mult întrucât este foarte asemănătoare cu icoana Maicii Domnului de la Czestochowa, Sanctuarul Naţional al catolicilor polonezi.

Este o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, o icoană care se bănuieşte că este o icoană bizantină din secolele VI-IX. Tipul de icoană este numit ‘hodighitria’, adică ‘îndrumătoarea’. Este Sfânta Fecioara Maria care îl ţine pe Pruncul Isus pe braţul stâng iar cu mâna dreaptă îndrumă către Cristos. În acest sens, Maica Domnului se face punte de legătură, ne îndrumă către Cristos, care este calea Adevărului şi Viaţa’, a declarat Daniel Iacobuţ. Potrivit sursei citate, Papa nu doar se va ruga în faţa icoanei Maicii Domnului.

Suveranul Pontif a compus o rugăciune specială de încredinţare şi de consacrare către icoana Maicii Domnului de la Cacica. ‘Este o rugăciune care a fost concepută de Sfântul Părinte special pentru acest eveniment. În celelalte locuri unde se desfăşoară acţiuni liturgice textele sunt deja prezente în cărţile liturgice dar aici Papa a gândit şi scris o rugăciune specială pentru întâlnirea de la Iaşi, rugăciune pe care o va rosti la finalul întâlnirii şi va fi momentul culminant din punct de vedere spiritual. Cu toţii vor fi încredinţaţi ocrotirii Sfintei Fecioare Maria.

În biserica romano – catolică rugăciunea de consacrare este foarte intens trăită de credincioşii noştri. Cu toţii dorim să fim consacraţi, încredinţaţi, Maicii Domnului. La finalul întâlnirii, Papa Francisc va rosti o rugăciune specială de încredinţare şi ocrotire către Sfânta Fecioară Maria. În felul acesta vrea să ne ajute să construim acele punţi spirituale de credinţă cu Dumnezeu şi ceea ce avem noi mai profund, cu propria noastră fiinţă, de copii ai lui Dumnezeu’, a declarat preotul Daniel Iacobuţ. În după-amiaza zilei de 1 iunie Papa Francisc se va afla la Iaşi pentru o oră şi jumătate. La eveniment sunt aşteptaţi să fie prezenţi peste 100.000 de pelerini din ţară şi străinătate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.