O comunitate poate fi puternică și închegată doar dacă are încredere în toți cetățenii care o compun, iar acest lucru l-a înțeles foarte bine și primarul municipiului Suceava, economistul Ion Lungu.

Când vine vorba de municipiul Suceava pe care îl reprezintă, edilul preferă, înainte de proiecte, să vorbească despre oamenii Sucevei, despre care crede că reprezintă cel mai mare avantaj al acestui oraș.

„Pe de o parte, universitatea suceveană reprezintă  o resursă enormă de talent, care asigură avantajul competitiv al Sucevei. Și, în al doilea rând, omul obișnuit, suceveanul, care face diferența prin ospitalitate, bun simț, bun gust, prin temeinicia lucrului bine făcut, prin respect și principiul de a clădi, înainte de a dărâma”, spune optimist primarul Sucevei.

Convins că un oraș nu se poate schimba în bine fără implicarea tinerilor, edilul pune mare accent pe proiectele care vizează tinerii și copiii Sucevei. La o simplă analiză rezultă că primarul Lungu a investit, doar în educație, de când este primar, peste 50 de milioane de euro, sumă deloc nesemnificativă.

Dovadă că Primăria municipiului Suceava a făcut și face eforturi pentru a asigura baza materială în ceea ce privește asigurarea performanței în educație stă și premiul de Excelență în domeniul Educației obținut la Gala Asociațiilor Municipiilor din România, precum și premiile anuale oferite elevilor merituoși ai municipiului.

„Adevărul este că avem unități de învățământ performante și bine dotate. Între acestea se numără: Grădinița Așchiuță, Grădinița Guliver și Grădinița Prichindelul. Avem foarte multe proiecte europene de tipul ERASMUS, iar  Primăria s-a implicat și în realizarea de săli de sport. De asemenea, premiem performanțele elevilor, iar în acest an am acordat 380 de premii, în cuantum de 280 000 de lei”, a declarat  primarul Ion Lungu.

Cel mai mare loc de joacă din municipiul Suceava și posibil chiar din România, de 1000 de mp, a fost inaugurat de curând  în cartierul Obcini și, un altul, la fel de modern, în Burdujeni, anul acesta fiind modernizate peste 15 locuri de joacă.

„Ne preocupă și petrecerea timpului liber. Acum încercăm să facem aceste locuri de joacă mai mari și mai moderne, pentru ca cei mici să se bucure. O problemă cu care ne confruntăm este vandalizarea locurilor de joacă, însă vom monta camere de filmat în fiecare zonă și, cu îndesirea patrulării polițiștilor locali, sperăm să păstrăm aceste locuri de joacă”, a transmis primarul municipiului Suceava.

Timpul liber în municipiul Suceava

 

La Suceava fiecare piatră vorbeşte despre „trecut”, prin mănăstiri și muzee, iar aceste comori de istorie şi artă sunt mereu reînnoite prin generaţiile de tineri care studiază şi lucrează aici.

Acestea nu sunt însă singurele locuri în care tinerii Sucevei își pot petrece timpul liber.

„Orașul nostru este unul universitar, care atrage tineri din multe județe și de peste graniță. Ca primar mă bucur să văd  această revărsare de tinerețe în municipiul nostru și nu-mi rămâne decât să continui proiectele dedicate lor, indiferent de domeniu. În altă ordine de idei, pentru timpul liber, discutăm de zone de agrement pe care le facem, în primul rând, pentru tineri și, aici avem Zona de Agrement Tătărași. Acum avem la licitație o zonă de agrement pe malul râului Suceava care va fi destinată, în primul rând, tot tinerilor. Acolo vom avea piste reale de bicicletă, zone de promenadă, locuri de joacă și foarte multe alte posibilități pentru petrecerea timpului liber.

La fel de important este și ștrandul din zona Ițcani care a fost licitat deja, o lucrare de 3 milioane de euro. Practic, acolo facem un ștrand nou, cu apă caldă, cu apă normală, cu apă sărată, cu bazine pentru adulți și pentru copii, cu locuri de șezlonguri și multe altele”,a  declarat pentru SuceavaLive, primarul Ion Lungu.

Tot în ceea ce privește zonele de agrement, un proiect la care se lucrează este legat de Parcul Șipote, unde edilul intenționează să pună un funicular care să ducă tinerii până la Cetatea de Scaun a Sucevei. De asemenea, orașul este pregătit deja pentru cea mai frumoasă perioadă a anului,  Crăciunul.

„Ca element de noutate pentru anul acesta, am decis că în zona centrală va fi amenajat și un patinoar din plastic, pentru ca toți copiii să se simtă bine și să se bucure de această perioadă minunată a anului. Alături de decorațiunile din zona respectivă, acest patinoar se încadrează perfect. De asemenea, pentru iubitorii de skateboard și de role avem acel Skate Park care s-a inaugurat pe strada Universității. Acum suntem în fază de modernizare a patinoarului artificial, însă lucrurile merg destul de greu, întrucât suntem prinși într-un program guvernamental, iar banii se dau pe criterii politice. Eu sper că va veni soarele și pe strada noastră și vom putea construi și la Suceava stadioane, baze sportive moderne, Sală Polivalentă, însă acum, din păcate, lucrurile trenează la Ministerul Dezvoltării”, recunoaște primarul Sucevei.

 

Locuințe pentru tineri

 

Un alt aspect important pe care Primăria municipiului reședință de județ l-a gândit  pentru tineri se referă la spațiile de locuit, iar de când se află la cârma Primăriei, edilul a dat în folosință mai multe blocuri ANL.  Totodată, Lungu are în plan și un bloc ANL care să găzduiască medicii tineri care lucrează sau vor lucra la Spitalul Județean Suceava.

„Este vorba de un  număr de 526 de locuințe pe care le-am dat în folosință de când sunt primar.  Lucrul cel mai important însă, care nu prea se întâlnește în țară, se referă la două cartiere pentru locuințe și anume: cartierul Tinereții, din Dealu Mănăstirii, un cartier gata, cu niște case frumoase, cu o priveliște frumoasă și, la fel, cartierul Europa, unul rezidențial, unde mai avem încă de lucru. De curând am semnat contractul pentru aducerea apei și canalizării acolo, în așa fel încât, până în vara anului următor să îl finalizăm. Mă bucur că am putut să le dau tinerilor posibilitatea să trăiască la casă. În continuare, întrucât avem multe solicitări, vom identifica alte suprafețe de teren în așa fel încât să mai înființăm un cartier pentru tineri, pentru că cele două pe care le-am construit sunt foarte căutate”, a spus primarul Lungu.

Edilul Sucevei pune accent și pe transportul public local, lucrând la achiziționarea autobuzelor electrice și la construirea infrastructurii necesare acestora. Până în prezent, municipalitatea a achiziționat cinci autobuze electrice de capacitate mică, urmând ca în viitorul apropiat, pe străzile Sucevei să circule alte 15 autobuze electrice. De asemenea, primarul Ion Lungu mai are un proiect care prevede îmbogățirea parcului auto al TPL Suceava, cu 40 de autobuze electrice noi. În ceea ce privește vehiculele electrice, trebuie precizat că Primăria Suceava are în dotare mai multe astfel de mașini, care reduc considerabil costurile de funcționare. De asemenea  primarul Sucevei  a introdus și licențe pentru taxiurile electrice, în număr de 15, iar până acum, au fost distribuite patru astfel de documente.

 

Primarul Ion Lungu: „Țin la tinerii Sucevei pentru că ei sunt viitorul”

 

Trebuie să recunoaștem că în România avem cea mai proeuropeană generaţie de tineri din istoria Uniunii Europene şi, în consecinţă, este normal ca administrațiile publice locale să aloce bani pentru proiecte care să le fie dedicate, abordarea primarului Sucevei fiind astfel una foarte corectă.

„De fapt, tinerii reprezintă fermentul schimbării. La ei se află imaginația, diversitatea, nonconformismul, energia, entuziasmul, libertatea, puterea de a spune „nu”, dar și puterea de a muta munții. Eu sunt convins că un oraș nu se poate schimba în bine fără implicarea tinerilor”, recunoaște edilul.

Acesta este de părere că tinerii nu pleacă din România doar pentru că nu există destule programe adresate exclusiv sau predominant lor, în acest sens existând un cumul de factori. Cu toate acestea, el subliniază faptul că la Suceava se și întorc tinerii plecați pentru că lucrurile s-au schimbat în bine.

„Mă bucur să constat că sunt tineri care aleg să rămână în municipiul Suceava sau să se întoarcă acasă. Un ministru care a venit în Suceava și a vizitat orașul a spus că municipiul nostru este unul dintre orașele în care ar vrea să trăiască. Încercăm să le oferim tuturor un oraș cât mai frumos, un oraș cât mai atractiv pentru tineri. Eu zic că am o relație foarte bună cu tinerii, începând de la cei mai mici, pe care îi iubesc foarte mult, până la cei mai mari, pe care, de asemenea, îi respect și încerc să îi implic în cât mai multe proiecte”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.