Ghid de afaceri cu iz penal, „editat” de viitorul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

nita2

Afaceristul Ilie Niţă, un indubitabil om politic, cu o activitate politică constructivă total absentă, prezentată de altfel într-un material anterior, nu este cel mai cinstit om de afaceri de pe raza judeţului Suceava. Am dori să vă prezentăm câteva materiale apărute în presă vis-a-vis de activitatea economică a celui ce vrea să devină vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Ilie Niţă la căprioare

Cum orice bogătaş practică sporturi alese, Ilie Niţă este atras de vânătoare. O şi practică, astfel încât legea devine un element abstract pentru vânătorul Niţă. Conform ziarelor locale, în 2005, la o partidă de vânătoare în sezon interzis, Niță face o gafă care ar putea să-l coste libertatea. Ca din senin, dosarul este „împuşcat” pe undeva iar evenimentul este uitat de toată lumea. Niţă aleargă acum, probabil, după altfel de căprioare, negestante.

obiectiv de suceava:
Dosarul de braconaj al fostului candidat la Primăria Suceava a ajuns la procurorii de crimă organizată
• dosarul fusese înaintat de IJP la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi ulterior la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul teritorial Suceava

• la sfârşitul lunii ianuarie, paznicii de vânătoare de la AJVPS au găsit în portbagajul maşinii lui Niţă o căprioară gestantă împuşcată şi patru potârnichi

• lui Ilie Niţă, care a candidat anul trecut pentru Primărie, fost preşedinte al organizaţiei municipale Suceava a PD, i s-a întocmit dosar penal pentru braconaj şi riscă 5 ani de închisoare

Cercetările efectuate au stabilit că, în cursul dimineţii de 22 ianuarie, Ilie Niţă, care este membru al AJVPS, a ieşit la vânătoare cu toate ca n-a solicitat nici o autorizaţie conducerii asociaţiei. După ce a împuşcat căprioara şi cele patru potârnichi, Ilie Niţă s-a lăcomit şi la un alt cârd de căprioare pe care îl zărise în zonă. Încercând să se apropie de acestea, Ilie Niţă a intrat cu maşina într-o mlaştină, unde s-a împotmolit. În aceeaşi zonă se aflau paznicii de vânătoare de la AJVPS, care organizau vânătoarea de iepuri de a doua zi şi care au zărit maşina lui Niţă. Paznicii au văzut arma de vânătoare şi l-au luat la întrebări pe intrus. Ei au avut neplăcuta surpriză să găsească în portbagajul maşinii căprioara şi cele patru potârnichi.
AJVPS a sesizat în aceeaşi zi Biroul arme, explozivi, substanţe toxice de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava. Lui Ilie Niţă i s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj, faptă pentru care riscă între 2 şi 5 ani de închisoare. (Dana CHIHAIA)

27 ian 2005 – Adevărul de Suceava:

FOSTUL PREŞEDINTE AL PD SUCEAVA RISCA SĂ STEA ÎN PUŞCĂRIE PENTRU BRACONAJ ÎNTRE 2 ŞI 5 ANI
O echipă de control aflată pe fondul vânătoresc Mihoveni, gestionat de Asociaţia vânătorilor şi pescarilor sportivi, l-a surprins pe Ilie Niţă, fost preşedinte al organizaţiei PD Suceava, făcând braconaj în plină zi. Niţă a împuşcat o căprioară gestantă şi patru potârnichi, împreună cu amicul său Bontas Mircea, acesta nefiind nici măcar membru al Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor sportivi. Iniţial, cei doi, luaţi la întrebări de oamenii de pază, au negat că ar fi împuşcat vreun animal, încercând apoi să plece în grabă cu autoturismul cu care veniseră la braconaj. Numai că maşina de teren a echipei de control s-a dovedit mai tare şi cu ea s-a reuşit blocarea autovehiculului braconierilor. În portbagajul acestuia au fost găsite caprioara şi potârnichile.

Cine nu a avut tangenţe cu vânătoarea şi nu cunoaşte ce se întâmplă cu animalele omorâte, vă prezentăm un material video şocant cu un puternic impact emoţional. Nerecomandat minorilor şi persoanelor cardiace! Sursa: www.youtube.com

“Să trecem de la hobby la afaceri”, ar spune orice afacerist. Ilie Niţă cu siguranţă nu este orice afacerist, motiv pentru care vă dezvăluim câteva articole apărute în presă despre activitatea societăţilor pe care Niţă le conduce. Din nefericire, am căutat măcar un titlu care să-i evidenţeze calităţile, însă am eşuat. Iată ce am găsit:

– 15 decembrie 2010, Obiectiv de Suceava : “ Averea lui Ilie NIţă, scoasă la vânzare de fisc”,
– 20 mai 2010, Ziarul de Iaşi: “Ilie Niţă, seful PNL Suceava, urmărit penal pentru înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire”,
– 2 august 2009, dinuzara.com: “Demolatorul de biserici Ilie Niţă, omul pedeliştilor, adus de Băişanu în PNL”,
– 27 august 2010, Obiectiv de Suceava: “Ilie Niţă, şeful PNL Suceava, cercetat penal pentru înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire, şi-a înfiinţat o firmă nouă”
– 8 noiembrie 2010, Monitorul de Suceava: “Omul de afaceri Ilie Niţă, acuzat că a furat coşul de fum de la o grădiniţă”
La nivel naţional, într-o publicaţie de renume, Ilie Niţă este făcut KO. Citiţi aici: http://www.financiarul.ro/2010/08/25/ilie-nita-seful-pnl-suceava-cercetat-penal-pentru-inselaciune-si-emitere-de-cecuri-fara-acoperire-si-a-infiintat-o-firma-noua/

Mai sus v-am prezentat o mică parte a articolelor apărute în presă. Cu siguranţă la o singură căutare la numele ILIE NIŢĂ veţi descoperi un număr impresionant de articole care vor vorbi despre neregulile în care politologul este implicat.
Haideţi să facem un scurt istoric a celor mai importante acuzaţii care i se aduc afaceristului Ilie Niţă.

Monitorul de Suceava, 8 Noiembrie 2010:
“Omul de afaceri Ilie Niţă, acuzat că a furat coşul de fum de la o grădiniţă
În noiembrie 2010, omul de afaceri Ilie Niţă, administratorul societăţii de construcţii SC Nil Construct SRL, este cercetat de poliţie, pentru furtul unui coş de fum de la o grădiniţă din comuna Udeşti. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fapta s-a petrecut sâmbătă dimineaţă, 6 noiembrie, atunci când Niţă ar fi venit însoţit de mai mulţi muncitori de la firma sa şi, cu ajutorul unei macarale şi al unui camion, au demontat coşul de fum de la centrala termică a grădiniţei din Udeşti, luând, totodată, şi mai multe componente de la instalaţia din camera centralei. Poliţiştii din Udeşti au reuşit să ajungă din urmă şi să tragă pe dreapta automacaraua şi camionul în cauză (…) şi patronul Nil Construct a fost invitat la sediul postului de poliţie din Udeşti, pentru a da lămuriri cu privire la cele întâmplate, însă Ilie Niţă a refuzat şi a părăsit zona cu autoturismul pe care îl conducea.

Dosar penal pentru furt calificat

Potrivit Biroului de Presă al IPJ Suceava, între Primăria Udeşti şi SC Nil Construct există un contract de achiziţii bunuri şi efectuare lucrări, privind realizarea obiectivului – Grădiniţă cu program normal Udeşti. Între reprezentanţii primăriei şi firma administrată de Ilie Niţă au apărut unele neînţelegeri, fapt pentru care primarul şi consilierii locali au decis să rezilieze contractul cu SC Nil Construct, ca urmare a nerespectării termenelor privind finalizarea lucrării. „În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat”, precizează poliţia.

„Nu e prima oară când face aşa, a mai furat odată uşile şi geamurile de la grădiniţă”, a declarat Savel Viorel Botezatu, primarul comunei Udeşti.

Se pare că Ilie Niţă nu a avut probleme penale doar cauzate de furt. Acesta a bătut la uşile tribunalului şi pentru acuzaţia de înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire. “Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat începerea urmăririi penale împotriva lui Ilie Niţă, care este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi de încălcări ale Legii CEC-ului 59/1934. În sarcina omului politic sucevean, administrator, printre altele, al cimitirului nou de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei, s-a reţinut că, în calitate de administrator la o societate comercială din Suceava, a emis în cursul anului 2009 un număr de cinci file CEC pentru societăţi comerciale din Oradea, Suceava, Botoşani, Plopeni şi Rădăuţi.”, se arată într-un articol din Obiectiv de Suceava.

Nici în 2012, când deja era aproape candidat pentru Primăria municipiului Suceava din partea USL, Ilie Niţă nu s-a liniştit. În luna martie, acesta este pus din nou sub urmărire penală pentru înşelăciune. “Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început urmărirea penală într-un nou dosar care-l priveşte pe omul de afaceri Ilie Niţă, vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Suceava. Anunţul reprezentanţilor Poliţiei Suceava vine la numai cinci luni după ce s-a început urmărirea penală în alt dosar. În ambele cazuri este vorba de aceeaşi infracţiune: „emiterea unei file CEC căreia îi lipseşte unul dintre elementele esenţiale”.
„În sarcina suspectului s-a reţinut faptul că, în calitate de director al unei societăţi comerciale din Suceava, în luna ianuarie 2010, a emis o filă CEC în favoarea unei alte societăţi din Suceava, drept garanţie de plată în urma achiziţionării unor materiale de construcţii. Fila CEC a fost emisă în alb, fiind doar semnată, iar la data introducerii la plată în bancă, aceasta a fost respinsă pe motiv de lipsă totală de disponibil în cazul prezentării la plată înainte de expirarea termenului”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Chestionat pe tema acestor dosare penale, Ilie Niţă a mărturisit că filele CEC au fost emise pe vremea „când economia duduia şi lucrurile mergeau normal. Nu e pentru prima dată când iau materiale de construcţii de la acea firmă şi când vom încasa bani de la datornici ne vom plăti şi noi datoriile”.
Vicepreşedintele liberalilor suceveni spune că a ajuns în această situaţie după ce sumele pe care le avea de încasat de la primării şi şcoli în contul lucrărilor efectuate nu i-au fost virate, deşi instituţiile statului au promis că vor debloca fondurile” – Monitorul de Suceava.

Un eveniment cel puţin bizar este relatat în ziarul Obiectiv de Suceava în perioada în care Ilie Niţă îşi exercita statutul de consilier judeţean. Aşadar, bine cunoscutul cimitir privat al lui Niţă iese din nou în evidenţă prin diverse nereguli. Vă invit să citiţi materialul de mai jos.

22 august 2012, Obiectiv de Suceava

Cimitirul “privat” al lui Ilie Niţă, în afara legii

Terenul pe care urmau să fie amenajate cinci mii de locuri de veci a fost dat în concesiune firmei unui controversat om de afaceri, Ilie Niţă, după ce Patriarhia Română a precizat că doar administraţiile publice şi unităţile de cult au drept exclusiv, conform legii, de a administra cimitire, primarul Ion Lungu a spus că are în vedere ca, într-una din următoarele şedinţe ale Consiliului Local Suceava, să se analizeze respectarea cerinţelor din contract. „Cred că soluţia cea mai corectă în cazul cimitirelor ar fi ca Primăria să deţină terenul, dar să fie dat în folosinţă gratuită unităţilor de cult”, a declarat primarul Ion Lungu.

Una din cele mai tari şi mai ales sigure afaceri din municipiul Suceava se poate cutremura în perioada următoare. Este vorba despre dubioasa concesionare ce a fost făcută firmei Nil Construct din municipiul Suceava pentru extinderea de la cimitirul Pacea. Firma a primit în concesiune un teren pentru a amenaja cinci mii de locuri de veci într-o zonă limitrofă cimitirului situat în apropiere de Cetatea de Scaun şi Muzeul Satului Bucovinean, la ieşirea din Suceava spre comuna Ipoteşti, iar de atunci firma Nil Construct şi patronul Ilie Niţă şi-a asigurat venituri frumoase pe spinarea sucevenilor.
Mai nou, însă, pe fondul unor conflicte la Bucureşti între Patriarhia Română şi nişte întreprinzători privaţi cu privire la cimitire, autorităţile locale, implicit Primăria şi Consiliul Local Suceava, ar putea fi nevoite să facă un pas înapoi sau să ia în calcul o eventuală denunţare a contractelor de concesiune. Poziţia recentă a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, comunicată pe agenţia oficială de ştiri a BOR – basilica.ro, este aceea că administraţiile publice şi unităţile de cult au dreptul exclusiv de a administra cimitirele, potrivit legilor în vigoare. „Cu toate astea, unii întreprinzători privaţi au înfiinţat cimitire particulare, care ar putea fi vândute unei alte religii decât cea creştină”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei publicat pe basilica.ro şi în care se precizează că „în presa laică au apărut articole prin care se promovează interesele unor întreprinzători privaţi de a înfiinţa şi administra cimitire particulare”.
Patriarhia citează reglementări legale în vigoare conform cărora cimitirele umane sunt de două feluri: ale administraţiei publice locale şi ale cultelor religioase, dar în actualul Cod CAEN, la Secţiunea S – „Alte activităţi de servicii”, activitatea de „pompe funebre şi similare” este apreciată şi ca activitate economică, motiv pentru care unii întreprinzători privaţi se consideră îndreptăţiţi să înfiinţeze şi să administreze cimitire particulare, se arată într-un comunicat al Patriarhiei. „Ori, acest fapt contravine actualului cadrul normativ, care consideră aspectele legate de cimitire ca fiind de interes public. Astfel, unităţile de cult – conform prevederilor Regulamentului Cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, Titlul Organizarea şi funcţionarea cimitirelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului 955/2004 – sunt singurele care asigură în sistem privat «Serviciile necesare colectivităţii locale». În plus, prin art. 4 al Ordinului nr. 261/1982 al Ministrului Sănătăţii, în vigoare, se stabileşte în mod evident dreptul exclusiv al administraţiilor publice şi al unităţilor de cult de a administra cimitire”, a precizat sursa citată.
Pe teritoriul municipiului Suceava funcţionează, în principiu, două categorii de cimitire, prima fiind din cele care aparţin municipalităţii, iar cea de-a doua fiind din cele care aparţin unităţilor de cult. O situaţie atipică, generată în 2005 odată cu încheierea unui contract între Consiliul Local şi firma Nil Construct este cea prin care s-a concesionat o suprafaţă de teren lângă cimitirul Pacea. Atunci, Primăria încerca să găseacă investitori privaţi pe motiv că nu dispune de bani suficienţi ca să amenajeze un cimitir. După mai multe certuri în Consiliul Local, s-a organizat o licitaţie la care nu s-au prezentat decât două oferte, una de la Ilie Niţă, iar alta de la un om de afaceri Răzvan Arhire. Ambii nu aveau referinţe din cele mai bune, iar la final oferta lui Ilie Niţă a fost declarată câştigătoare. De atunci şi până acum, nu s-a făcut nici un fel de „dare de seamă” în Consiliul Local cu privire la cum decurg lucrările de amenajare a extinderii cimitirului Pacea, cel fel de probleme sunt şi cum ar putea fi rezolvate. Cert este faptul că după această afacere, Primăria a tot evitat să mai concesioneze teren pentru amenajarea de cimitire. Ba chiar la un moment dat, în 2006, când se punea problema înfiinţării unui nou cimitir pe o suprafaţă de patru hectare pe Dealul Mănăstirii în Burdujeni, orice abordare de genul celei de la cimitirul Pacea a fost refuzată din start. La fel s-a pus problema şi anul trecut şi, apoi, anul acesta, când au fost finalizate demersurile pentru preluarea a trei hectare de teren în Iţcani şi pe care să fie amenajat un nou cimitir, însă terenul a fost dat unităţilor de cult din cartier, nu vreunui întreprinzător privat. „Cred că soluţia cea mai corectă în cazul cimitirelor ar fi ca Primăria să deţină terenul, dar să fie dat în folosinţă gratuită unităţilor de cult, în funcţie de câţi enoriaşi are fiecare cult sau parohie”, a declarat primarul Ion Lungu.
Întrebat cu privire la recenta abordare a Patriarhiei Române, primarul Sucevei a declarat că nu ştia nimic despre aceasta. Pe de altă parte, primarul a evitat să spună dacă va menţine sau nu contractul de concesiune cu Nil Construct, dar tot el a spus că într-o şedinţă a Consiliului Local Suceava va fi pus în discuţie acordul şi se va face o analiză pentru a se verifica în ce măsură au fost respectate prevederile. Referitor la aceasta, el a spus că este puţin probabil ca să se facă la şedinţa de la finele lui august, fiind mai curând posibilă o analiză în cursul lunii viitoare.
Cât priveşte situaţia celor cinci hectare concesionate de Primărie şi mai ales a lui Ilie Niţă, patronul firmei care a primit locurile de veci în administrare „pe viaţă”, cum s-ar putea traduce concesionarea pe 49 de ani, mai multe scandaluri s-au legat în ultimii ani. Printr-o conjuctură politică favorabilă, el a ajuns consilier județean USL şi, la propunerea PNL, a ajuns unul din membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, deşi de-a lungul vremii a făcut obiectul unor dosare penale îndeosebi pe infracţiuni economice. Despre isprăvile sale financiare au notat până şi site-uri de profil precum anti-tepari.ro. Una din cele mai urâte fapte de care, cel puţin până acum, nu a fost tras la răspundere este legată de demolarea unei mici capele construită de un tânăr preot la cimitir şi care se pare că a intrat în conflict cu Ilie Niţă. Micuţa capelă a fost ridicată peste drum de o altă biserică din vechiul cimitir. Într-o noapte, micul lăcaş de cult făcut în special din bârne a fost tăiat cu drujbele. A doua zi, cunoscuţii tot veneau şi întrebau de „părintele Bogdan” şi ce i s-a întâmplat. Nici până astăzi(n.red. – 22 august 2012) nu a fost rezolvat cazul. (Dan PRICOPE)

Acestea sunt doar o parte din problemele pe care Ilie Niţă le are cu legea. Cert este că, la nivel de activitate economică, firmele pe care acesta le conduce, SC. NIL CONSTRUCT SRL şi SC NIL DESIGN SRL sunt destul de des menţionate pe un portal defăimător: www.antitepari.ro
O parte din afacerile dubioase întreprinse de politico-afaceristul Ilie Niţă sunt atât cu primării din județ, cât şi cu Consiliul Judeţean Suceava. Lucru despre care vom vorbi într-un material viitor pe www.suceavalive.ro.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.