Indiferent că a fost în PD, PRM sau PNL, Ilie Niță este un veșnic doritor de funcții în administrația locală.

initfp

Controversatul personaj sucevean, om politic și afacerist, Ilie Niţă, este propus, sau propulsat mai bine spus, de Partidul Naţional Liberal spre vârful Consiliului Judeţean, pe funcţia de vicepreşedinte. Acesta urmează să ocupe scaunul lui Ştefan Alexandru Băişanu, şeful Organizaţiei Judeţene a PNL, ales parlamentar în Camera Deputaţilor pe Colegiul Uninominal 1 la alegerile din 9 decembrie 2012.

Revenind la Ilie Niţă, aş vrea să facem un scurt istoric al apariţiilor acestuia în presa locală şi naţională începând cu anul 2004. Aşadar, începem cu activitatea politică a candidatului universal Ilie Niţă.

Anul 2004: Ilie Niţă este numit candidat la Primăria municipiului Suceava din partea Partidului Democrat. Pe atunci, Niţă era destul de activ în viaţa politcă, funcţia pe care acesta o ocupa fiind cea de preşedinte al Organizaţiei Municipale. Nici bine nu s-a uscat cerneala pe hârtiile de la BEC şi visul lui Niţă ia sfârşit. Acesta este retras de partidul pe care îl reprezintă (n.r. PD) pentru că, de la sine putere, schimbă lista consilierilor locali.

“PD Suceava şi-a retras sprijinul pentru candidatul la primărie

Miercuri, 05/12/2004 – 21:45 – www.amosnews.ro

 Democraţii suceveni i-au dat papucii candidatului la Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, Ilie Niţă, după ce acesta şi-a depus candidatura. Consiliul Local de Coordonare a stabilit o nouă conducere, un nou preşedinte şi un nou candidat. PD Suceava riscă să aibă candidat la Primărie fără nici un fel de sprijin politic. Acest lucru s-a întâmplat după ce conducerea partidului la nivel de judeţ a fost sesizată asupra faptului că lista iniţială de candidaţi pentru Consiliul Local Suceava, votată de Biroul Municipal, fusese schimbată în momentul depunerii, de preşedintele municipal, nimeni altul decât Ilie Niţă. După o şedinţă extraordinară a Comitetului Local de Coordonare, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, lui Ilie Niţă i-a fost retras sprijinul politic, ceea ce însemnă că nu mai poate candida din partea partidului la funcţia de primar al Sucevei şi nici pe listele PD(…)”.

Aşadar, Ilie Niţă era în stare de orice pentru a rămâne candidat la Primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Această dorinţă este vizibilă şi în “zilele noastre”, având în vedere că din 2004 până în 2012, Niţă nu a lăsat deloc garda jos când a venit vorba de alegerile locale.

Din 2004, Niţă a plecat cu scandal din PD, trecând într-o tabără nu doar necunoscută pentru cel ce urma a fi din nou candidat, ci şi o tabără ce urma să-l “catapulteze” prin manevra “şut în dos”.

PD-ul îl acuză pe Niţă de „deservicii”

 “Exclus din partid pentru deservicii

24 mai 2004 Ziarul Financiar

Preşedintele organizaţiei municipale PD Suceava, Ilie Niţă, a fost exclus din partid pentru că a adus deservicii formaţiunii politice contestând candidaţii PD pentru funcţia de primar şi lista pentru CL Suceava.
Preşedintele organizaţiei judeţene PD Suceava, Eugen Uricec a declarat că hotărârea de excludere a fost luată de Consiliul de Coordonare Local al organizaţiei municipale Suceava a PD.
El a spus că principala acuză adusă lui Niţă este încălcarea Statutului care prevede că “membrii PD nu au voie să participe la acţiuni sau la manifestări contrare intereselor partidului sau să aibă atitudini ori luări de poziţii care să contravină politicii partidului”.
Ilie Niţă a fost candidatul PD la funcţia de primar al municipiului Suceava, candidatura fiind înregistrată la Biroul Electoral Municipal Suceava. În ultima zi de depunere a candidaturilor, Consiliul de Coordonare Local al PD Suceava a decis retragerea sprijinului politic acordat lui Niţă pe motiv că ar fi schimbat ordinea pe lista de candidaţi la Consiliul Local Suceava şi a decis depunerea unei noi liste de candidaţi şi înregistrarea unui nou candidat pentru funcţia de primar.”

În acest fel, Niţă pleacă cu imaginea pătată din Partidul Democrat, în ciuda faptului că până atunci relaţiile dintre el şi partid erau “înfloritoare”.

PRM – salvarea veşnicului candidat

După toată tevatura de pe eşichierul politic în care Niţă nu a stat deloc cu capul sus, s-a identificat şi locul unde democraţia este principiul de bază iar un eventual candidat la Primărie în 2008 lipseşte cu desăvârşire. Partidul România Mare. După marele şut primit în dos de la cei de la PD, curtat de cei de la PRM, Ilie Niţă face pasul spre un partid pe cale de dispariţie. Cel mai probabil, motivul care l-a făcut pe Niţă să accepte oferta acestui partid este locul care avea să-l primească şi la care visează de mult timp: candidat la Primărie în următorul tur de scrutin.

Anul 2008

“Monitorul de Suceava, luni, 3-martie-2008

Ilie Niţă, candidatul PRM pentru Primăria Suceava

PRM Suceava şi-a prezentat în cursul zilei de ieri, în mod oficial, candidatul propriu pentru Primăria municipiului Suceava, împreună cu viitoarea echipă de candidaţi pentru Consiliul Local. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură din Suceava, în prezenţa a peste 700 de membri şi simpatizanţi. Lansarea candidaturii lui Ilie Niţă pentru funcţia de primar al Sucevei a avut loc la începutul unui spectacol pe care acesta l-a oferit femeilor sucevene, la care au participat de acum celebrul cuplu de interpreţi Irina Loghin şi Fuego. Prezentat de secretarul general al PRM, Stela Acatrinei, ca fiind un „caracter curat şi o persoană cu o înaltă pregătire”, Ilie Niţă a venit în faţa celor prezenţi la evenimentul de ieri însoţit de echipa de candidaţi pentru funcţiile de consilieri locali.”

Dacă ar fi să o mai întrebăm o dată pe Doamna Acatrinei despre părerea vis-a-vis de Ilie Niţă, aş fi curios care este răspunsul. După ce a provocat multă zarvă inclusiv în interiorul partidului, după ce a eşuat cu succes la alegerile din 2008 şi din nou visul nu i se îndeplineşte, Niţă primeşte un nou şut în fund. În 2009 este dat afară din PRM, însă drumul până la o nouă şansă politică nu a fost lung.

“Să moara capra vecinului”

Anul 2009: Ilie Niţă intră pe uşa alăturată PRM-ului şi intră la conducerea Organizaţiei Municipale a PNL-ului. Cel puţin temporar, chiar dacă el credea că poate fi veşnic. Aşadar, Niţă pică şi din funcţia de preşedinte OM PNL, dar aşteaptă. Până în 2012, când vin alegerile locale. Istoria se repetă. Numele veşnicului candidat este vehiculat din nou, doar că preşedintele Băişanu nu iartă şi se hotărăşte, în cele din urmă, să candideze însuşi domnia s-a pentru fotoliul de primar. Niţă, pe lângă ţeapă, primeşte promisiuni pentru alegrile parlamentare. Doar că cei de la “centru” s-au răzgândit şi Niţă iar nu prinde ciolanul.

Anul 2013: Numele lui Ilie Niţă apare pe mai toate listele din judeţ încă din 2004, însă rămân acolo. Ultima “fiţă” în materie de Niţă pare a fi vicepreşedenţia Consiliului Judeţean Suceava. Să vedem dacă nu cumva va fi retras, cum s-a întâmplat de obicei, şi din această cursă. Vă vom ţine la curent pe www.suceavalive.ro despre întreaga activitate a politico-afaceristului Ilie Niţă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.