Întâmplările zilelor noastre au mai dat, încă o dată, planuri peste cap și au pus punct unei normalități, dar în ciuda norilor negri ai războiului, unitatea și solidaritatea oamenilor au puterea de a porni noi începuturi.
„Încă din prima seară a războiului am fost prezent în Vama Siret și m-a marcat foarte tare faptul că am văzut femei doar cu copilașii lor de mână și cu o gentuță în spate. M-am întrebat ce aș fi făcut eu într-o astfel de situație? Ce aș fi făcut dacă soția și copilul meu ar fi trebuit să plece de acasă, neștiind dacă ne vom mai revedea sau nu. De atunci am decis că trebuie să fac ceva”, a declarat Sergiu Lucan, managerul general al firmei Euroluc.
Astfel, împreună cu alți antreprenori, din Suceava și din țară, Sergiu Lucan a plecat spre țara din care foarte mulți fug în ultima perioadă. Există, totuși, și locuri din Ucraina în care oricât de tare ți-ar zvâcni tâmplele de teamă, reușești să-ți găsești liniștea: Mănăstirea Bănceni. Acasă la părintele Mihail Jar, un simplu transfer de produse alimentare avea să se transforme într-o memorabilă imagine a lucrării Lui Dumnezeu. Părintele – erou, care a făcut din Bine și Milostenie un mod de a trăi și care părea că era obișnuit cu solidaritatea oamenilor, a primit această vizită cu lacrimi în ochi și voce tremurândă. Aici existau până la declanșarea războiului peste 400 de suflete, iar după 24 februarie și-au găsit liniștea încă 1300 de refugiați.
„Oamenii care erau în ultima clipă de disperare, ai noștri frați români le-au întins o mână de ajutor. Atât putem spune întregii Românii: Mulțumim că ne-au învățat să trăim alături de Dumnezeu, alături de aproapele nostru. Vă mulțumim pentru că știm că mulți frați români poate au luat ultima bucățică de la gură, au fost trimise aici camioane cu ajutoare și de aceea vreau ca fiecare om să fie binecuvântat cu pace și sănătate! Să dea Domnul ca niciodată să nu știe de război, de suferință și de necaz, să nu vadă că sunt morți pe care nu are cine-i îngropa sau oameni care plâng lângă sicrie, sau copiii care au rămas pe drumuri străine. Românii au fost un neam care le-a făcut pe toate în liniște, dar acum nu au mai putut să tacă, bunătatea lor s-a descoperit pentru că a fost fără margini. Nu au dat că au avut prea mult, dar au dat din ceea ce au avut și din cauza asta Dumnezeu le va prisosi și le va înmulți pe toate. Ați fost, sunteți și veți rămâne români și mă mândresc cu neamul nostru, cu toți cei care fac toate aceste lucruri, dar, vă rog, aveți grijă și de voi, să nu rămâneți fără de nimic, pentru că eu de fiecare dată mă gândesc când ne aduceți nouă dacă și voi aveți ce pune pe masă. Acum toată lumea vrea pace, asta o dorim în fiecare zi să auzim o veste că s-au terminat toate. Cred că acum România e cea mai mare de pe tot globul pământesc, iar ceea ce au făcut frații noștri de dincolo nu a făcut nimeni și nu o va face-o niciodată, pentru că nu au fost doar bunuri, ci a fost vorba și de jertfă, dragoste și dăruire. Mă bucur cum îi primiți dincolo, cu mâncare, cu un zâmbet și un cuvânt bun, pentru că știu în ce stare vin acești oameni și mai știu că nimic nu rămâne nerăsplătit. Avem aici persoane din toată Ucraina, din aproape toate orașele, dar cei mai mulți au stat câteva zile și apoi au plecat. Cei mai mulți erau într-o stare în care nu voiau nimic, doar să scape, voiam să vorbim cu ei să-i alinăm, le spuneam că totul va fi bine, dar nu se puteau liniști”, a mai spus preotul Mihail Jar.
Omul de afaceri sucevean Sergiu Lucan a înțeles că nu e greu să fii darnic astăzi, iar adevărata provocare e să fii la fel și mâine. De aceea, povestea inimii sale bune continuă: și în zilele următoare acesta va pleca cu două TIR-uri, din nou, spre Ucraina.
De altfel, managerul Euroluc nu a fost străin nici de nevoile oamenilor din județul nostru, acesta ajutând în repetate rânduri azilele de bătrâni și centrele de copii.
Lasa un raspuns