Manifestările vor începe sâmbătă, 10 februarie, de la ora 11:00, la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu discursurile oficialităților și invitaților, dar și cu citirea documentului de atestare documentară – Scrisoarea Principelui Moldav Petru I Mușat adresată regelui Poloniei, Vladislav II Jagello, în care este menționat marele împrumut financiar de „trei mii de ruble de argint frâncesc”.

La ora 12:00 este programată slujba de pomenire în Capela Cetății de Scaun, iar la ora 13:30 se va semna Protocolul de Înfrățire între municipiul Suceava și municipiul Soroca din Republica Moldova, la sediul Primăriei Municipiului Suceava. Tot la sediul Primăriei, de la ora 14:00, se vor înmâna diplome și medalii aniversare personalităților și invitaților.
Pe esplanada Casei de Cultură Suceava, de la ora 17:00, va concerta Trupa 9, de la 18:10 Unison Band, iar de la 19:00 Carla s Dreams.

Seara se va încheia cu un foc de artificii.

Duminică, 11 februarie, de la ora 14:00, va avea loc un concert extraordinar de muzică simfonică: „Capodopere ale Muzicii Românești și Arii Internaționale”, susținut de Asociația culturală Pro Enescu, cu participarea extraordinară a solistei concertiste Simona Croitoru, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.
La ora 16:00, pe Esplanada Casei de Cultură a Municipiului Suceava, va avea loc concertul extraordinar de muzică populară susținut de Ansamblul Ciprian Porumbescu și invitații săi.
De la ora 19:00, Ateneul din Iași prezintă spectacolul de teatru „Povestea Unirii”, în regia lui Ovidiu Lazăr, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

Împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, marcată de o serie amplă de manifestări

Împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, marcată de o serie amplă de manifestări

One Response

 1. Servim_patria&mici&bere

  Sigur,la 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, autorităţile,oficialitaţile,nu au cum să lipsească de la praznic,să se bage in seamă si să vorbeasca in pilde,cu tremolo in glasul lor lubrifiat cu atâtea alifii politice,că unde mai prinzi aşa o ocazie să te infrăţesti,cumva,cu Petru I Muşat,întâmplător tipul ăla care arată cu degetul înspre pământ,incât a bănuit ani de zile domnul Lungu că face gesturi indecente pe invers,că o fi vreun paratrăsnet sau ,cum au crezut şi mai cred alţi quasidomni,foşti tovarăşi şi preteni,că indica aproximativ locul in care trebe să se micţioneze răgălăii , like-iştii, de la un anumit festival al răgălăilor pişăcioşi…
  Incât i-au ţinut statuia bietului Muşatin vreo doi ani pe la un gunoi de la cimitirul Pacea,să se inveţe minte,deoarece in forul public unde stătuse indecentul domnitor trebe să stea,mai nou,locanta fiului nostru numită ,atât de bukowinean, “Oscar Wilde”…
  Insă acum este bine,cum să nu ţii cuvântări la Cetate,ne aşteptăm să coboare oficialităţile chiar in Şanţul Cetăţii de Scaun a Sucevei,numa’ să iasă bine la controlul prealabil al miresmelor,că nu se face,mă-nţelegi ,să-şi impregneze ei ţoalele Armani cu miros fetid şi rânced de micţionare ,fie ea şi artistică! Banuiţi a fi mârlani de stat cu ţoale Armani impănate cu cristale Zwarowski…
  Nota: Am scris “Şanţ” cu majuscula cuvenită deoarece este,chiar este,nume propriu ,pentru ştiinţa “oficialitaţilor” in frunte cu directorul en-gross de obraz şi en-detail nesimţit ,numitul Ursu,care se preface a nu şti că şanţul cetăţii este parte integrantă a monumentului istoric clasa A,cf. mai jos:
  http://prntscr.com/iax7e1
  http://prntscr.com/iax0oc
  ….că,fără alte ocolişuri,legea interzice intervenţia de orice natură ,inclusiv in zona de protecţie a unui monument istoric clasat legal,prin intervenţie inţelegându-se orice fapt care ar duce la modificarea,la alterarea fie şi temporară a stării monumentului aflat in conservare,supraveghere,monitorizare… D’apăi să mai transformi acest monument istoric in panaramă,in festival bazat,cu consum de mici şi bere,cu fumuri şi toate ale dezmăţului de mahala??? Cu pişarea zidurilor de incintă! Cu vomele artiştilor şi ale admiratorilor copleşiti de consumul excesiv de artă&bere!
  Deci nu am nici o ezitare să-l calific pe acest domn ca nesimtit şi infractor de drept comun,laolaltă cu cei asemenea lui,cei care au moşit,care permit şi patronează cea mai scandaloasă profanare a unui monument istoric, relevant pentru istoria nationala, intr-un asemenea hal!
  Vă veţi pronunta in cuvinte mari,cetite de pe o hârtie,precum că ce? In sonorităţi kufurinde,ieşite contextual mai degrabă din maţul gros,va rezulta că ,iată,ce mult te iubim noi,măi Muşat,cine îi fi fost tu,astăzi si mâine,până pe dupe alegeri ?…
  Veţi face vorbire despre cele de mai sus,care se vad mai jos?
  http://prntscr.com/iaxccx
  http://prntscr.com/iaxcz7
  http://prntscr.com/iaxdhm
  Ca să se vadă cine e jupânul!
  Dar mai ales ca să asta!
  Ca probă a flagrantului delicios al activismului cultural omagial,marca Flutur&Lungu&Ursu&Gâză,ca făptuitori,instigatori,complici…
  http://prntscr.com/iaxeoh
  Cu precizarea că tinerii frumoşi si liberi din imagini işi depun prisosul cultural-omagial ezact in partea din spate-dreapta,în raport cu cele 7 bude ecologice,plantate ca investiţie culturală de către domnul Lungu,in aceeaşi zonă…
  Iar dedesubt,pentru circumstanţiere,să precizăm că se află oasele strămoşilor muşatini,ba chiar sângele lor,poate şi al unor străini ,neşte turci,neşte polonezi,neşte oale şi ulcele de-ale lor,iaca,să fie,să le muiem noi…Poate şi neşte spade,domnu’ Ursu,identic naturale…
  Iar deasupra ,ce să fie? Birturi şi chioşcuri de servit mici şi bere,cât mai multă bere,sugiuc,seminţe,papiroase,corturi ca la festivalurile de la Prelipca şi Botoşana,Revcăuţi,locuri de kufurit şi de vomat,de pişat,aşezate ergonomic de către cine? De către „oficialităţi”,de către „autorităţi”,că nu se poate să nu-i oferim noi savantului de internet ,om de cultură cu derogări,un sugiuc moral pe bani mulţi,un ceva ca să-i mulţumim pentru contribuţia sa la edificarea atâtor regimuri politice,de dinainte şi de după! De către domnul Gâză şi braţul său înarmat cu ştampile,de către angrosistul parşiv Ursu care scoate bătrânale ziduri la produs,fie şi simbolic,ca pe niste kurve pline de reumatism care s-ar dori doar intreţinute…Deoarece dumnealui s-a intabulat cu ele,el este jupânu’ iar sfertodoctul de internet este maestru de ceremonie,are şi tricou cu inscripţii de tractorist cu retard artistic,are şi voie să bea tutun, acolo unde este afiş că nu e voie!
  Na-vă,mă!
  In anul Centenarului Marii Uniri (Mare Unire ,indiferent cum o vede gâza pe blogul său ca o gazetă de perete a aşezământului de la Sasca!) nu se poate sări atât de uşor,nici nu se va sări,peste câteva intrebări,care se pot grupa, provizoriu,astfel:
  1. Exista instituţii ale statului care sunt şi ele intabulate,sunt titulare ale patriotismului,veghind,cel puţin in principiu ,la siguranţa naţională,la integritatea şi suveranitatea României,cf. Constituţie,cartea de căpătâi inclusiv a patrioţilor kiori de beţi care ne-au condus şi au imprimat acest stil al batjocurii şi al standardelor foarte joase! Ce demersuri legale au intreprins,in executarea atribuţiunilor de serviciu, pentru ca această profanare continuă şi continuată să inceteze?Bagatelizarea,profanarea,impingerea in derizoriu,terfelirea trecutului naţiei,fac sau nu fac acestea jocul unor interese străine,iredentiste,secesioniste,ezact marfa asupra căreia şi in legatură cu care planează ,desigur nedrept,duioasa bănuială de patriotism plătit cu ora de care vă bucuraţi?
  2. Din raţiuni didactice,chiar pedagogice,o să ne prefacem că nu ştim că maestrul de ceremeonii a servit ca Erithacus Rubecula şi după tulburelul de la 1989,căci desigur,acesta este doar un zvon răutacios,că nu a fost folosit in splendoarea scrofuloasă a nimicniciei sale ca “expert” cu studii pe internet,pentru a da expertize la nivelul pregătirii sale unor patrioţi de acelaşi nivel,ca “savant”! Dar inainte de 1989,este adevărat sau nu că a servit la arma “măcăleandru”?
  3. Dacă da,vi-l asumaţi? Iar dacă vi-l asumaţi,mai aveţi vreo influenţă asupra sa,in sensul că indemnizaţia lui Iuda,indexată cu rata milenară a inflaţiei,îl mai emotionează artistic şi acum,este sensibil,dupa cum se vede şi din reacţia sa la alte sugiucuri de la care se adapă?
  4. Nu aţi putea să-l scoateţi benevol din Şanţul Cetăţii de Scaun a Sucevei,monument istoric din clasa A,protejat de lege,să cânte la altă masă,in alt şanţ,să-şi pună birturile un pic mai incolo? Că nu-şi poate subvenţiona plodul pe banii CJ Suceva altcum decât prin asociere cu istoria naţională amestecând sângele vărsat al stramoşilor din acest loc, anume amenajat de către inaintaşi, cu flegma,cu vomele şi cu celelalte lichide organice si subproduse ale inteligenţei marturisitorilor lu’ Gâză?
  5. Nu in ultimul rând,există la nivel judeţean structuri legale,organisme deconcentrate ale Guvernului României,cum ar fi Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. Intrebare deloc retorică: a intreprins instituţional ceva in sensul celor reclamate mai sus de către foarte mulţi cetăţeni ai judeţului,nu numai ai municipiului,in sensul de a atenţiona,de a pretinde respectarea legii,de a aduce la cunostinţa autoritatilor indreptăţite,inclusiv a procuraturii?
  6. Până la urmă,cineva va răspunde… Aici este inţelepciunea,vorba sfintelor scripturi,inclusiv ale celor laice,dacă pricepeţi ,domnu’ Gâză…

  P.S.
  De fapt,de cine va este frica? Sau poate este mai comod să scrii folosind citate din mersul trenurilor,atât de călători cât şi de marfă…

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.