De astăzi, 1 octombrie 2021, cetăţenii români nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Marea Britanie, ci doar un paşaport valabil. Cartea de identitate va putea fi folosită doar de persoanele care dețin statutul de rezident în Regatul Unit.

Dacă vreți să călătoriți în Marea Britanie, de vineri aveți nevoie de pașaport.

„Dacă intenționați să călătoriți în Regatul Unit, verificați dacă aveți pașaport valabil pentru durata întregii deplasări. #Pașaportul devine obligatoriu pentru călătoria în UK”, aminteşte Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, într-un mesaj postat pe Facebook.

Una dintre ultimele consecinţe ale Brexitului este faptul că, începând de astăzi, 1 octombrie, cartea de identitate nu va mai putea fi utilizată pentru a intra în Regatul Unit, care le cere acum cetăţenilor europeni sau elveţieni să prezinte un paşaport.

Ministerul britanic de Interne afirmă, într-un comunicat citat de AFP, că schimbarea are ca scop „să împiedice grupurile criminale organizate şi alte persoane să abuzeze de sistem”, deoarece cărţile de identitate constituie, potrivit acestuia, un document „nesecurizat”. Conform datelor oficiale, 48% din documentele false detectate în 2020 la frontiera britanică erau cărţi de identitate europene sau elveţiene. Aceste documente sunt „mai uşor de falsificat decât paşapoartele”, a subliniat ministerul, iar unele „nu conţin date biometrice”. „Trebuie să reprimăm cu vigoare infractorii care încearcă să intre ilegal în ţara noastră folosind documente false”, a declarat ministrul de interne, Priti Patel, în comunicat. „Punând capăt utilizării acestor cărţi de identitate nesecurizate, ne consolidăm frontiera şi răspundem voinţei poporului de a prelua controlul sistemului nostru de imigraţie”, a adăugat ea.

Excepțiile de la pașaportul obligatoriu

Noua măsură, anunţată în urmă cu un an, face parte dintr-un vast nou plan de imigraţie vizând să marcheze o înăsprire promisă în cadrul Brexitului, pe care Priti Patel o descrie în comunicat drept „dură faţă de cei care încearcă să abuzeze de sistem şi corectă pentru cei care respectă regulile”.
Singurele excepţii de la paşaportul obligatoriu: cetăţenii irlandezi, pe de o parte, precum şi cetăţenii europeni sau elveţieni cu statut (provizoriu sau nu) de rezident în Regatul Unit, pe de altă parte, care vor putea continua să îşi utilizeze cardul de identitate până la 31 decembrie 2025.

Covid-19, restricții de intrare în UK

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.