Și Ungaria are o rată a mortalității mai mare, dar „acolo se raportează ca decese de COVID toți cei care au test pozitiv în momentul morții, indiferent dacă, de exemplu, sunt victime în accidente rutiere”, explică expertul Laszlo Lorenzovici.
În același timp cu vaccinarea, rata mortalității de COVID pe plan mondial își continuă scăderea constantă, în prezent fiind de 2,23%, arată datele publicate pe Worldometers.

Indicatorul este dat de numărul total de decese de COVID declarate de țări raportate la numărul total de persoane confirmate la infecția cu noul coronavirus. În martie 2020 a fost de 6%, în aprilie a urcat la 20%, pentru ca apoi să scadă continuu. 
„Depinde foarte mult de modul în care fiecare țară raportează decesele de COVID. Ungaria are o rată a mortalității de COVID mai mare decât România, dar ei au un alt sistem de raportare.

Ei înregistrează ca deces de COVID orice persoană care în momentul morții are test pozitiv, indiferent dacă aceasta și-a pierdut viața, de exemplu, în urma unui accident de mașină. Deci rata mortalității de COVID a Ungariei poate să fie mai mică decât a României dacă ne referim exclusiv la decesele cauzate doar de COVID”, a explicat pentru Libertatea expertul în politici de sănătate publică Laszlo Lorenzovici. Cea mai mică rată a mortalității din Europa o înregistrează Cipru. Din 117.508 ciprioți infectați de la începutul pandemiei, doar 548 au pierdut lupta cu COVID, ceea ce reprezintă 0,46%. Asta arată că în România mor de peste 7 ori mai mulți bolnavi decât în Cipru.  Șanse mari de supraviețuire în urma infectării cu COVID, peste 99%, au olandezii, norvegienii, finlandezii, danezii, luxemburghezii, estonienii.  Mortalitate mică este și în Suedia – 1,28%, Elveția – 1,33%, Irlanda – 1,37%, Muntenegru – 1,46%, Austria – 1,5%, Slovenia – 1,58%, Franța – 1,66%, Portugalia – 1,68%, Spania – 1,74%, Letonia – 1,75%, Albania – 1,79%, Cehia – 1,80%, Marea Britanie – 1,8%. 

Urmează țările care înregistrează o mortalitate peste 2%: Belgia – 2,08%, Croația – 2,16%, Germania – 2,24%, Grecia – 2,28%, Republica Moldova – 2,33%. România are aceeași mortalitate ca înainte de apariția vaccinurilor Laszlo Lorenzovici nu-i consideră pe liderii politici ai momentului ca unici vinovați de acest eșec. „Era de datoria celor educați să fie coerenți în comunicarea către populație, să nu transmită mesaje confuze, ci să informeze. Dacă apoi cineva alege sinuciderea, nimeni, nici măcar politicienii nu-l vor putea opri din drum”.

  „Este evident că vaccinarea populației este principalul factor care a contribuit la scăderea riscului de deces la COVID în toată lumea. Cifrele arată că România a rămas blocată la momentul decembrie 2020. Avem aceeași mortalitate de COVID ca înainte de apariția vaccinurilor. Mortalitatea mare din România este strâns legată de rata mică de vaccinare a populației, iar acest eșec aparține intelectualilor români din toate domeniile. Înțelepții acestei țări nu au fost capabili să convingă oamenii să se vaccineze”, consideră expertul în politici de sănătate publică. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.