În ultimele 48 de ore, pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 11 incendii. Nouă dintre acestea au izbucnit din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine și au pus în pericol gospodării din localitățile Gura Humorului, Preutești, Bunești, Vama, Moara Nica, Dărmănești, Coșna, Cotu Băii și Voievodeasa.

Pe lângă intervențiile la coșurile de fum, pompierii militari au acționat și pentru localizarea și lichidarea a două incendii izbucnite în localitățile Valea Glodului și Marginea.

 

Incendiu în localitatea Valea Glodului 

 

Sâmbătă, 28 ianuarie, în jurul orei 11:30, pompierii militari ai Detașamentului Fălticeni au intervenit cu două autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din satul Valea Glodului, comuna Vulturești.

La sosirea echipajelor incendiul se manifesta în interiorul unei camere de locuit cu posibilități de propagare la întreaga locuință și la anexele gospodărești.

Au ars elemente de tâmplărie, obiecte de mobilier, elemente textile și alte bunuri din interior. S-au degradat pereții construcției din cauza fumului.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost de natură electrică (scurtcircuit).

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul casei de locuit și anexele gospodărești.

 

Incendiu în localitatea Marginea

 

Sâmbătă, 28 ianuarie, în jurul orei 16:50, pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Horodnic de Sus și Horodnic de Jos, au intervenit cu patru autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Marginea.

La sosirea echipajelor, ardeau acoperișul și mansarda unei case de locuit cu posibilități de propagare la restul gospodăriei și la o locuință  învecinată.

Au ars acoperișul și mansarda locuinței pe o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați și acoperișul unei anexe pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați. S-au degradat pereții și tavanul locuinței pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic produs de coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat restul casei de locuit și locuința învecinată.

Recomandările pompierilor suceveni:

În scopul prevenirii și a altor situații de urgență provocate de coşurile de fum utilizate de populație, pompierii militari suceveni reamintesc cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor:

  • Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;
  • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile. 
  • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • La trecerea prin acoperiş, se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • Nu este permis ca burlanele (coșurile) să fie încastrate în elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.